Reizen, vroeger en nu

We kennen allemaal het gezegde “Vroeger was alles beter”, maar is dat als het op reizen aankomt eigenlijk ook zo? Ik ben zelf vóór het tijdperk van internet en smartphones met reizen begonnen en heb een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet. Is reizen tegenwoordig echt wel beter dan vroeger?

Was vroeger met reizen echt alles beter?

Vroeger heeft bij oudere reizigers vaak een romantische betekenis. Een verre reis was nog een echt avontuur, een trip naar het verre onbekende. Als je tijdens het reizen geweest bent op geweldige plekken, maar je de naam er niet meer van weet. Aan landgrenzen uren hebt moeten wachten door de langdurige controles van de douaneambtenaren. Dat waren de verhalen die men na thuiskomst maar al te graag van je wilde horen. Tegenwoordig staat reizen in het teken van efficiëntie, snel en goedkoop. Was dat geromantiseerde vroegere reizen wel echt zoveel beter dan het hedendaagse?

Efficiëntie

Voor mij persoonlijk is het grootse verschil tussen nu en 25 jaar geleden het verrassingseffect. Welke bestemming je ook als de volgende uitkiest, er is altijd wel iemand in je omgeving die er al geweest is en je kan voorzien van informatie uit eerste hand. Internet en smartphones zijn ook debet aan het feit dat je niet meer voor een groot onverwacht obstakel komt te staan in het één of andere verre land. Visa kun je tegenwoordig vanuit je huiskamer regelen, wat de weg naar een ambassade of consulaat bijna compleet overbodig heeft gemaakt. Of inchecken, dat kun je tegenwoordig met een QR Code op je smartphone. Dit heeft het vertrouwde stapeltje printjes en tickets bijna geheel uit de handbagage laten verdwijnen. Dat we tegenwoordig efficiënter reizen is zeker waar, maar of dat leuker is is nog maar de vraag.

Goedkoper

Dat reizen in verhouding goedkoper is geworden klopt als een bus. Talloze budget airlines vechten bijna letterlijk om elke passagier, wat de prijzen van vliegtickets vaak zeer voordelig maakt voor reizigers. Ik ben al vaker voor minder dan 75 euro naar Zweden of Spanje gevlogen en intercontinentaal heb ik de afgelopen 10 jaar diverse malen een bedrag van amper 500 euro moeten aftikken. Door de enorme massa’s aan toeristen bij hotspots als het Cambodjaanse Angkor of het Peruaanse Cuzco is het aanbod van guesthouses en hotels ook enorm gestegen. Zodra de hype ook maar iets afneemt, of een economische crisis intreedt, concurreren de uitbaters zich suf en wint de toerist vaak door de lage prijzen die hierdoor ontstaan.

Romanticus

Ik mijmer maar al te graag over de tijd dat ik met een paar vrienden in een oud Volkswagen busje door Europa reed. Dikwijls zonder te weten waar we precies zaten en achteraf niet meer wetende welke route we hadden genomen. Iets wat tegenwoordig haast ondenkbaar is en ik ook best een beetje mis. Ook de verhalen na een verre reis, over landen waar niemand in mijn omgeving ooit was geweest en hooguit wat plaatjes van in een reisgids of boek te vinden was. Ja, ook dat mis ik wel een beetje. Reizen lijkt niet meer zo speciaal als vroeger. Tenminste, op dat gebied. Toch heeft reizen tegenwoordig ook veel voordelen. Ik weet nog goed dat ik de eerste keer online incheckte, of dat ik tijdens de busrit van Vang Vieng naar Luang Prabang in Laos met mijn iPhone via internet een kamer in Kuala Lumpur boekte met de boeking App van Booking.com. Internet. Zomaar in de bergen van Laos! Wat een openbaringen waren dat voor me en wat een verrijking voor het reizen in het algemeen.

Conclusie

Ik ben misschien niet meer alleen op de plekken die ik tijdens het reizen bezoek en duik voor mijn gevoel ook niet meer zozeer in een avontuur, maar door de vele reisbloggers en andere informatieve kanalen op internet kom ik nu tijdens een reis op plekken waar ik vroeger geen weet van had. Vroeger zeiden ze tegen me dat ik gek was om “daar” naartoe te gaan, maar tegenwoordig antwoorden ze vaak met “leuk, daar is mijn dochter afgelopen jaar ook nog geweest..”.