Cash

Hoe regel je het best je geldzaken op reis?

Reizen is voor velen het mooiste wat er is. Op reis gaan kost nu eenmaal geld en het uitgeven begint al met het kopen van een vliegticket. Geldzaken kun je op reis op diverse manieren afhandelen. Geldzaken op reis gaan van ouderwets contant betalen tot elektronische overboekingen, tot het betalen met creditcards.

Welke geldzaken op reis kom je zoal tegen?

Voor niets gaat de zon op, wat zeker ook op reis geldt. Wanneer gebruik je welk betaalmiddel? Kun je in elk land met plastic betalen, of is het beter om altijd een beetje contant op zak te hebben? Allemaal vragen die elke doorgewinterde reiziger kan beantwoorden, maar voor nieuwbakken globetrotters best nog wel eens vaag kan zijn. We hebben onze meest voorkomende manieren van geldzaken op reis voor je op een rijtje gezet:

Contant

De eeuwenoude manier van betalen gaat ook in de moderne tijd nog vaak het makkelijkst met contanten. Of je wat reserve voor noodgevalletjes bij je hebt, een appeltje voor de dorst voor op vliegvelden, of om een flesje water op het platteland te kopen. Ouderwetse contanten zal ook nu nog de meest voorkomende manier voor geldzaken op reis zijn. In veel landen is het gebruik van elektronisch betalen niet gebruikelijk. Er zijn zelfs landen waar naast de eigen valuta ook een buitenlandse munteenheid als betaalmiddel wordt ingezet. Denk bijvoorbeeld aan landen als Cambodja of Myanmar. Houd er ook rekening mee dat de bankbiljetten in uitstekende staat moeten verkeren. Al is er maar een kreuk in het briefje zichtbaar, het kan zomaar geweigerd worden.

Cash

Overboeking

De meest gangbare manier van betalen is voor ons een overboeking via de persoonlijke bankrekening. Als je een ticket koopt, of voor vertrek een kamer in een hotel of guesthouse wil boeken, doe je dit meestal via een elektronische banktransactie. Gewoon gemakkelijk af kunnen rekenen via betaalmethodes als iDeal is zo gepiept en loopt mooi via je gewone bankrekening. Veel boeking-sites en hotelketens hebben voor internationale transacties als betaaloptie een Paypal-account. Deze kun je koppelen aan een creditcard of bankrekening, maar hier zijn wel vaker onnodige kosten aan verbonden. Handig hieraan is dat je ook deze betalingen op het rekeningoverzicht van je bankrekening of creditcard kunt zien.

geldzaken op reis

Creditcard

Tegenwoordig ontkom je als reiziger haast niet meer aan het gebruik van een creditcard. Een creditcard is voor reizigers haast een must. Onderweg kun je gemakkelijk online een vlucht of overnachting boeken, maar ook een tourtje bij een reisbureau, of een tank benzine is er zo mee betaald. Een creditcard heeft ook het voordeel dat je er in veel gevallen voordeliger contanten mee kunt pinnen dan met je bankpas. Voor veel reizigers is een creditcard voor de verplichte borgsom voor huurauto’s en campers onmisbaar, wat in de meeste gevallen niet met een ander betaalmiddel mogelijk is. Een bijkomend voordeel van de meeste creditcards is dat aangekochte producten verzekerd zijn in het geval van diefstal, verlies of beschadiging. Niet onbelangrijk!

Conclusie

Hoe wij onze geldzaken op reis regelen? Bij ons is het meestal een combinatie van de drie genoemde voorbeelden. Favoriet is de veelzijdige creditcard, omdat we deze in de praktijk het meest kunnen gebruiken. Daarbij nemen wij voor de zekerheid altijd een klein bedrag aan Amerikaanse dollars mee. Wil jij een creditcard aanvragen? Dit kan gemakkelijk op Creditcard.nl.