Argentinië

4 overweldigende Zuid-Amerikaanse National parks en trails

De overweldigende Zuid-Amerikaanse national parks behoren, naast de verschillende precolombiaanse culturen, tot de grote trekpleisters van dit immense continent. Waarom veel reizigers naar dit deel van de wereld trekken? Omdat de natuurlijke diversiteit van Zuid-Amerika ongekend is en de variatie binnen de parken geen grenzen kent.

4x Zuid-Amerikaanse national parks

Wellicht ben je net als veel andere reizigers gek op overweldigende natuur en uitdagende hikes. Daarom alleen al is Zuid-Amerika het perfecte continent. Doordat je een enorme keus aan natuurgebieden en nationale parken hebt, is Zuid-Amerika een Walhalla voor buitensporters en natuurliefhebbers. Waarschijnlijk heb jij ook een keur aan Zuid-Amerikaanse national parks op je wishlist staan. Dat het uit de vele Zuid-Amerikaanse national parks moeilijk kiezen is, is dan ook een feit. Daarom hebben we samen met Zuid-Amerika expert Michèle van Sawadee Reizen onze favoriete Zuid-Amerikaanse national parks op een rijtje gezet!

Argentinië: Nationaal Park Los Glaciares

Heb je ooit wel eens gehoord van de gletsjer die groeit en waarvan stukken ijs met een oorverdovende knal in het meer terechtkomen? Dat is nou de beroemde Perito Morenogletsjer, gelegen in het Argentinomeer – Nationaal park Los Glaciares. Ga ervan uit dat zo’n 30% van dit park bestaat uit een ijsvlakte, de grootste buiten Antarctica en Groenland. Er zijn 47 grote gletsjers en zo’n 200 kleine gletsjers. Tijdens onze rondreis in Patagonië mag een bezoek aan dit ongekend mooie stukje natuur niet ontbreken. Zowel de Perito Moreno- en de Viedmagletsjer kunnen worden beklommen. Je bindt crampones (stijgijzers) onder je schoenen en kunt zo de gletsjerspleten en de ijsgrotten van dichtbij bekijken.

Zuid-Amerika

In dit nationale park kun je verder ook een aantal waanzinnige wandeltochten maken; gemiddeld van zo’n zeven tot acht uur per dag, maar kortere routes zijn er ook. Het rauwe en ongerepte Patagonische landschap met zijn azuurblauwe meren, steppe, loofbossen, besneeuwde pieken gaat gegarandeerd niet vervelen. Het dorpje El Chalten ligt aan het noorden van het Argentinomeer en is pas gesticht in 1985; de outdoor sfeer die hier heerst is aanstekelijk en de vele gezellige restaurantjes serveren de heerlijkste Argentijnse gerechten. En houd je van fotografie? Loop dan een stukje het dorpje uit en probeer het rode ochtendgloren van de grillige rotspiek de Fitz Roy (3405 meter) en de veren van een condor maar eens haarscherp vast te leggen!

Zuid-Amerikaanse national parks

Chili: Nationaal Park Torres del Paine

Er zijn verschillende stofwegen die naar het bijzonder mooie natuurpark Torres del Paine leiden. Wij vertrekken tijdens onze rondreis in Patagonië vanaf het stadje El Calafate in Argentinië en na zo’n drie uur rijden bereiken we het kleine grenskantoortje in niemandsland. Vanuit daar is het nog twee uur rijden naar de overnachtingsplaats en gelukkig is het lang licht en kunnen we nog een korte wandeling maken om alvast een blik te werpen op de drie granieten pieken. De volgende dag ondernemen we een tocht naar de Torres van het Painemassief: drie granieten pilaren die zich bijna 3000 meter boven de Patagonische steppe verheffen en waar het nationale park naar is vernoemd. Het landschap in het park wordt bepaald door gletsjers, brede valleien en jong, grillig gebergte.

base

Het wildleven in het park is door de grote variatie aan landschappen bijzonder. Ongetwijfeld kom je guanacos tegen, een wilde lama soort die absoluut niet schuw is, en de choique, een kleine Zuid Amerikaanse struisvogel soort. Voor het zien van de poema is er meer geluk nodig. Rond de heldere gletsjermeren en rivieren leven veel vogelsoorten: ganzen, zwartnek zwanen, flamingo’s en arenden. Ook de condor heeft er zijn domein, het is een indrukwekkend gezicht om deze majestueuze vogel door de bergen te zien zweven. We vervolgen de beroemde W-route en wandelen door het ruige en onherbergzame landschap van de Franse vallei. Onderweg worden we beloond met een prachtig uitzicht op Gletsjer Paine Grande, Lago Pehoe en de indrukwekkend steile rotsformaties; Los Cuernos. De laatste dag volgen we het wandelpad naar de imposante Grey gletsjer. Soms zie je gigantische ijsblokken van de gletsjer in het gletsjermeer vallen, een fascinerend gezicht!

Torres del Paine lake grey

Bolivia: Takesi trail

De driedaagse Takesi trail is één van de hoogtepunten tijdens onze rondreis in Bolivia. Vanuit La Paz rijd je naar de verlaten mijn van San Francisco (4200 meter), waar de wandeltocht over eeuwenoude, goed bewaard gebleven Incapaden gaat. Het is een prachtige tocht, met een enorme variatie in natuur. De eerste dag is meteen de zwaarste, omdat je een pas over moet van 4650 meter – ongeveer tweeënhalf uur klimmen. Dit is de enige hoge pas in de tocht. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de omringende sneeuwtoppen. Hierna is het overwegend dalen.

Bolivia

De eerste nacht overnacht je in het dorpje Takesi op een hoogte van 3600 meter, hier kan het ’s nachts behoorlijk koud zijn. Gedurende de tocht zie je het landschap veranderen van ruig hooggebergte met vrijwel geen vegetatie tot een weelderige tropische omgeving. Omdat je overwegend daalt, wordt het ook steeds warmer. In de loop van de derde ochtend bereik je het eindpunt van de trek, het dorpje Yanacachi (2000 m). De tocht is voor iedereen met een behoorlijke conditie en doorzettingsvermogen goed te doen. Houd echter wel rekening met pittige afdalingen! Je neemt zelf een daypack mee en de rest (slaapzak, matje, kleding, tentje en eten) wordt op lama’s, op paarden of op ezels geladen die de trail met je meelopen.

trail

Peru: Lares trail

De Larestrail voert door ongerepte natuur, langs bergmeren en kleine Indianendorpjes. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de besneeuwde Andestoppen. De paden worden ook gebruikt door de lokale bevolking die met paarden of lama’s hun koopwaar naar de markt brengen. We kamperen op het erf van de lokale bevolking of op idyllische plekjes aan het water. De tocht is behoorlijk pittig en inspannend: de eerste twee dagen loop je zo’n zeven tot acht uur per dag, waarbij we over de Pachacutec pas van 4625 meter trekken.

camp

Er gaan paarden, ezels en paardenhoeders mee voor de kampeeruitrusting, maaltijden en persoonlijke bagage. Zelf draag je alleen een dagrugzakje. De Larestrail is opgezet door een van Sawadee’s reisbegeleidsters die lange tijd in Cuzco heeft gewoond en zeer veel ervaring heeft in het begeleiden van wandeltochten in de omgeving van Cuzco. De Lares trail is best een behoorlijke pittige tocht -vanwege de hoogteverschillen- maar absoluut een hoogtepunt van de rondreis in Peru.

Andes

Genieten van Zuid-Amerika

Waarschijnlijk zal je niet alle parken in een reis kunnen combineren. Mocht je voor langere tijd op reis gaan, dan is dat natuurlijk wel een optie. Daarnaast zijn sommige trails wel zeer intensief en moet je in sommige gebieden de hoogte niet onderschatten. Hierdoor is het raadzaam om tussen de diverse trekkings voldoende rust te nemen. Kortom: geniet van de prachtige Zuid-Amerikaanse national parks en natuurgebieden, want daar lijken ze echt voor te zijn gemaakt! Wil jij ook graag deze parken ontdekken? Neem dan eens een kijkje bij het aanbod Zuid-Amerika reizen van Sawadee!

Meer reisinspiratie nodig? Check dan alles van Argentinië, Bolivia, Chili en Peru!

Copyright van alle foto’s (behalve Torres del Paine) en parkbeschrijvingen behoren toe tot Michèle Oudenaarden van Sawadee Reizen.