Rusland

Hoogtepunten van het mooie Moskou

Een citytrip naar Moskou vraagt de nodige voorbereidingen maar moet zeker op je bucketlist staan. Deze metropool, met 16 miljoen inwoners, is het politieke hart met het Kremlin als centraal punt. Het heeft een metrostelsel wat lijkt op een grote escaperoom maar behoort zeker tot de mooiste ter wereld.

Citytrippen in Moskou

In deze blog neem ik je mee langs bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen.

Algemeen

Een toeristenvisum is vereist om naar Rusland af te reizen. Deze kan je zelf aanvragen bij de ambassade, je hebt onder andere een uitnodiging en ziektekostenverklaring nodig. Zelf heb ik mijn visum aangevraagd via een visumbureau, niet goedkoop, maar wel zo makkelijk. Bij aankomst op het vliegveld, krijg je bij de paspoortcontrole een migratiekaart, zorg dat je deze goed bewaart bij je paspoort. Bij vertrek wordt het weer ingenomen.

Tverskaya is de belangrijkste winkelstraat in Moskou, vanaf hier liggen de meeste bezienswaardigheden op 10 minuten loopafstand. In Moskou wordt er slecht Engels gesproken. De Russen komen aanvankelijk stug en onvriendelijk over, maar zijn zeer behulpzaam als je bijvoorbeeld om de weg vraagt.

Bezienswaardigheden

Metro:

Sommige metrostations zijn net kleine paleizen met kroonluchters, marmer en mozaïeken, voornamelijk gebouwd in het tijdperk van Stalin. Neem plaats in de metro en laat je verrassen door de ondergrondse wereld.

Moskou

Kremlin:

Een kaartje kost 500 Roebels als je alleen het Kremlin wilt bezoeken. Je kunt dit zowel contant als met creditcard betalen. Bij binnenkomst ga je door een metaaldetector, grote rugzakken zijn niet toegestaan. En dan sta je daar ineens, binnen de muren van het Kremlin, onwerkelijk maar oh zo fascinerend. Kathedralen met gouden koepels en een eigen historie. Op het terrein staat ook de Tsarenklok, de grootste klok ter wereld. Het gebouw van de Senaat en het Kremlin Paleis zijn niet toegankelijk voor het publiek, helaas. De huidige president Poetin, gebruikt het Kremlin paleis wel voor staatsbezoeken en recepties.

Kathedraal

Travel

Rode Plein:

Het Rode plein werd vroeger gebruikt voor openbare bekendmakingen en executies. Het plein is vrij toegankelijk tot 22 uur in de avond. Dan word je door een politieauto met sirene dringend verzocht het plein te verlaten. Een bezoek in de avond mag niet ontbreken als het plein sprookjesachtig verlicht is. Een mooi monumentaal pand pronkt aan het noorden van het rode plein, dit is het nationaal historisch museum. Aan de oostkant zie je de muren van het Kremlin en het Mausoleum van Lenin. De westkant wordt gevormd door het bekende warenhuis Gum en op het zuiden staat de Basiliuskathedraal (kopfoto). De Basiliuskathedraal is echt het mooiste wat ik gezien heb in Moskou. Ga hier zeker ook naar binnen, een kaartje kost 500 Roebels.

USSR

Christus Verlosserkerk:

Dit is de grootste Russische Orthodoxe kerk. Deze kerk is in 1997 gebouwd, ter ere van de 850ste verjaardag van Moskou. In 2007 is hier het lichaam van de overleden oud-President Boris Jeltsin opgebaard. Vanaf het Kremlin is deze kerk op loopafstand.

Museum

Bolsjoj Theater met aan de overkant warenhuis Tsum:

In het theater zijn er diverse ballet en opera uitvoeringen. Hou je hier niet van, loop dan toch langs dit indrukwekkende gebouw met grote witte pilaren.

Moskou

Arbat:

Arbat is een autovrije straat waar je zeker slaagt voor souvenirs. Op straat zie je o.a. kunstenaars en muzikanten. Deze straat is in 1812 in opdracht van Napoleon in brand gestoken maar inmiddels is de straat opnieuw aangelegd.

Extra tips Moskou:

  • In Moskou kan je geld pinnen, gebruik van creditcard is gebruikelijk. 1 Roebel is ongeveer 0,60 eurocent.

  • Het is handig om een metrokaart in zowel het Engels als Russisch te hebben zodat je de haltes kan vergelijken.

  • Fotografeer de naam van het station waar je opstapt, als je de weg kwijt raakt kan je de foto laten zien om de weg te vragen.

  • Je kunt een metrorit per keer betalen, 1 rit kost 0,36 Roebels. Het is voordeliger om een soort OVkaart te nemen met bijvoorbeeld 20 ritten. Deze kaart kan je met meerdere personen gebruiken en koop je aan het loket bij de stations.

  • Fotografeer de paleizen en kathedralen tijdens het gouden uur, gegarandeerd sprookjesachtige foto’s

  • In het centrum van Moskou staan overal borden (ook in het Engels) waarop de bezienswaardigheden staan vermeld, door deze te volgen vind je prima de weg.

  • Maak gebruik van de voetgangerstunnels (is veilig om er doorheen te lopen) want de grote, brede straten kan je nauwelijks oversteken.

  • Hotel Maxima Zaya, gelegen in een buitenwijk, is een aanrader! Met de grijze metrolijn ben je acht stations verwijderd van het centrum (duurt ongeveer 20 minuten)

  • Moskou is goed te combineren met een citytrip naar St. Petersburg. In mijn volgende blog hier meer over.