Reizen laat je kennis maken met andere culturen, gebruiken en eetgewoonten. Reizen is het zien van het rijke natuurschoon op aarde en de prachtige bouwwerken die de talloze culturen ons hebben nagelaten. Deze diversiteit zit ‘m niet alleen in de landen die bezocht worden, maar ook in de reizigers die je onderweg tegenkomt. Denk maar eens aan de personen die respectloos door een land reizen en maling aan de lokale dresscode, dus ook de dresscode voor reizigers hebben.

Bestaat een dresscode voor reizigers?

Op reis kom je een keur aan reizigers tegen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Algemeen genomen ben ik niet de reiziger die snel socialized met anderen, of dat ik mezelf in een bepaald “reizigers-hokje” plaats. Iedereen moet mooi zelf weten wat bijvoorbeeld zijn dagbesteding is, hoe hij reist en wat hij voor kleren draagt. Al is dat laatste me wel nog wel eens een doorn in het oog. Is er een dresscode voor reizigers?

In vol ornaat rondlopen

Blijkbaar is het bij bepaalde reizigers belangrijker hoe men eruit ziet, als dat men gekleed is op datgene wat die dag op het programma staat. Ik bedoel niet de toeristen die de hele reis in hun kaki safari outfits in Afrika rondlopen, of de tot over de oren in North Face kleding gestoken wannabe “avonturiers”. Ik bedoel hiermee de reizigers die in kledingstukken ter grootte van een zakdoek rondlopen bij plekken die veelal een grote betekenis hebben voor de plaatselijke bevolking.

Billen die broekjes lusten

Ja ja, sexy en hip zijn is voor velen belangrijk en ook op reis wil men graag goed voor de dag komen. Dat men zelfs in gebedshuizen, tempels en andere religieuze gebouwen, in conservatieve plattelandsgebieden en bij heilige plekken als een slonzige badgast rondloopt is soms onbevattelijk. Mijn meest opgemerkte en absolute nummer 1 ergernis aller tijden is toch wel de “juffrouw” die in hotpants en het onmisbare spaghetti topje een boeddhistische tempel meent te moeten bezoeken. Wie gaat er nu in een gebedshuis rondlopen in een broekje wat opgegeten lijkt te worden door de billen..?

Angkor-monniken

Gaat toerisme en geloof wel echt samen?

Lekker interessant wezen

Leeft men zich niet in de cultuur van het land in? Weet men niet dat het volkomen ongepast is? Zelfs complexen als Angkor worden nog steeds als gebedshuis gebruikt, ook al komen er massa’s toeristen. Het is geen speeltuin voor dartelende dames met te korte broekjes, die alleen maar “lekker” voor het oude gebouw op de foto willen. Ligt het nu aan mij? Zijn dat niet dezelfde dames die op het terras interessant over de geweldig inspirerende cultuur van het land filosoferen?! Het lijkt wel alsof ze iets anders dan gewone zuurstof inademen..

Dresscode voor reizigers of niet

Oei… Ik begin langzaam als een onnozele ouwe zeur te klinken. Of toch niet? Ja, ik ben een man. Nee, ik heb er niets op tegen als dames zich leuk en luchtig kleden, maar bewaar het dan voor andere plaatsen dan de heilige en speciale plekken van de lokale bevolking. Wat is jouw mening hierover?

Check meer inspirerende reisblogs over leuke en minder leuke reiszaken, of kijk hier voor meer reisinspiratie.