Alle reizigers kennen het wel, de speciale herinneringen aan een bepaalde plek, een te gekke tour of een bijzonder land. Reisblogster Marcella Molenaar stelde haar reis Top 5 samen en tagde andere reisbloggers om hun reis top 5 te delen. De tag is via een nominatie van Jenny van Ik Reis bij mij geland. Het was nog behoorlijk lastig ook, maar hier mijn ultieme reis Top 5.

Mijn ultieme reis top 5

Fijnste accommodatie
Bij fijnste ga ik voor deze keer voor luxe, want dat is iets wat we zelden doen. Bij luxe schieten me er ook meteen twee te binnen, twee waar ik niet tussen kan kiezen. Casa Robleto in het Nicaraguaanse Masaya was een luxe oase van rust, midden in het centrum van het stadje. Gastheer Frank en zijn personeel zorgden dat het ons aan niets ontbrak. De casa was misschien het mooiste koloniale huis wat ik ooit heb gezien en het heerlijke ontbijt had een overweldigende omvang en diversiteit. Nummer twee is Hotel Monte Taxco, één van de meest luxe hotels die ik ooit in Mexico zag. Liggend op een bergtop biedt Monte Taxco haar gasten een formidabel uitzicht op de gelijknamige zilverstad. Onze reusachtige luxe kamer met het terras over de afgrond en een prachtig uitzicht over de zilverstad was een ware belevenis.

Casa Robleto

De prachtige patio van Casa Robleto

Verrassende stad
Favoriete steden heb ik net als iedere reiziger die wel heeft. Ik ben gek op steden als Kuala Lumpur, Oaxaca en Phnom Penh, maar als er één stad is die me enorm heeft verrast is het Hidalgo del Parral wel. Het Mexicaanse Hidalgo del Parral bezochten we puur toevallig en hadden we voor onze reis niet op de planning staan. Laat staan dat we het überhaupt op onze radar hadden. Hidalgo del Parral is Mexicaanse kneuterigheid ten top, maar dat was juist waarom het zo verrassend leuk was voor ons. Struinen door de heerlijke smalle straatjes, bekeken worden als de zeldzaamheid die je er als toerist bent, en de vele cowboy hoeden en laarzen om ons heen maakte het tot een onvergetelijk bezoek.

Museo Francisco Villa

Het mooie revolutie museum in Hidalgo del Parral

De mooiste kustlijnen
Hier moet ik er minimaal twee noemen. Ik weet niet waarom, maar die typische tropische “postcard” stranden staan bij mij niet zo hoog op mijn lijst van favorieten. Helemaal geen? Jawel, de kustlijn van het Costa Ricaanse natuurpark Manuel Antonio. Al waren we aan de westkust van Costa Rica, ik voelde de aanwezigheid van Columbus en zijn mannen overal. Of kwam dat omdat de film “1492: Conquest of Paradise” hier was opgenomen..?! Kustlijn twee is voor mij de bizarre kust van het Zweedse eiland Fårö. Voor de kust lijken de Raukar als statige bewakers van het eiland op wacht te staan. In groepen verdeeld kan men de pilaren voor het eiland aantreffen. Het is een onderneming om er te komen, maar het fantastische uitzicht is de moeite meer dan waard!

Faro Rauks

De vreemd ogende Raukar van Fårö

Onverwachtse pareltjes
Als ik er één mag kiezen, dan gaat mijn keus uit naar het Braziliaanse kustplaatsje Paraty. Het oude piratennest is zo goed bewaard gebleven, dat je je af en toe op een filmset waant. Tot de laatste straatsteen staat het complete koloniale centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is mega fotogeniek, het is zeer gezellig en is perfect om een paar dagen lekker niets te doen. Helemaal niets? Nou, de omgeving is prachtig en het op de heuvel gelegen oude fort is natuurlijk zeer de moeite om te bezoeken, maar als er twee woorden aan ons collectief geheugen zijn toegevoegd door Paraty, dan zijn dat toch wel “prachtig” en “gezellig” 😉

Paraty straat

De prachtige straatjes van Paraty

Gaafste dieren
Het is moeilijk voor me om als iemand die gek is op dieren een keuze te maken. Ik denk met veel plezier terug aan de geweldige Australische buideldieren en de diverse prachtige dieren in Centraal- en Zuid-Amerika. De Vested Anteater spotten in Panama was zeker een hoogtepunt, maar de aller gaafste dieren waren voor mij toch wel de Lemuren op Madagaskar. Of het nu de Ringstaart Maki’s, de Indri Indri, Bruine Lemuur, de Zwart-Witte Vari’s of de Sifaka’s zijn, ik vond ze allemaal fantastisch. Soms moesten we meer dan een uur door de struiken kruipen om een familie Indri’s of Sifaka’s te spotten, maar als het dan zover was, dan was dat het meest magische moment wat ik me kon voorstellen!

Ringstaart Maki 01

De prachtige Ringstaart Lemuur in het zuiden van Madagaskar

Omdat deze tag best een opgave was en ik er behoorlijk over na moest denken, geef ik ‘m graag door aan; Simone van Paper Travels, Edith van Travel Create Repeat en Henriëtte van Travel Around With Me. Ik ben zeer benieuwd naar jullie top 5! Vergeet in jouw reis Top 5 niet naar Marcella’s reis Top 5 te linken.