Je kent ze wel, de toeristische “hot spots” en “must sees” die je in elke brochure en reisblog tegenkomt. Echt iets om naar uit te kijken, want het is zo speciaal dat je het niet mag missen. Eenmaal aangekomen blijkt het compleet overlopen en een té massaal bezocht toeristisch dingetje te zijn. Kunnen dergelijke locaties ondanks de overdonderende drukte toch de moeite zijn?

Hot spots, lekker met z’n allen op een kluitje..

Vaak lees ik over de ergernissen van andere reizigers. De teleurstelling is groot en kreten als “ik ga er nooit meer heen” en “wat een verschrikkelijke plek” zijn dan ook herhaaldelijk te lezen. Ook de reizigers die iets niet willen bezoeken omdat het té toeristisch zou zijn kom je regelmatig tegen. Hebben zulke plekken dan niets te bieden?

Vlaggetjes en stiletto hakken

Ik heb zelf ook wel eens ervaren hoe vervelend een grote groep kan zijn. Bijvoorbeeld de vele hordes haast aan elkaar geplakte overbejaarde Chinese toeristen, die zo gefixeerd achter het vrolijk wapperende vlaggetje van de groepsleider aanlopen. Zo enorm bezig dat dansende vlaggetje niet uit het oog te verliezen, dat ze hun complete omgeving vergeten en enorm in de weg kunnen lopen op het moment dat jij net dé foto van Angkor Wat wil maken.

Barcelona druk

De massa’s aan toeristen in Park Güell

Of de veelal, met stiletto hakken bewapende, Oost-Europese dames, die zichzelf als een onvervalste Kate Moss imitatie over de beelden van Gaudí draperen. Dat ze hiermee iedereen in het compleet overlopen Park Güell in Barcelona het zicht op de prachtige kunstwerken ontnemen lijken de tuitlippende dames niet werkelijk waar te nemen. In de meeste gevallen zal het vast een onschuldige vorm van over-enthousiasme zijn en zijn er absoluut geen kwade bedoelingen in het spel.

Storende meute?

Zijn overlopen plekken als Angkor en Park Güell dan niet meer de moeite waard om te bezoeken? Natuurlijk wel, want ondanks de meutes blijven het dezelfde mooie hot spots. Zijn die hordes storend? Vaak wel, maar… ze zijn, zolang ze in “good spirit” onderweg zijn, dikwijls ook zeer onderhoudend om te bekijken. Ik heb me al vaak kostelijk mogen amuseren met het beloeren van andere toeristen. Vooral de diverse vormen van gedrag en outfits zijn vermakelijk om gade te slaan.

Persoonlijk kan ik wel leven met die drukte, want hoe anders of gek andere reizigers zich ook mogen gedragen, we blijven allemaal toeristen en hebben tenslotte met z’n allen dezelfde hot spot opgezocht. Is drukte bij dergelijke plekken voor jou een reden om ze te vermijden?