Via Twitter riepen we reizigers op om ons een willekeurige reis gerelateerde Top 5 te sturen. De voorwaarden van de Top 5 zijn eenvoudig, want de Top 5 mag betrekking op een land of plaats hebben, mag een algemene Top 5 zijn, maar mag ook betrekking op een zelf gekozen thema hebben. De tweede Top 5 is van de freelance journaliste en reisblogster Stéphanie van Expeditie Aardbol, welke heeft gekozen voor haar favoriete rondreizen.

De reis Top 5 van Stéphanie

1- Noord-India: Mijn reis door India was een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten. Van aangerand worden op het busstation in Delhi, tot uitgedroogd raken en een zonnesteek krijgen in Varanasi. De hele reis was een grote uitdaging en nog nooit werden al mijn zintuigen zo op de proef gesteld. Toch koester ik warme gevoelens voor deze trip: ik heb mezelf leren kennen en weet dat ik zelfs in extreme situaties met beide benen op de grond blijf staan.

2- China’s grote drie: Van Beijing via Shanghai naar Hong Kong. Deze reis staat op mijn lijstje omdat het de eerste verre en lange reis was van mij en mijn vriend. China is makkelijk te bereizen en minder uitdagend dan bijvoorbeeld India, maar een reispartner met wie het zo goed klikt als met mijn vriend heb ik nooit eerder gehad. Ik ben hem daar ontzettend dankbaar voor.

3- Polen – Wit-Rusland – Oekraïne. Een Europa-trip, maar wel een hele bijzondere. Poolse feestjes, bijna het land uitgezet worden in Wit-Rusland en een bezoek aan Tsjernobyl: Allemaal even memorabel. Maar zeker nu het in de Oekraïne onrustig is moet ik vaak terugdenken aan de dagen dat ik zwevend van geluk en in vrijheid over het Onafhankelijkheidsplein in Kiev liep.

4- Mexico. We rezen via Mexico City via Oaxaca, San Christobal de las Casas, Palenque en Tulum naar het zuidelijke Merida. Met name de ritjes in de bus vond ik fantastisch. Je ziet het landschap veranderen en je hebt echt de tijd om na te denken, te schrijven en te genieten van de plek waar je nu bent.

5- Brazilië. Mijn eerste verre reis, en direct een hele intensieve. In 22 dagen bezocht in Sao Paolo, Rio de Janeiro, Recife, Belem en de omgeving van Cuiabá. Ik was hier als onderdeel van een afstudeerproject en werd door mijn enthousiaste docenten van hot naar her gesleept. We doorkruisten onbegaanbare sloppenwijken, ik viste op piranhas (en at ze op), maakte een tochtje over de Amazone en zag het Christusbeeld in Rio. Een te gekke tijd, en ik ben dankbaar dat ik het heb mogen meemaken.

Ben je net als Stéphanie ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook je reis Top 5 met ons delen? Stuur dan jouw Top 5 naar ons op via het contactformulier op deze site.