schiereiland

Waarom roadtrippen de mooiste manier van reizen is

Roadtrippen over meanderende wegen en eindeloze stroken asfalt is voor ons de mooiste manier van reizen. Altijd on the road, genietend van de vele vergezichten en afwisselende gebieden. Het gevoel van complete vrijheid, waarbij elke dag een nieuwe verrassing is, dat is de meest ultieme manier van reizen voor ons.

Roadtrippen is ultieme vrijheid

Wat is het wat deze manier van reizen zo speciaal maakt? Het is niet met één woord te beschrijven, maar ook niet in één zin samen te vatten. Het is de combinatie van veel factoren die deze vorm van reizen een uitzonderlijke maakt. Vandaag niet weten waar je morgen terecht zal komen. Spontaan je plannen wijzigen en niet aangewezen zijn op zaken als openbaar vervoer laat je helemaal vrij in je doen en laten. Beter kan gewoon niet.

Tripjes door de bergen

Als kind kon ik tijdens de zomervakantie al enorm genieten van de reis naar de camping in Zwitserland of Oostenrijk. Heerlijk de landschappen aan je voorbij laten gaan en na enkele uren in een compleet andere omgeving uit de auto stappen. Dat was voor mij als kind al een zeer bijzondere ervaring. Uiteindelijk, na uren rijden, in het imposante Alpengebied belanden en over de hoge bergpassen rijden. Dat vond ik toen al fantastisch. Ook de talloze tripjes door de bergen tijdens de vakanties waren stuk voor stuk hoogtepunten voor me. Ik wist toen al dat ik dat later ook zou gaan doen!

Suisse

Roadtrip manieren

Je kunt op veel manieren roadtrippen. Mijn voorkeur bepaal ik door het karakter van het gekozen gebied. In de Australische Outback ga ik bijvoorbeeld niet een aaneenschakeling van hotels in de route opnemen. In de praktijk lastig, maar ook voor het gevoel van complete vrijheid absoluut niet gewenst. Kamperen op de plek waar de dag je brengt, hoe willekeurig ook, dat is juist de mindset voor desolate gebieden. Binnen Europa of een ander dichtbevolkt gebied is het overnachten in hotels of op campings natuurlijk wel een goede optie. Ook dit is weer een bewijs dat je je roadtrip kunt invullen zoals het jou uitkomt. Toch is de ongeplande reis met een altijd aanpasbare route mijn grote favoriet.

Tank

Vintage auto’s en motoren

Na mijn opleiding maakte ik een geweldige reis met vrienden in een oud Volkswagen-busje. Zonder planning en wegenkaarten een zomer door Europa rijden was geweldig. Ik had nu de bevestiging dat ik als kind al het juiste gevoel van reizen had ervaren. De jaren die daarop volgden stonden in het teken van reizen met vintage auto’s en motoren. Ik deed plaatsen aan met namen die ik me zelfs nu niet meer kan herinneren, maar dat speelde destijds een ondergeschikte rol. De ervaring en het gevoel van absolute vrijheid telde. Daar ging het om! Jaren lang maakte ik verre reizen, maar het roadtrippen bleef lonken. Tijdens elke reis maakten we wel een korte of langere geplande trip met de auto, maar een heuse roadtrip met minimale planning was alweer een tijd geleden.

fiat

Heet asfalt

Afgelopen jaar reden we zo’n viereneenhalf duizend kilometer door het westen van Australië. In een goed uitgeruste 4×4 met daktent trokken we vanuit Perth langs de West-Australische kust naar het noorden, om vervolgens via de desolate Outback weer richting zuiden te reizen. Na enkele dagen zat ik weer in die voor mij zo bekende modus. Lange stroken heet asfalt rolden onder ons door en gigantisch uitgestrekte gebieden gingen aan ons voorbij. De vele ontmoetingen met de kleurrijke inwoners van West-Australië, de wonderlijke plaatsjes en de overweldigende natuur. De mix van hoogtepunten en het gevoel van geen verplichtingen. Dit was het helemaal!

weg

Ultiem gevoel van vrijheid

In de toekomst zullen er nog veel volgen. Binnen Europa blijven we sowieso roadtrippen. Is het niet voor een langere trip met de auto, dan is het eventueel nog een keer een kortere op de motor. Voor onze verre reizen hebben we ook diverse trips in ons hoofd. Wat dacht je van een reis per camper door Noord-Amerika, of met de auto door het zuiden van Chili en Argentinië? Geweldig toch?! Maar eerst staat een tweede roadtrip per 4×4, van oost naar west door de Australische Outback op het programma. Ik kan niet wachten dat ultieme gevoel van vrijheid weer te ervaren!

roadtrippen

Klik hier voor meer roadtrip inspiratie!