Onlangs brachten we na zes jaar pauze een zoveelste bezoek aan één van onze favoriete toeristische highlights, Angkor. Het Cambodjaanse Angkor mochten we we al vaak bezoeken, waardoor dit maal dag nummer acht op het programma stond. Nimmer stelde Angkor ons teleur, al werd de groeiende stroom toeristen met de jaren een steeds grotere vlek op het mooie plaatje.
Overlopen toeristische highlights
Dat de laatste jaren de toeristenindustrie fors gegroeid is, zal geen reiziger zijn ontgaan. Vooral in de Zuidoost-Aziatische regio is het aantal toeristen explosief gegroeid. Omdat wij niet de enigen zijn die de grote toeristische highlights willen bezoeken, moeten we natuurlijk ook rekening met anderen houden. Toch zijn er plekken die ondanks de massale stroom aan toeristen niets aan schoonheid verliezen, maar wel in negatieve zin aan sfeer moeten inboeten. Dat ondervond ik laatst nog in ‘mijn’ geliefde Angkor.
Overlopen Angkor Wat
Ofschoon we bekend waren met het feit dat Angkor’s bezoekaantallen geëxpandeerd waren, schrokken we toch behoorlijk van het aantal toeristen. Vooral de meute bij de ingang van de beroemde Angkor Wat was een schok voor ons. Drommen bejaarde toeristen liepen als gehypnotiseerd in groepen achter de bekende paraplu’s en vlaggetjes aan. Zelden heb ik mijn weg in bekend gebied zo moeten zoeken. Waar is de magie gebleven, die deze oude stad tot één van mijn grote favorieten maakte? De menigte lijkt bij aankomst de verpestende factor te worden.
Gewenste etiquette
Als onze tuk tuk driver ons bij de hoofdingang van Angkor Wat dropt, wil ik me het liefst omdraaien. Voor de ingang na de brug staat men in de rij om het heilige gebouw te betreden. Ik kan me nog goed mijn eerste bezoek, 10 jaar eerder, voor de geest halen. Hier en daar een toerist, maar altijd voldoende plek en ruim tijd voor een foto van het bouwwerk. Alles was voor iedereen toegankelijk en elke bezoeker leek destijds op de hoogte van de gewenste etiquette te zijn. Niets lijkt daarvan over te zijn.
Selfie-makende bejaarden
Het ergste blijkt niet zozeer het forse aantal te zijn, maar het gedrag van het legioen selfie-makende bejaarden uit China steekt er qua onaangepast gedrag met kop en schouders bovenuit. Laat ik eerst duidelijk maken dat ik niets tegen China of haar inwoners heb. Niettemin was de verpestende factor in dit geval helaas wel geheel afkomstig uit de grote regiogenoot van Cambodja. Alsof ze met karabijnen aan elkaar geketend zijn, schuifelen ze niets ontziend door het complex.
Andere toeristen worden niet opgemerkt, want de focus ligt enkel en alleen bij het maken van de meest stompzinnige selfies en het volgen van de toergids. Sta je in de weg, dan word je door de meute gewoon overlopen. Wil je na lang wachten een foto van een toeristen-vrij stukje tempel maken? Wees snel, want ze weten zich wel weer voor te dringen en het beeld weten te verpesten. Kom je te dichtbij, dan pas vooral op voor de ontelbare zwiepende selfie-sticks. Voor je het weet heb je er een in je bakkes..
Meute trotseren
Toch is het trotseren van de massa en het ontduiken van de zwierende selfie-sticks maar half zo erg. Dat veel gebouwen nog als gebedshuis in gebruik zijn, ontgaat deze massa ook volkomen. Tapijten voor altaren worden met schoenen getreden en fluimen worden na flink rochelen met veel gevoel tegen de geheiligde grond geschoten. Dat met zo’n massa je een bordje met regels kan ontgaan begrijp ik nog, maar dat je met zovelen de waarden en normen van zo’n heilige plaats moet bezoedelen? Dat gaat er bij mij dus echt niet in.
Of ik nog wel een leuke dag heb gehad? Natuurlijk, want ik weet na een paar bezoekjes de ritmische stroom toeristen best te ontduiken. Meteen na Angkor Wat zijn we eerst naar enkele onbekendere tempels gegaan, waar we het gevoel van het echte Angkor al snel weer als een warme deken om ons heen konden slaan. Verder zijn we tegen de stroom van de massa ingegaan en hebben daardoor de meute fijn kunnen omzeilen. Ja, ook de bekende tempels hebben we bezocht. Eind goed, al goed, kun je zeggen, al weet ik niet of ik het in de nabije toekomst nog een keer zal trekken.
Angkor 2007 vs 2017
Impressie 3x foto’s van het eerste bezoek in 2007 en het laatste bezoek in 2017. De foto’s zijn ongeveer vanaf dezelfde plek, of in hetzelfde deel van de tempel genomen.
Had jij al eens zo’n reisdeceptie bij toeristische highlights?
Kijk hier voor meer Cambodja reisinspiratie!