Reisboek ‘Backpack Bestemmingen’ van Roëll de Ram

Onlangs verscheen het reisboek Backpack Bestemmingen van reisblogger Roëll de Ram. In het boek vind je een selectie van 23 bestemmingen, die volgens Roëll perfect zijn voor backpackers. Het boek bevat niet alleen de meest voor de hand liggende reislanden, maar beschrijft ook enkele zeer verrassende bestemmingen. Ik nam het boek eens goed onder de loep en stelde Roëll enkele vragen over Backpack Bestemmingen.

Backpack Bestemmingen onder de loep

Alweer een boek over bestemmingen die ik ken, met afbeeldingen van plekken die ik tot in den treuren voorbij zie komen op Instagram en reisblogs? Dat was het eerste wat ik dacht toen ik voor het eerst van het boek hoorde. De scepticus in me verloor het al snel van de nieuwsgierige aard die ik als reiziger heb. Herhaaldelijk las ik positieve berichten over Backpack Bestemmingen van reisbloggers en andere media. Het boek van de oprichtster van reisblog “We are Travellers” moest ik maar een kans geven, want als het in de lijn van haar reisblog ligt, dan zou het inderdaad wel eens een leuk boek kunnen zijn.

reisboek

Inspiratiebron voor de nieuwsgierige reiziger

Na ontvangst van het boek vallen meteen een paar dingen op. Backpack Bestemmingen begint met een inspirerende inleiding, handige budgettips en een praktische inpaklijst. Het boek heeft een mooi formaat en voelt degelijk aan. Door de ruime afmetingen is de lay-out aan buiten- en binnenzijde mooi overzichtelijk. De prachtige foto’s bepalen voor een groot deel de sfeer en worden in de juiste hoeveelheid en grootte vertoond. Het boek is prettig om te lezen en weet de sfeer van een bestemming goed weer te geven. In tegenstelling tot veel vergelijkbare boeken bevat het geen overkill aan woorden. Vooral dat laatste maakt het juist zo’n fijn boek voor beginnende reizigers. Het is een echte inspiratiebron voor de nieuwsgierige reiziger, zonder een overvloed aan vertroebelende details.

Vragen aan de auteur

Natuurlijk had ik tijdens en na het lezen een aantal vragen over de totstandkoming van het boek. Ik nam contact op met Roëll en stelde haar een aantal vragen over Backpack Bestemmingen:

Backpack Bestemmingen

Waar komt het idee vandaan om dit boek te schrijven?

Enerzijds omdat ik zelf super veel heb gebackpackt en dat fantastisch vond om te doen. Het is een onderwerp waar ik onwijs veel over weet en waar ik niet over uitgepraat raak. Maar anderzijds ook omdat er simpelweg nog geen boek was waarin de mooiste reizen voor backpackers gebundeld zijn. Tuurlijk er zijn tientallen Lonely Planets, maar die richten zich vaak op specifieke bestemmingen en andere cadeauboeken over reizen hebben ook niet als thema backpacken. Het idee is dus ontstaan door mijn liefde voor backpacken, maar ook omdat ik vond dat een inspiratieboek over backpacken nog mistte in de boekenwereld!

Hoe lang ben je er vanaf de start mee bezig geweest?

In oktober 2017 heb ik voor het eerste gesproken met mijn uitgeverij over het schrijven van een boek. Dan begin je nog niet meteen met het daadwerkelijke schrijven natuurlijk, want eerst moet je het eens worden over het idee voor het boek. Uiteindelijk ben ik met het daadwerkelijk schrijven zo’n 6 maanden bezig geweest. Ik was toen overigens niet elke dag met het boek bezig, want het schrijven en reizen voor We Are Travellers ging natuurlijk ook door. Uiteindelijk is het boek in oktober 2018 uitgekomen. Al met al ben ik er dus een jaar mee bezig geweest.

we are travellers

Voor wie heb je Backpack Bestemmingen geschreven?

Het is een boek voor backpackers die net beginnen met backpacken, maar ook een boek voor reizigers die al veel hebben gereisd. Er staan handige tips in voor beginnende reizigers en tips voor welbekende backpacklanden, maar ik probeer ook te verrassen met het boek en ervaren backpackers ermee te inspireren om naar bepaalde landen te gaan. Ook is het een boek waarin je niet alleen budget tips vindt, maar ook iets luxere bestemmingen waar je misschien iets meer geld aan kwijt bent als je er gaat rondreizen.

Waarom heb je van sommige landen alleen een deel beschreven?

Per hoofdstuk wilde ik een duidelijke route beschrijven die je ook daadwerkelijk als backpacker kunt afleggen in een aantal weken tijd. Daarom heb ik niet over alle plekken in een land geschreven, maar ingezoomed op mooie backpackroutes. Ook is het lastig om een land als Amerika te vatten in een hoofdstuk van 1500 a 2500 woorden, dan moet je keuzes maken over waar je wel of niet over schrijft.

Waar ben je vooral trots op?

De vormgeving vind ik echt heel tof geworden, dat heeft de vormgeefster echt zo weten te maken dat het echt goed bij mij past en ook vind ik de cover van het boek erg goed gelukt. Die foto heb ik dit jaar nog gemaakt op Nusa Penida, een eilandje dat net onder Bali ligt. Ook vind ik het super leuk om te horen dat zoveel mensen enthousiast worden van het boek, op Instagram en Facebook krijg ik super veel toffe reacties erop en binnen 1,5 maand moest er al een tweede druk worden besteld, dat vind ik ook onwijs gaaf!

reisinspiratie

Conclusie Backpack Bestemmingen

Dat het boek meer dan één druk krijgt is natuurlijk niet voor niets. Het is zoals bedoeld echt een inspiratiebron voor beginnen reizigers en backpackers geworden. Toch is het meer dan dat het in eerste instantie lijkt. De titel is wat misleidend, want er staan ook roadtrips in beschreven en bestemmingen die niet echt geschikt zijn om te backpacken. Daaruit blijkt dat het boek meer is dan het op de cover pretendeert. Het boek is een smaakmaker voor een nog te ontdekken bestemming, voor beginnende, maar zeker ook ervaren reizigers.

Heb je interesse in het boek? Bestel Backpack Bestemming hier!

Lees hier het interview van enkele jaren geleden met Roëll.
Copyright foto’s: We Are Travellers | Roëll de Ram


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden