Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Net als de meeste andere reizigers heb ik voorkeuren voor bepaalde landen en gebieden. Zuidoost-Azië en Midden-Amerika zijn onder reizigers twee van de populairste regio’s maar vaak heeft men toch een voorkeur voor één van beide. Ook mij vraagt men wel eens welk van beide mijn favoriet is; Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Wat is onze favoriet, Zuidoost-Azië of Midden-Amerika?

Mocht ik jaren geleden nog vol overtuiging voor de Latijns-Amerikaanse optie zijn gegaan, is mijn voorkeur na diverse bezoeken aan beide regio’s toch wat vertroebeld. Net als bij de meeste reizigers is mijn eerste echte ervaring lang mijn favoriet geweest. Er is geen reis zo spannend als die eerste. Hierdoor blijft een onuitwisbare indruk achter van het land en de gemaakte ervaringen, en zal erna nog lang alles met die ene reis vergeleken worden.

Azie vs Amerika bier

Biertjes uit beide regio’s

Inmiddels weet ik niet meer of ik de Latijns-Amerikaanse landen verkies boven de Aziatische. Ik weet dat Mexico mijn favoriete land is als het puur op het reizen zelf aankomt. Thailand en Vietnam zijn op hun beurt weer niet te overtreffen met hun uitstekende keukens. Als het op gezelligheid aankomt zijn Nicaragua en Mexico bijna niet toppen, maar ook Kuala Lumpur bezoeken we o.a. vanwege de Jalan Alor en het bruisende centrum. De innemende en wat verlegen bewoners van Cambodja en Laos laten telkens een diepe indruk achter op me, maar ook de soms confronterende directheid van de Latino is er een die ik erg kan waarderen.

Argumenten te over dus en na ieder bezoek wordt het moeilijker om een favoriet te noemen. Toch proberen we enkele punten op een rijtje zetten en de voor- en nadelen m.b.t. reizen in beide regio’s uit te lichten.

Zuidoost-Azië of Midden-Amerika in ervaringen

Vliegtickets

De prijzen van vliegtickets zijn voor veel reizigers als eerste bepalend omdat dit vaak een groot deel van het budget opslokt. Vliegen naar Midden-Amerika is gemiddeld genomen 200 tot 300 Euro duurder dan tickets naar Zuidoost-Azië. Binnen de regio vliegen is ook goedkoper in Zuidoost-Azië, vooral door de spotgoedkope budget airlines als bijvoorbeeld AirAsia.

Openbaar vervoer

In beide regio’s kun je gemakkelijk reizen met het openbaar vervoer. Het meest wordt gebruik gemaakt van bussen en treinen. Treinen zijn in Zuidoost-Azië goed, maar vaak langzaam. In Midden-Amerika zijn treinverbindingen vrij zeldzaam. Bussen zijn er in Zuidoost-Azië en in Midden-Amerika in alle soorten en maten. Je kunt in veel landen met de typische “chickenbus” reizen, maar ook zeer luxe touringcars en slaapbussen behoren tot de opties. Het beste bussysteem waarmee wij hebben gereisd was in Mexico, waar een betaalbaar, groot en zeer betrouwbaar netwerk is opgebouwd.

Azie vs Amerika vervoer

Vervoermiddelen in alle soorten en maten

Slapen

Overnachten kan in beide regio’s van spotgoedkope bunkrooms tot “überluxe” resorts. Overnachten is in elke categorie in Zuidoost-Azië goedkoper dan in Midden-Amerika, maar ook weer afhankelijk van het betreffende land. Nicaragua is in Midden-Amerika zeer goedkoop en in Zuidoost-Azië heeft Maleisië vaak een hoger prijskaartje dan haar buurlanden. De kleine luxe resorts en boutique hotels die we kennen van Zuidoost-Azië zijn in Midden-Amerika niet zo talrijk en veelal een stuk duurder. Voor beide regio’s geldt wel dat de overnachtingen voor westerse verhoudingen algemeen genomen zeer goedkoop zijn.

Eten

Het eten in Zuidoost-Azië is niet alleen heerlijk en divers, maar ook nog eens spotgoedkoop. In de Latijns-Amerikaanse landen kun je over het algemeen goed eten, al is het eenzijdiger en wat duurder dan in Zuidoost-Azië. Neemt niet weg dat het eten voor onze maatstaven nog steeds zeer goedkoop is. Persoonlijk is de Cambodjaanse Amok mijn favoriete warme maaltijd, de heerlijke loempia’s in Vietnam het lekkerste tussendoortje en het Nicaraguaanse / Costa-Ricaanse “Gallo Pinto” mijn favoriete ontbijt.

Azie vs Amerika mensen

De vele gezichten uit de diverse landen

Cultuur

Het is altijd een kwestie van smaak als het om culturele voorkeuren gaat, maar beiden kunnen me enorm bekoren als het hierom gaat. In Zuidoost-Azië barsten alle landen van de cultuur en zijn er tal van oude tempels en paleizen te vinden. In Midden-Amerika heb je enkele landen waar helaas niets meer van de tijd voor Columbus is overgebleven. Landen als Mexico en Guatemala zijn daarentegen rijkelijk aan overblijfselen van steden van o.a. de Maya’s. Voor mij, maar dat is natuurlijk persoonlijk, zijn de archeologische site’s in Mexico en de koloniale steden in Nicaragua favoriet. Toch is mijn archeologische hoogtepunt het indrukwekkende Angkor in Cambodja.

Natuur

In beide regio’s is de natuur op veel plaatsen overweldigend. De trekkings door de jungle in het noorden van Thailand en de bergen in het zuiden van Laos zijn imponerend. Maar als het op dieren spotten aankomt gaat er voor mij niets boven het prachtige Costa Rica. Overal waar je kijkt zie je wildlife en ben je in bijna het hele land constant in contact met de prachtige natuur.

Azie vs Amerika cultuur

Cultuur volop

Stranden

In beide regio’s zijn de stranden en de tropische eilanden rijkelijk voorhanden. Neem eilanden als Isla Mujeres of Kuna Yala in Midden-Amerika of Bamboo Island en Koh Samui in Zuidoost-Azië. Van full moon parties in Zuidoost-Azië en laid-back Reggae strandjes in Midden-Amerika. Voor iedereen is er een geschikt plekje tropisch paradijs te vinden.

Sfeer

Sfeer is natuurlijk iets persoonlijks, maar als het om gezelligheid op de lokale manier gaat wint Midden-Amerika. In Zuidoost-Azië zijn tal van gezellige plekken te vinden, maar meestal wat aangepast is aan de wens van de toeristen. In Midden-Amerika kun je je helemaal in de lokale gezelligheid en festiviteiten onderdompelen, zonder dat het ook maar iets aan authenticiteit verliest. Je deelt in hun gezelligheid mee.

Conclusie Zuidoost-Azië of Midden-Amerika

Misschien maken genoemde punten het een beetje duidelijk. Ik kan niet echt een favoriet kiezen en bezoek beide regio’s met veel plezier. Als je een krap budget hebt, dan is Zuidoost-Azië wellicht de betere optie. Wil je authenticiteit en op de lokale manier meevieren, dan zou ik voor Midden-Amerika gaan. Onder de streep staan ze voor mij haast gelijk, al zou ik als regio Zuidoost-Azië en als land Mexico op de eerste plek plaatsen. Heb jij ook beide regio’s bezocht? Wat is jouw voorkeur?


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden