Winkelstraat

De pracht van Tsarenstad Sint-Petersburg

Daar waar Moskou het politieke hart is van Rusland, kenmerkt de Tsarenstad Sint-Petersburg zich met historische gebouwen, kathedralen, paleizen en kunst. Deze stad is zo waanzinnig mooi dat het zeker op je bucketlist moet staan. De stad heeft een gezellige en gemoedelijke sfeer en het leeft er tot in de late uurtjes.

Citytrippen in Sint-Petersburg

De beroemde straat Nevsky Prospect is 5 km lang en ligt in het centrum van de stad. Aan deze straat vind je diverse winkeltjes, restaurantjes, straatmuzikanten en vele bezienswaardigheden.

Shoppen

Omdat er zoveel te zien is zal je keuzes moeten maken (als je er een weekendtrip van maakt.) Wat je dan zeker niet mag missen is:

Chram Spasa Na Krovi, ookwel de kerk van de verlosser op het bloed

Deze kerk is een van de opvallendste gebouwen van Sint-Petersburg. En de mooiste kerk die ik in deze stad heb gezien. De kerk heeft een prachtig bouwwerk in Russische stijl en ligt aan het Gribojedovkanaal en is gebouwd op plaats waar Tsaar Alexander II werd vermoord in 1881. Aan het kanaal heb je een souvenirmarkt waar je prima over de prijs kan onderhandelen. In de stad wordt redelijk goed Engels gesproken.

Sint-Petersburg

Hermitage

Sint-Petersburg kan je echt niet verlaten zonder een bezoek aan de Hermitage. Zelf ben ik geen museum liefhebber maar toch heb ik mijn ogen uitgekeken. De Hermitage, ook bekend als het winterpaleis, is het belangrijkste kunstmuseum van de wereld. Heb niet de illusie dat je alles in een dag kan zien. Het gebouw zelf is zeker ook een kunstwerk door de prachtige plafonds en zalen met de mooiste koepels en pilaren. In de Hermitage vind je ook Nederlandse kunst van Rembrandt.

museum

interieur

Isaaks Cathedraal

Deze Russische-Orthodoxe kathedraal is de meest bezochte kathedraal van de stad. Via een smalle wenteltrap, loop je naar de top van de kathedraal. Bij goed weer heb je mooi uitzicht op de stad. Je moet hier wel een apart kaartje voor kopen. Zowel de Isaaks kathedraal als de kerk van de verlosser op het bloed is van binnen te bezichtigen.

kerk

katholiek

Praktisch:

  • Combineer St. Petersburg met een citytrip Moskou. Er is een goede treinverbinding tussen de steden. De treinen rijden zowel overdag als ’s nachts. Zelf heb ik gekozen voor een trein overdag, deze reis duurt maar 4 uur en je ziet ook meer van het gebied tussen de steden.

  • In St. Petersburg is er, net als in Moskou, een goed metrostelsel.

  • Voor meer praktische informatie over reizen naar Rusland, zie ook mijn blog over Moskou

reizen