Ergernissen op reis: dresscode voor reizigers


Reizen laat je kennis maken met andere culturen, gebruiken en eetgewoonten. Reizen is het zien van het rijke natuurschoon op aarde en de prachtige bouwwerken die de talloze culturen ons hebben nagelaten. Deze diversiteit zit ‘m niet alleen in de landen die bezocht worden, maar ook in de reizigers die je onderweg tegenkomt. Denk maar eens aan de personen die respectloos door een land reizen en maling aan de lokale dresscode, dus ook de dresscode voor reizigers hebben.

Bestaat een dresscode voor reizigers?

Op reis kom je een keur aan reizigers tegen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Algemeen genomen ben ik niet de reiziger die snel socialized met anderen, of dat ik mezelf in een bepaald “reizigers-hokje” plaats. Iedereen moet mooi zelf weten wat bijvoorbeeld zijn dagbesteding is, hoe hij reist en wat hij voor kleren draagt. Al is dat laatste me wel nog wel eens een doorn in het oog. Is er een dresscode voor reizigers?

In vol ornaat rondlopen

Blijkbaar is het bij bepaalde reizigers belangrijker hoe men eruit ziet, als dat men gekleed is op datgene wat die dag op het programma staat. Ik bedoel niet de toeristen die de hele reis in hun kaki safari outfits in Afrika rondlopen, of de tot over de oren in North Face kleding gestoken wannabe “avonturiers”. Ik bedoel hiermee de reizigers die in kledingstukken ter grootte van een zakdoek rondlopen bij plekken die veelal een grote betekenis hebben voor de plaatselijke bevolking.

Billen die broekjes lusten

Ja ja, sexy en hip zijn is voor velen belangrijk en ook op reis wil men graag goed voor de dag komen. Dat men zelfs in gebedshuizen, tempels en andere religieuze gebouwen, in conservatieve plattelandsgebieden en bij heilige plekken als een slonzige badgast rondloopt is soms onbevattelijk. Mijn meest opgemerkte en absolute nummer 1 ergernis aller tijden is toch wel de “juffrouw” die in hotpants en het onmisbare spaghetti topje een boeddhistische tempel meent te moeten bezoeken. Wie gaat er nu in een gebedshuis rondlopen in een broekje wat opgegeten lijkt te worden door de billen..?

Angkor-monniken

Gaat toerisme en geloof wel echt samen?

Lekker interessant wezen

Leeft men zich niet in de cultuur van het land in? Weet men niet dat het volkomen ongepast is? Zelfs complexen als Angkor worden nog steeds als gebedshuis gebruikt, ook al komen er massa’s toeristen. Het is geen speeltuin voor dartelende dames met te korte broekjes, die alleen maar “lekker” voor het oude gebouw op de foto willen. Ligt het nu aan mij? Zijn dat niet dezelfde dames die op het terras interessant over de geweldig inspirerende cultuur van het land filosoferen?! Het lijkt wel alsof ze iets anders dan gewone zuurstof inademen..

Dresscode voor reizigers of niet

Oei… Ik begin langzaam als een onnozele ouwe zeur te klinken. Of toch niet? Ja, ik ben een man. Nee, ik heb er niets op tegen als dames zich leuk en luchtig kleden, maar bewaar het dan voor andere plaatsen dan de heilige en speciale plekken van de lokale bevolking. Wat is jouw mening hierover?

Check meer inspirerende reisblogs over leuke en minder leuke reiszaken, of kijk hier voor meer reisinspiratie.


Comments (15)

 • Dan ben ik ook een onnozele ouwe zeur! Ik kan me wild ergeren aan mensen die totaal geen rekening houden met de cultuur van een land. En dat zit voor een groot deel ook in de kleding. Ik snap wel dat het in Marokko bijvoorbeeld heel warm is en dat het heel fijn kan zijn om in hemdjes en (heel) korte broek rond te lopen. Maar dat hoort daar gewoon niet. Ook niet in Marrakech, hoe toeristisch het er ook is. Ik probeer er zelf altijd rekening mee te houden in elk geval!

 • Hahaha oh, dit is zo herkenbaar! Ik kan me daar ook echt zo aan ergeren. Wat mij betreft is één van de belangrijkste dingen tijdens het reizen respect hebben voor andere gebruiken en tradities. Dat veel mede-reizigers daar gewoon lak aan hebben vind ik onbegrijpelijk. Ik moest trouwens wel enorm lachen om je ‘lekker’, heerlijke omschrijving :D.

 • Ik ben ook een oude zeur!

  Vandaag hadden mijn leerlingen het er nog over dat sommige (met name) meiden echt met te weinig kleding aan naar school komen. En dat zijn dan slanke 16-jarigen die meer aan hebben dan de tempelsbezoekers!

 • In een doorschijnjurk rondlopen in Pakistan (het is toch bedekt?), in een sari-onderrok rondlopen in India (ja hij is lang en “decent” maar het blijft in de ogen van indiers ondergoed). In Egypte zijn we er echt voor gaan zitten toen er bij de pyramides een buslading toeristen vanuit de resorts aankwam. Kwamen dus allemaal toeristen in bikini met shorts uit. Samen met wat egyptische dames (en heren maar die vonden het minder erg) me erg verbaasd en beschaamd ook al zat ik er wel decent bij.

  • Dat is inderdaad onbegrijpelijk, vooral ook omdat India wat dat aangaat geen beste naam heeft. Het is net zoiets als dat een bikini voor veel Cambodjanen zelfs op het strand als ondergoed wordt gezien.

 • Ik geloof dat we allemaal oude zemelaars zijn als ik het zo lees… 😉 Maar inderdaad ik erger me daar ook groen en geel aan. Zo kwam ik in Dubai (weliswaar niet op een gebedsplaats maar ik vond het toch een beetje ongepast) in het oude gedeelte van de stad meisjes tegen met amper iets aan, terwijl de lokale dames in gewaad rondliepen. En het gebeurt elke reis weer dat we drommen met lui zien in volledig ongepaste kleding.
  Het is wel zo dat ik voor mezelf heb besloten om niet in een burka achtig gewaad te gaan als ik een moskee zou willen bezoeken (als je bijvoorbeeld een blik wilde werpen op de moskee in Banda Aceh moest je in een volledig gewaad (ben de naam even kwijt) en zelfs dan mocht je als vrouw en ongelovige nog niet voorbij de voordeur. Dat hoeft voor mij niet. Maar ik kies er dan voor om gewoon buiten te blijven staan.

  • Ik heb ooit in het oosten van Turkije een rok aan moeten trekken om een moskee vanwege een zichtbaar stukje bloot been bij het zitten. Ach ik kon er nog wel om lachen, want het ging allemaal op een vriendelijke manier. Landen waar je gesluierd moet zijn zoeken wij al niet snel op. Ik heb respect voor elke cultuur, maar ik trek wel een duidelijke grens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden