Reisfoto's

Zo maken wij reisfoto’s en outdoor-filmpjes tijdens het reizen

Vaak krijgen wij vragen van lezers over het maken van reisfoto’s en outdoor-filmpjes. Hoe en waarmee maken jullie de foto’s en filmpjes die op Traveljunks te zien zijn? Wij geven graag antwoord op deze vragen, want de waarheid is vaak simpeler dan je misschien denkt.

Reisfoto’s maken wij zo

Omdat er genoeg reisbloggers en reisfotografen zijn die veel beter de technische kant kunnen belichten, houden wij het bij het praktische element bij het maken van reisfoto’s. Lang niet iedereen zit op een technisch verhaal over sluitertijden en dieptescherpte te wachten. Reisfotografie is tegenwoordig hot en is niet meer alleen voor nerds die veel tijd in een doka doorbrengen. Haast elke reisblogger lijkt interesse te hebben in fotografie. Buiten dat dit een logische oorzaak heeft, is het voor de lezer ook een uitkomst. Want zeg nou zelf, blogs met lelijke plaatjes zijn toch minder interessant dan verhalen met spetterende foto’s?

Spiegelreflex

Welke apparatuur nemen wij mee op reis? Vaak denkt men dat wij alles met state of the art toestellen maken, maar dat is vaak echt niet het geval. Jaren lang sleurde ik mij oude analoge spiegelreflexcamera mee en was een analoge kleinbeeld voor de gewone kiekjes. Uiterst zuinig met de fotorolletjes natuurlijk. Als vervanging kwam voor beide een digitale versie, waarmee al meer dan 10 jaar alles wordt vastgelegd. De digitale spiegelreflex werd onlangs ingeruild voor een nieuw toestel, want met meer dan 100.000 opnames had de oude wat last van slijtage. Inclusief een lens met een groot bereik en enkele filters, is de spiegelreflex compact en staat garant voor super foto’s.

reisfoto's

Smartphone

Buiten genoemde twee maken we uiteraard ook talloze plaatjes met onze smartphones en actioncam. De smartphone is echt niet alleen voor selfie’s en eetfoto’s geschikt, want je kunt er prachtige plaatjes mee schieten. Op Traveljunks worden regelmatig reisfoto’s gebruikt die met de smartphone zijn gemaakt. Je ziet op klein formaat het verschil vaak niet en timing is in veel gevallen ook een dingetje. Er zal maar net iets moois voorbij komen als je spiegelreflex in de tas zit. Die smartphone kan dan echt een welkome uitkomst zijn. Onze budget actioncam kan natuurlijk ook, al is dat meer een noodoplossing voor foto’s. Voor bewegend beeld is deze echt geschikter.

iphone

Randapparatuur

Hoe we het allemaal meenemen en wat voor toeters en bellen we voor die perfecte reisfoto’s gebruiken? Ondanks diverse fototassen te hebben gebruikt, kom ik steeds terug op mijn normale daypack. Echt! Mijn slr gaat met 18-135mm objectief in een neopreen hoes en zo in mijn rugzakje. De actioncam met selfiestick steek ik er zo naast en de opgerolde regenjas voldoet als bescherming aan de onderzijde. Die selfiestick is overigens niet voor selfie’s, maar handig om vloeiende bewegingen met filmen te maken. Gebruik ik dan wel eens een fototas? Natuurlijk, maar alleen als ik meer objectieven etc. mee moet sleuren. Denk dan bijvoorbeeld aan een extra telelens voor wildlife.

reisfoto's

Drone met camera

Dan is er nog een optie. Een drone met camera. Vooral voor reisbloggers een prachtige uitvinding. Want zeg nou zelf, zijn die luchtfoto’s van tropische stranden en tempelcomplexen niet geweldig? Wij overwegen ook al enige tijd een drone voor Traveljunks in te gaan zetten. Wat houdt ons tegen? De beperkte ruimte in de bagage, een wirwar aan wetgevingen in de diverse landen en het vaak forse prijskaartje. Wellicht gaan we de komende tijd toch een drone met camera aanschaffen, want zeg nou zelf, de beelden spreken voor zich.

Resort

Conclusie

Zoals je misschien al hebt vastgesteld is niet alles wat het lijkt. Deze site is een mengelmoes van foto’s, gemaakt met diverse apparaten. Niets aan de foto’s is onecht, want het moment en de sfeer bepalen voor ons vaak het plaatje, meer dan het technische verhaal erachter. Heb je geen zin in dat technische gedoe, dan houd het gewoon simpel. Een foto moet vooral een leuk aandenken zijn en niet een gedoe zijn om gemaakt te worden!

Benieuwd geworden naar onze foto’s? Ga dan hier naar onze mooiste reisfoto’s!