Het zal de meeste reizigers wel bekend in de oren klinken: het opkomen van reisherinneringen bij het horen van een bepaald nummer. Muziek is voor veel reizigers een belangrijk onderdeel van het reizen zelf. Het luisteren naar vertrouwde deuntjes maken het lange wachten op vliegvelden en busstations een stuk aangenamer, of de lokale muziek die een extra stempel op de bezochte bestemming drukt. Elke reiziger heeft zo zijn of haar muzikale reisherinneringen.

Muzikale reisherinneringen

Nieuwsgierig naar mijn muzikale reisherinneringen “tagde” reisblogger Carolien van Dream the world me, om mijn speciale reis gerelateerde deuntjes op te sommen. Er zijn veel nummers die ik tijdens het reizen vaker beluister, maar er zijn er niet veel die die échte speciale herinnering in me oproepen. Meestal bewaar ik net nieuw uitgekomen cd’s voor tijdens het reizen, dus zijn het meer de complete album’s die me begeleiden naar mijn volgende bestemming.

Uit mijn eigen kast
Toch schieten me meteen enkele nummers binnen die me terug naar verre oorden brengen. Maar er is er één waar ik dat heel duidelijk bij heb. Zo ben ik meteen in de bergen van Laos als ik Mastodon’s “The Sparrow” hoor. Tijdens de lange busrit van Vang Vieng naar Luang Prabang luisterde ik naar de complete cd, maar heb dit nummer op een gegeven moment op repeat gezet. Wegdromen bij de fotogenieke vergezichten van de aan ons voorbij trekkende Laotiaanse bergen, onder begeleiding van dit nummer was bijna surrealistisch. Zodra ik het weer hoor moet ik weer aan die prachtige reis denken.

Beduusd alom
Natuurlijk is er ook dát nummer. Dat nummer dat je muzikale herinnering aan iets geks of bizars is. Stel je voor: Je ligt in je bed te slapen en om half vier in de ochtend begint opeens loeihard een bekend riedeltje te spelen. Bekend ja, maar je weet even niet wat het is en waar het vandaan komt.. Rechtop zaten we! We sliepen tijdens onze reis door Australië de eerste paar dagen boven een Irish Pub om de hoek van Sydney’s rosse buurt. Onze kamer zat voorbij de pub, boven het gebouw aan de achterzijde. De pub was omringd door etablissementen met namen als “The Tripple Eight Bar” en “Happy Endings Comedy Club” die toch lichtelijk dubieus waren. Om welk deuntje het ging werd ons in de loop van de dag erna duidelijk. Het was “You sexy thing” van Hot Chocolate. Telkens die riedel van de titel in een roes van slaap… Tédede dé tedétehh (lees: I believe in miracles) … “where you from, you sexy thing” … Voordat we wisten wat er aan de hand was, was het alweer voorbij. Complete verbijstering maakte zich van ons meester. De volgende nacht hetzelfde, en de nacht daarna weer… Wat speelde er zich toch elke nacht af in die ruimte onder ons..?! Was er elke nacht om half vier een “speciaal” optreden? Was Skippy aan het paaldansen? We hebben het helaas nooit gecheckt. Ja en zelfs vier weken later, toen we een laatste nacht voor vertrek naar Nederland nog een keer in Sydney moesten overnachten. Toen weer om klokslag half vier.. “Tédede dé tedétehh”..

Heb jij ook zo’n bijzondere muzikale reisherinnering?