filter

Verantwoord reizen, verminder je verbruik van plastic

Als reiziger ontdek je het liefst zoveel mogelijk van de wereld en doe je dat bij voorkeur zo vaak als maar kan. Meer verantwoord reizen is ook een steeds belangrijker thema aan het worden. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van CO2 die we produceren met vliegen en de enorme afvalbergen die we met z’n allen achterlaten tijdens het reizen. Hoe kunnen we onze mooie aarde gezond houden?

Minder plastic is meer verantwoord reizen

Ondanks de liefde voor reizen, ben ik me maar al te zeer bewust van de belastende factor die het met zich meebrengt. Grote vervuilende elementen als vliegen en roadtrippen betekenen volop druk op ons fragiele milieu. De CO2 uitstoot die je als reiziger voor jouw rekening mag nemen is daardoor niet gering. Natuurlijk is het moeilijk te verminderen als je reist, maar er zijn ook andere belastende factoren die wij als reiziger in positieve zin kunnen beïnvloeden. Wat dacht je van de massa’s plastic afvalbergen?

Massa’s rommel en afval

Hoewel je er vaak niet bij stilstaat, als reiziger verbruik je meer plastic dan je zou denken. Denk maar eens aan de laatste reizen en tel het aantal gebruikte waterflesjes bij elkaar op. Waarschijnlijk schrik je van het aantal flessen die je hebt verbruikt, die allemaal ergens tussen het afval terecht zijn gekomen. Wellicht zijn je tijdens de vele reizen de massa’s rommel en afval langs wegen in natuurgebieden wel eens opgevallen. Het is treurig om te zien hoe in veel landen er geen bewustzijn van de gevolgen hiervan is. Waarom zou je dit mee in stand willen houden?

afval

Flessen vullen

Tijdens onze laatste reis zijn we de uitdaging aangegaan en hebben we een poging gedaan om niet meer mee te werken aan het voeden van de alsmaar groeiende afvalbergen. Geschikte oplossingen hiervoor zijn hervulbare flessen en waterfilters. Natuurlijk is het een beetje een gedoe, maar denk maar zo, een gekochte fles zeul je ook de hele tijd met je mee. In veel landen is kraanwater drinkbaar, maar dat is lang niet overal het geval. Omdat bij veel hotels en restaurant tegenwoordig watercontainers voor gasten ter beschikking staan, is het vullen van je flesje een peulenschil. Een kleine moeite en bij elke vulling belast je het milieu met een plastic flesje minder. Dat is alvast een goed begin!

Verantwoord reizen

Tegenwoordig worden we ons gelukkig steeds meer bewust van de noodzaak om meer aan duurzaam reizen te doen. Ook bij reisorganisaties proberen ze steeds meer het duurzame reizen te promoten. Better Places is zo’n organisatie en doet aan ondernemen door de wereld een stukje beter te maken en stimuleert duurzaam reizen bij hun klanten. Elke reiziger die bij ze boekt ontvangt een Dopper. Dit is een waterfles die je tijdens het reizen kunt blijven bijvullen met schoon kraanwater, of de bekende watercontainers in foyers van hotels en guesthouses. Dit kan de eerste stap voor reizigers zijn om wat aan de groeiende afvalberg te doen.

water

Waterfilter

Natuurlijk is nog lang niet altijd schoon drinkwater beschikbaar en kun je niet altijd overal bijvullen. Dan is een fles met waterfilter als de Lifestraw Go dé oplossing. Wellicht heb je vraagtekens bij de werking van een dergelijk filter en ben je huiverig om het in bepaalde landen te gebruiken. Ondanks enkele vraagtekens ging ik tijdens de afgelopen reis de uitdaging vanBetter Places aan en deed ik een poging om zo min mogelijk plastic afval te produceren. Van het naar chloor ruikende water in Singapore tot de dubieuze watertjes in Myanmar en Cambodja. Ik heb nergens nadelige gevolgen ondervonden en heb onder de streep nul waterflessen hoeven kopen. Dit had ik dus echt niet verwacht!

Conclusie Lifestraw

Hebben wij nog nadelen ondervonden aan de fles met filter? De fles is met een inhoud van 0,65 liter geen kleintje en past dus niet altijd overal makkelijk tussen. De fles is onder alle omstandigheden waterdicht, maar kan in het vliegtuig door de afwijkende druk gaan lekken. Plaats de fles rechtop in het opbergvak van de stoel voor je en schroef de deksel gedeeltelijk los, om het vacuüm op te heffen. De fles kun je dan ook in het vliegtuig gewoon gebruiken. Zoals je leest valt het met de nadelen wel mee. Bovendien wegen de minimale nadelen niet op tegen de grote voordelen die het op lange termijn teweeg kan brengen. Help door verantwoord reizen mee onze mooie aarde schoon te houden!

drinken

Extra tips

  • Je kunt qua plastic afval meer doen op het gebied van verantwoord reizen. Denk eens aan de vele plastic zakjes die je krijgt bij boodschappen en het kopen van souvenirs. Deze zakjes zijn in veel landen medeveroorzaker van het vele zwerfafval. Wat jij hier aan kunt doen? Neem je eigen tas of daypack mee en vervoer al het gekochte hierin. Wellicht een kleine moeite.

  • Ook het gebruik van een textiele waszak vermindert de groei van plastic afvalbergen. Geef je was af in een textiele waszak, laat die vanwege de hygiëne meewassen en je schone was er weer in opbergen. Zo’n waszak kan jaren mee en je hebt geen plastic zakken meer nodig.

  • Kun je je Dopper, of andere waterfles, niet met schoon drinkwater vullen? Vul ze met kraanwater en vul er onderweg je fles met filter mee. Dit deden wij op deze manier tijdens onze dagtrips. Met een beetje moeite altijd schoon water bij de hand!

  • In steeds meer landen kun je op diverse plekken schoon drinkwater bijvullen. Ga je bijvoorbeeld op reis naar Cambodja, Bali of Thailand? Check de initiatieven van; Refill not Landfill, Refill Bali en Trashhero!

  • Wil je verantwoord reizen, maar wel zekerheid met betrekking tot de drinkbaarheid van het lokale drinkwater? Check dan sites als Is the water safe to drink en Water in het buitenland

  • Vind je de filterfles te groot, dan zijn de waterfilters van Care Plus of Sawyer wellicht een oplossing.

  • Het filter van de Lifestraw doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. De veel kleinere virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je daarom chemisch uit, met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood.

verantwoord reizen

Ga jij ook waterfilteren?

Wellicht lijken deze oplossingen alleen maar gepaard te gaan met een hoog prijskaartje. Toch is het tegendeel waard. Neem bijvoorbeeld de Lifestraw Go fles met waterfilter. Deze kost tussen 40 en 45 euro, wat geen goedkoop flesje lijkt. Wanneer ik de 60+ vullingen tijdens afgelopen reis in gekochte 1,5 liter waterflessen omreken, dan was ik er qua bedrag waarschijnlijk bij in de buurt gekomen. Tel er de komende reizen waar ik de fles weer kan gebruiken bij op. Je ziet dat het onder de streep echt goedkoper is. Da’s dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Koop hier je Lifestraw filterfles en toebehoren.

Zou jij de uitdaging aan willen gaan en een hervulbare fles met waterfilter gebruiken tijdens het reizen?