travel

5 verrassende Europese bestemmingen voor foodies

Als je het hebt over Europese bestemmingen voor foodies, dan kom je al snel op landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Natuurlijk zijn deze landen bekend vanwege hun speciale of uitstekende keuken, maar er is meer dan alleen maar haute cuisine in de Europese gastronomie.

Iets andere bestemmingen voor foodies

Natuurlijk willen we als reiziger ook de keuken van het bezochte land ervaren. Toch hoeft lekker niet altijd maar in verbinding met duur of een Michelin-ster worden gebracht. Street food en de burgerlijke keuken hebben zeker ook hun charme. We zetten er en paar voor je op een rijtje:

Duitsland

Nee, we gaan het niet over schnitzel of hackbraten hebben, want in de Duitse hoofdstad ligt de oorsprong van twee wereldberoemde gerechten. Wat dacht je van de currywurst mit pommes en het broodje döner? Die eerste was wellicht duidelijk, maar de döner..?! De samenstelling is in de zeventiger jaren uitgevonden door een Turkse immigrant, die een imbiss bij Bahnhof-Zoo hat. Misschien is het toch een broodje aap, maar Berlijn is een super street food bestemming.

eten

Zweden

Wie kent het niet, die heerlijke Zweedse gehaktballetjes met gekookte aardappelen of aardappelpuree en een prakje van rode bosbessen? Köttbullar, uitgesproken als sjutboelar, is het meest bekende gerecht van Zweden. Natuurlijk hebben wij tijdens het reizen door Zweden het op diverse plekken geproefd, maar het beste bord köttbullar hebben we gegeten in het Stockholmse Skansen. Ben je niet voor gehaktballetjes? Proef dan eens de diverse Zweedse haringvarianten uit het glas!

Zweden

Schotland

Bij horen van de naam Schotland schiet de meeste reizigers maar één gericht binnen. Haggis! Al bij voorbaat lopen de meeste mensen de rillingen over de rug. Is het imago van dit eeuwenoude gerecht werkelijk terecht, of is het enkel een stigmatisering van een gewoon hapje? Om kennis te maken met dit typische gerecht kunnen we de haggis fritter aanbevelen. Een gepaneerde, gefrituurde schijf met haggis smaakte ons al na één hapje naar meer.

Fritter

Turkije

Oké, het is een beetje vals spelen, maar het deels in Europa Turkse Istanbul is toch echt een vermelding waard. Veel reizigers bezoeken deze stad voor de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis, wat zeer terecht is. Het mooie Istanbul is ook een walhalla voor liefhebbers van deegwaren, zoetigheid en gebakjes. In veel delen van de stad kun je tal van bakkerijtjes en patisseriën vinden waar je je helemaal rond kunt eten!

bestemmingen voor foodies

Portugal

Dit Zuid-Europese land staat de laatste jaren geheel terecht steeds meer op de bucketlist van reizigers. Portugal is een prachtig en veelzijdig land en heeft ook nog eens zeer verrassende steden. Van de steden zijn vooral Lissabon en Porto erg in trek bij citytrippers. Ook de Portugese keuken wordt steeds populairder bij reizigers. Als iets eruit springt in deze keuken is het wel de Portugese variant van tapas: petiscos. Je blijft ze eten!

gerecht

Zoals je kunt lezen zijn er voldoende Europese bestemmingen voor foodies, die ook met een klein budget interessant zijn. Let er overigens bij een citytrip naar Istanbul op, dat je een visum nodig hebt. Ga naar de site van E-Visums, die je bij het aanvragen van een e-visum Turkije kunnen helpen. Heb jij nog tips met leuke bestemmingen voor foodies in Europa?

Bron afbeeldingen currywurst en baklava Pixabay.