reiszoekmachine

Voordelig reizen door handig plannen en slim boeken

Als reizigers willen we maar al te graag voordelig reizen en dat zo vaak mogelijk. Omdat we de laatste jaren met z’n allen meer zijn gaan reizen, is de kunst om dit voor een minimaal bedrag zoveel mogelijk te doen, een hot item geworden. Ondanks de voor het milieu belastende factor willen we meer en meer reizen, maar dan ook nog eens zo goedkoop mogelijk.

Voordelig reizen doen wij zo

Ook wij hebben de laatste jaren wat afgereisd. Toch zijn we ons steeds bewuster van het milieu en onze portemonnee geworden. Hoe verantwoord we ook allemaal willen reizen, we blijven Nederlanders en letten vaak in de eerste plaats op de kleintjes. Voordelig reizen kun je op veel manieren doen, maar veel reizigers weten dikwijls niet hoe. Daarom delen we in deze blog een paar handige tips die wij tijdens het boeken en reizen hanteren.

Stupa

Voordelige vliegtickets boeken

Als het over goedkope vliegtickets gaat, dan heeft elke reiziger er wel en mening of theorie over. Waar je ticket kopen? Wanneer je ticket kopen? Welke luchthavens gebruik je voor je reis? Allemaal vragen die we ons als reiziger regelmatig stellen. Reiszoekmachine momondo deed onlangs onderzoek naar het vinden van goedkope vliegtickets en stelde vast dat er tal van criteria zijn die de prijs van een vliegticket bepalen. Hoeveel dagen voor vertrek je het best kunt boeken, op welke dag je het best kunt vliegen en welk tijdstip van vertrek het voordeligst is. Allemaal punten om rekening mee te houden en op de handige website van reiszoekmachine momondo makkelijk vooraf te checken. Last minute klinkt vaak leuk, maar is riskant en vaak helemaal niet goedkoop!

Waar voordelig overnachten

Als je een bestemming hebt gekozen wil je graag meteen weten waar je het best kunt overnachten. Uiteraard ligt een hotel in het centrum voor de hand, maar dat is vaak een dure optie. Om een breder beeld van opties en prijsklassen te krijgen kijken wij meestal op verschillende sites. Je kunt op boekingssites voor hotels kijken, maar ook sites als Airbnb en couchsurfing zijn een optie. In veel steden is de locatie deels bepalend voor het prijskaartje van een kamer. Het kan dus zo maar zijn dat een gelijkwaardig verblijf een straat verder van het centrum een stuk goedkoper is. Ga nog en stap verder door gebruik te maken van Google Maps, om verblijven te vinden die niet op genoemde sites voorkomen. Ja, ze bestaan echt! Geef zoektermen als guesthouse of B&B plus plaats in en zoom in op de kaart. Zo hebben wij al heel wat leuke, kleinschalige en goedkope hotelletjes en guesthouses gevonden.

lodge

Route en vervoer

Vervoer naar plaats van bestemming is vaak ook een grote kostenpost van een reis. Voordelig reizen kun je bijvoorbeeld door een route slim af te leggen en efficiënt gebruik te maken van de gratis en goedkope opties. Mocht je een zelfstandige rondreis door een land willen maken, kijk dan eerst of je er makkelijk op eigen houtje kunt reizen. Maak gebruik van openbaar vervoer en neem routes die de lokale bevolking zelf ook veel gebruikt. Deze hebben vaak een hoge frequentie aan bussen of treinen per dag en tickets zijn regelmatig via aanbiedingen of package deals te kopen. Zo maakten wij onlangs gebruik van de Japan Railpass tijdens onze reis door Japan. We konden voor één bedrag enkele weken lang ongelimiteerd gebruik maken van de trajecten van Japan Rail. Hier viel zelfs de veerboot van Hiroshima naar Miyajima onder. Dit is niet alleen voordelig reizen, maar ook nog eens een stuk duurzamer dan met binnenlandse vluchten.

In welke periode reizen

Iedereen die regelmatig op reis gaat weet dat voordelig reizen ook met de seizoenen waarin men reist te maken heeft. Ben je van plan een land te bezoeken, check dan eerst wanneer er feestdagen en schoolvakanties zijn. In de meeste gevallen gaan de bewoners van het gekozen land er zelf ook op uit en vallen deze perioden onder het lokale hoogseizoen. Dit betekent in haast alle gevallen duurdere kamers en hogere entreeprijzen. Ook is het in deze perioden moeilijker om een plekje te bemachtigen, dus beland je in het geval van op de bonnefooi reizen vaak in de overgebleven dure kamers. Reizen in het laagseizoen daarentegen, biedt vaak veel financiële voordelen, zoals aanbiedingen en package deals. Vanwege het grote aanbod ben je ook nog eens flexibeler tijdens het reizen.

voordelig reizen

Delen en gratis tours

Reis je alleen, dan kan een dagtour met een gids, riksja of boot een duur grapje worden. Ook het huren van een scooter of moto voor een dag kan voor jou alleen een tikkeltje te duur zijn. Probeer gelijkgezinden te vinden en boek zo’n tour of scooter met meer personen. Hang bijvoorbeeld een briefje op in de keuken van het hostel waar je verblijft, of spreek medereizigers er op aan. Dat scheelt in kosten en is vaak ook extra gezellig. In veel toeristische steden worden gratis rondleidingen door studenten aangeboden. Natuurlijk verwachten ze een leuke fooi van de deelnemers, maar dat is altijd nog een stuk goedkoper dan een georganiseerde tour via een reisbureau. Voordelig reizen is op deze manier ook nog eens een hele leuke!

Go local

De laatste jaren hoor je in de reiswereld steeds meer kreten als duurzaam, verantwoord en go local voorbij komen. Vooral die laatste is een win-win-situatie voor alle partijen. Jij kunt als reiziger voordelig reizen, want er zit vaak geen dure organisatie tussen, en je ondersteunt er de lokale bevolking financieel mee. Ga bijvoorbeeld overnachten in een homestay of spreek met een random tuk tuk rijder een prijs af voor een dagje naar bijvoorbeeld tempels of leuke plekjes in een stad. Op deze manier leef en reis je een beetje op de manier van de lokale bevolking en leer je op een leuke manier meer van het land dat je bezoekt. Je hoeft trouwens echt geen wereldverbeteraar te zijn om het te doen hoor. Het is echt heel leuk!

Inle Lake

Voordelig reizen

Zoals je kunt lezen zijn er tal van opties om voordelig reizen mogelijk te maken. Toch is de besparing op de reiskosten niet het enige pluspunt van de voorgestelde tips. Op deze manier ga je niet alleen bewuster om met je portemonnee, maar ook met het milieu en de situatie van de plaatselijke bevolking. Reizen kost je misschien geld. maar elke trip maakt je een stuk rijker als mens! Heb jij nog handige tips om voordeliger te reizen?

Kijk hier voor meer reisinspiratie en handige tips!