Via Twitter riepen we reizigers op om ons een willekeurige reis gerelateerde Top 5 te sturen. De voorwaarden van de Top 5 zijn eenvoudig, want de Top 5 mag betrekking op een land of plaats hebben, mag een algemene Top 5 zijn, maar mag ook betrekking op een zelf gekozen thema hebben. De vijfde Top 5 is van reizigers en bloggers, maar bovenal motorrijders Monique en Marc van de website Momamundi, welke hebben gekozen voor hun vijf favoriete motorroutes in Europa.

De motorroute Top 5 van Monique en Marc

1- Noorwegen – weg 520 Langs het prachtige Saudafjord. Deze oude weg heeft maar een paar, korte tunnels en de uitzichten zijn geweldig. Je rijdt ook langs de Sandalsfossen; een mooie waterval langs de kant van de weg. Het is de moeite waard om even stoppen en langs de waterval omhoog te klauteren. Vervolg je weg 520 verder richting Eidfjord, dan stijgt de weg almaar en voordat je weet rijd je tussen sneeuw- en ijsvelden. Tussen de bergen is dit een prachtig gezicht.

2- Noorwegen – weg 75 In het noordoosten van Noorwegen gelegen langs de Barentszee. Een mooie weg met vissersdorpjes die eigenlijk alleen nog worden gebruikt door vakantiegasten. Het eindpunt van deze weg is Hamningsberg. Een plaatsje waar de kerk is dichtgespijkers, de school leegstaat en 2 zusjes een mobiel café beheren. De weg houdt loopt hier letterlijk dood. Vanuit Nederland is dit de verst te bereiken plek van het vasteland van Europa. Verder dan het zuidelijkste dorp in Italië, Griekenland of Spanje. Terug gaat het dus weer door enorme en grillige rotsplateaus en stenen zo groot als huizen.p>

3- Duitsland – Vogelsberg De Vogelsberg in midden Duitsland is het grootste aaneengesloten vulkaanplateau van Europa. Hier is voor fietsers, wandelaars, automobilisten, maar zeker ook voor motorrijders genoeg te beleven. Voor deze laatste groep zijn 3 routes tussen de 225 en 270km uitgezet. Ze voeren je door kleine dorpjes met vakwerkhuizen, over plateaus met prachtige vergezichten en door mooie, open bossen. Doordat het landschap nogal heuvelachtig is door de vulkaanerupties, is het motorrijden hier heerlijk. Een goede uitvalsbasis is overigens het plaatsje Schotten dat middenin de Vogelsberg ligt.

4- Duitsland – Kyffhäuser Het Kyffhäuser gebergte grenst aan de Harz en ligt in het oosten van Duitsland. Is de Harz al een paradijs voor motorrijders met mooi, glijdend bochtenwerk en leuke plaatsjes, de Kyffhäuser hoort er gewoon bij. Hoog boven het gebergte staat het Barbarossa-gedenkteken als een wachter. Qua hoogte is het gebied overigens niet eens zo hoog, maar het motorrijden hier is prachtig. Vanuit Kelbra naar Bad Frankenhausen ligt deze weg met een bochtencombinatie van 36 bochten achter elkaar. We zijn dan ook niet de enige.

5- Italië – Stelvio Vanuit Davos begint deze rit via de Davos-pass en de Flüela-pass. Op 2385 mtr hoogte hebben we al de nodige haarspelden achter de rug en genoten van uitzichten met vers gevallen sneeuw. De Ofen-pass en de Umbrailpass zijn vervolgens de opmaat naar het echte werk. We zitten nu echt in het hooggebergte. En dan, ja echt, de Passo del Stelvio. Daar sta je dan op 2800 mtr hoogte en kijkt de diepte in; 48 haarspelden wachten. En wat voor bochten. Op sommige plekken gaat het loodrecht naar beneden en ligt de weg letterlijk boven elkaar. Dit is echt KICKEN! Wanneer we beneden zijn (nog steeds op 1200 mtr) moeten we even stoppen, omhoog kijken en de adrenaline laten zakken.

Stelvio Pas

Marc boven bij de Passo del Stelvio

Ben je net als Monique en Marc ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook je reis Top 5 met ons delen? Stuur dan jouw Top 5 naar ons op via het contactformulier op deze site.