Wanneer toeristische highlights teleurstellingen worden

Onlangs brachten we na zes jaar pauze een zoveelste bezoek aan één van onze favoriete toeristische highlights, Angkor. Het Cambodjaanse Angkor mochten we we al vaak bezoeken, waardoor dit maal dag nummer acht op het programma stond. Nimmer stelde Angkor ons teleur, al werd de groeiende stroom toeristen met de jaren een steeds grotere vlek op het mooie plaatje.

Overlopen toeristische highlights

Dat de laatste jaren de toeristenindustrie fors gegroeid is, zal geen reiziger zijn ontgaan. Vooral in de Zuidoost-Aziatische regio is het aantal toeristen explosief gegroeid. Omdat wij niet de enigen zijn die de grote toeristische highlights willen bezoeken, moeten we natuurlijk ook rekening met anderen houden. Toch zijn er plekken die ondanks de massale stroom aan toeristen niets aan schoonheid verliezen, maar wel in negatieve zin aan sfeer moeten inboeten. Dat ondervond ik laatst nog in ‘mijn’ geliefde Angkor.

Overlopen Angkor Wat

Ofschoon we bekend waren met het feit dat Angkor’s bezoekaantallen geëxpandeerd waren, schrokken we toch behoorlijk van het aantal toeristen. Vooral de meute bij de ingang van de beroemde Angkor Wat was een schok voor ons. Drommen bejaarde toeristen liepen als gehypnotiseerd in groepen achter de bekende paraplu’s en vlaggetjes aan. Zelden heb ik mijn weg in bekend gebied zo moeten zoeken. Waar is de magie gebleven, die deze oude stad tot één van mijn grote favorieten maakte? De menigte lijkt bij aankomst de verpestende factor te worden.

Als onze tuk tuk driver ons bij de hoofdingang van Angkor Wat dropt, wil ik me het liefst omdraaien. Voor de ingang na de brug staat men in de rij om het heilige gebouw te betreden. Ik kan me nog goed mijn eerste bezoek, 10 jaar eerder, voor de geest halen. Hier en daar een toerist, maar altijd voldoende plek en ruim tijd voor een foto van het bouwwerk. Alles was voor iedereen toegankelijk en elke bezoeker leek destijds op de hoogte van de gewenste etiquette te zijn. Niets lijkt daarvan over te zijn.

toeristische highlights

Selfie-makende bejaarden

Het ergste blijkt niet zozeer het forse aantal te zijn, maar het gedrag van het legioen selfie-makende bejaarden uit China steekt er qua onaangepast gedrag met kop en schouders bovenuit. Laat ik eerst duidelijk maken dat ik niets tegen China of haar inwoners heb. Niettemin was de verpestende factor in dit geval helaas wel geheel afkomstig uit de grote regiogenoot van Cambodja. Alsof ze met karabijnen aan elkaar geketend zijn, schuifelen ze niets ontziend door het complex.

Andere toeristen worden niet opgemerkt, want de focus ligt enkel en alleen bij het maken van de meest stompzinnige selfies en het volgen van de toergids. Sta je in de weg, dan word je door de meute gewoon overlopen. Wil je na lang wachten een foto van een toeristen-vrij stukje tempel maken? Wees snel, want ze weten zich wel weer voor te dringen en het beeld weten te verpesten. Kom je te dichtbij, dan pas vooral op voor de ontelbare zwiepende selfie-sticks. Voor je het weet heb je er een in je bakkes..

Meute trotseren

Toch is het trotseren van de massa en het ontduiken van de zwierende selfie-sticks maar half zo erg. Dat veel gebouwen nog als gebedshuis in gebruik zijn, ontgaat deze massa ook volkomen. Tapijten voor altaren worden met schoenen getreden en fluimen worden na flink rochelen met veel gevoel tegen de geheiligde grond geschoten. Dat met zo’n massa je een bordje met regels kan ontgaan begrijp ik nog, maar dat je met zovelen de waarden en normen van zo’n heilige plaats moet bezoedelen? Dat gaat er bij mij dus echt niet in.

Of ik nog wel een leuke dag heb gehad? Natuurlijk, want ik weet na een paar bezoekjes de ritmische stroom toeristen best te ontduiken. Meteen na Angkor Wat zijn we eerst naar enkele onbekendere tempels gegaan, waar we het gevoel van het echte Angkor al snel weer als een warme deken om ons heen konden slaan. Verder zijn we tegen de stroom van de massa ingegaan en hebben daardoor de meute fijn kunnen omzeilen. Ja, ook de bekende tempels hebben we bezocht. Eind goed, al goed, kun je zeggen, al weet ik niet of ik het in de nabije toekomst nog een keer zal trekken.

Angkor 2007 vs 2017

Impressie 3x foto’s van het eerste bezoek in 2007 en het laatste bezoek in 2017. De foto’s zijn ongeveer vanaf dezelfde plek, of in hetzelfde deel van de tempel genomen.

Angkor

ingang

tempel

massa

boeddha

drukte

Had jij al eens zo’n reisdeceptie bij toeristische highlights?

Kijk hier voor meer Cambodja reisinspiratie!

 • Blog
 • Wanneer toeristische highlights teleurstellingen worden


Reacties (18)

 • Mijn god, dit is wel heel erg. Wat een verschil! Zo jammer dat zoveel prachtige plekken zo onder druk staan. De ervaring is dan gewoon echt niet meer hetzelfde. Ik ben blij dat ik Angkor in 2007 heb gezien. Denk niet dat ik er ooit nog kom 🙁

 • Jeetje wat een mensen! Ben nog nooit in Angkor geweest, maar herken dit wel. Bij de Eiffeltoren, bij het Grand Palace in Bangkok en op verschillende bekende plekken in Japan liepen ook hele drommen mensen toen wij er waren. Mijn eerste ingeving is dan om meteen rechtsomkeer te maken en een teleurstelling is het dan zeker.

 • Ik was er ook in 2007. Wat een verschil! En ik heb ook niets tegen China of Chinezen (geweldig land als reisbestemming) maar helaas ook al meerdere slechte ervaringen met Chinese toeristen.

  • Nee, ik ook niet. Toch weet ik niet waar dat onaangepaste vandaan komt. Volgens mij hebben ze niet eens door wat ze op dat moment bezoeken, want ze worden er met een rotvaart doorheen geperst, om vervolgens naar het volgende leuks te gaan.

 • Jemig wat een ongelooflijk verschil! Ik heb het idee dat het al een behoorlijk verschil is met 2015 want zo kan ik het me niet herinneren. Hadden de Chinezen niet allemaal vakantie? ;’)

  En ik kan me ook zo aan ze storen; voordringen, rochelen, overal foto’s van zichzelf nemen, in grote groepen lopen… aaagh!

 • HeT zijn niet alleen Chinezen, vlak de Nederlandse senioren (lees bejaarden) in het buitenland ook niet uit, met name de busreiziger. Een aantal jaar geleden was ik in Portugal, daar was toevallig ook een bus met Nederlanders aangekomen, deze dringen overal voor en duwde ook iedereen opzij.

  Het ergste was nog wij kwamen uit een smalle doodlopende gang en moesten door een deurtje kruipen om weer terug te kunnen, je hoorde die mensen gewoon tegen elkaar zeggen dat wij geen respect hadden voor ouderen en dat we hen voor moesten laten, het meisje voor mij begreep het niet omdat ze geen Nederlands sprak. De Nederlanders duwde haar terug. Dit stopt wel onmiddellijk toen ik een paar Nederlandse krachttermen gebruikte. Wel weer leuk om te zien dat ze in de gaten kregen dat ik alles verstaan had wat ze zeiden.

 • Wij hadden ook deze teleurstelling bij Angkor. Net als jullie eerst naar Bagan en vlak daarna naar Angkor. Het contrast was zo groot, waardoor Ik amper van Angkor kon genieten. Toch blijft het een fantastisch complex natuurlijk.

 • Wij hebben dit vorig jaar meegemaakt bij Cinque Terre. Het werd er werkelijk overspoeld door (daar zijn ze weer..) Chinezen en Russen. Totaal respectloos, ze kijken echt nergens naar. Behalve naar de rode vlag die ze moeten volgen. Na 2 vd 5 dorpjes hielden wij het voor gezien. Zo jammer! Angkor hebben we gelukkig bezocht voor de grote stroom. Maar ik vrees dat er nog veel mooie plekjes bedorven gaan worden door de enorme toeloop van toeristen.

  • Ja, het is de combinatie massa en onaangepast gedrag. Hoe moeilijk is het om rekening met de bewoners van het gastland en de plek waar je rondloopt te houden. Volgens mij krijgen veel van dit soort toeristen vaak niet helemaal mee waar ze zijn op zo’n moment.

 • Ik was er begin juni van dit jaar en toen viel het reuze mee. Beetje zoals je foto’s van 2007. Ik kon overal rustig een foto nemen zonder mensen eromheen. Ook de zonsopkomst en zonsondergang waren goed te doen. Wellicht kwam het door low season in juni. Ik heb gelukkig enorm kunnen genieten van de 2 dagen bij de Angkor tempels. De enorme Chinese massa herken ik wel richting de kustplaats Sihanoukville.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden