Slim reizen met een klein budget

Ik denk dat iedereen er wel van droomt: de loterij winnen, zodat je vervolgens een zak geld hebt om de gaafste verre reizen te kunnen maken. Elke dag scroll ik door mijn tijdlijn op Facebook en zie allerlei foto’s van vrienden op vakantie, pakkende quotes die me vertellen dat ik NU op reis moet en gave GoPro-filmpjes van exotische plekken. Zucht.

Een klein budget, maar wel reizen?

Maar hoe doe je dat zonder dat winnende lot? Nou ik kan je vertellen: ook zonder miljonair te zijn, kun je prima op reis om de wereld te verkennen. Je moet alleen wat slimme keuzes maken, zodat je zuurverdiende centjes langer meegaan. Vier tips!

#1 Doe sommige excursies in groepsverband

Georganiseerde groepsreizen zijn duurder dan alles op eigen houtje doen. Als je geld wilt besparen, kun je er daarom beter zelf op uit trekken. Toch kan het soms wel lonen om je aan te sluiten bij een groepje: zo kun je namelijk de kosten van een excursie delen, in plaats van dat je het transport en de gids helemaal zelf moet betalen. Voorbeelden van excursies die goedkoper zijn in een groepje? Denk aan een trekking naar de bergstammen in het noorden van Thailand, een kamelentocht naar de Sahara in Marokko of een safari in Zuid-Afrika. Meestal deed ik deze excursies in een internationale groep en dat was ook nog eens hartstikke gezellig, met al die verschillende nationaliteiten rond het kampvuur om ’s avonds sterke reizigersverhalen uit te wisselen.

safari

#2 Kies voor het openbaar vervoer

Reizen met je eigen huurauto is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid, maar neem maar van mij aan: het kost ook een boel geld. Wil je geld besparen, dan is het openbaar vervoer absoluut the way to go. Veel reizigers zijn een beetje bang om in een bus of trein te stappen als ze in een nieuw en vreemd land zijn, maar met wat goede voorbereiding valt dit echt hartstikke mee. Zorg bijvoorbeeld dat je de kaartjes voor de trein van tevoren reserveert, of dat je op het busstation wordt opgehaald door iemand van je hotel. Reizen met het openbaar vervoer is een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking én om medereizigers te ontmoeten die ook net als jij met de trein en bus rondreizen.

trein

#3 Af en toe een tentje of hostel is prima te doen

Aan je overnachtingsplekken gaat een groot deel van je budget op. Zorg daarom dat je op elke plek slim kiest waar je slaapt. In sommige steden en landen zijn hotels of guesthouses heel betaalbaar en daar kost een tweepersoons kamer soms nog geen 20 euro. Op andere plekken kan een hotel duur zijn; denk dan bijvoorbeeld aan grote steden als Kaapstad of Hongkong. De oplossing? Boek een kamer in een hostel. Dat hoeft niet eens persé in een dormbed te zijn; veel hostels hebben ook tweepersoons kamers die veel voordeliger zijn dan een kamer in een hotel. Ook leuk: slaap in een tent, bijvoorbeeld tijdens een kampeersafari in Zuid-Afrika. Natuurlijk, die luxe lodges met zwembad zijn prachtig, maar als je kiest voor een kampeersafari kun je drie keer langer op reis met je geld…

tent

#4 Heel veel gave dingen zijn gratis!

Natuurlijk moet je geld budgetteren voor excursies. Want je gaat niet helemaal naar China om vervolgens NIET het Paleis van de Hemelse Vrede in te gaan, of naar Cuba zonder dat je een rit maakt in zo’n gave oldtimertaxi. Maar wist je dat er ook genoeg dingen te doen zijn die bijna geen geld kosten? Wandelen is altijd een goede optie, en als je een picknick meeneemt voor onderweg kun je de mooiste plek uitzoeken om voor weinig geld te genieten van een geweldig uitzicht. Bijvoorbeeld op het hippe strand van Camps Bay in Kaapstad, waar je kunt flaneren met de Kaapse rich & famous zonder dat je meteen blut bent. Of iets waar wij Hollanders altijd dol op zijn: huur een fiets en verken zo de omgeving, bijvoorbeeld langs meren en kleurrijke stammen in het zuiden van China. Mijn eigen favoriete activiteit: een mooie sunset met een lokaal biertje erbij… Het leven kan niet beter!

bar

Bovenstaande budgettips zijn afkomstig uit eigen ervaringen. Kijk hier voor meer budgettips en reisinspiratie!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden