Chaotische steden en hectisch verkeer

Het zal de meeste reizigers niets vreemds zijn. Na een lange vlucht aankomen in een van die chaotische steden in Azië, die overweldigd kunnen zijn voor reizigers door de drukkende warmte, het hectische verkeer, de talloze vreemde geurtjes en de oorverdovende kakofonie. De grote Aziatische steden zijn vaak hectisch, maar dat is nou juist de charme die de bezoekers van deze chaotische steden zo aantrekt.

De chaotische steden van Azië

Als je het met reizigers over Bangkok, Phnom Penh, Ho Chi Minh of welke andere Aziatische Metropool dan ook hebt, hebben ze allemaal wel een verhaal over het verkeer in deze chaotische steden te vertellen. Het gekrioel, die vieze stank van uitlaatgassen en het oorverdovende lawaai kennen we allemaal. Hoe kom je aan de overkant van de straat? De meest vreemde vervoersmiddelen en de meest aftandse voertuigen passeren de revue. Hoeveel personen passen er in een laadbak, of hoe hoog kan ik de goederen opstapelen?

Cambodja moto transport

Het had best wat hoger gemogen..

Tuk Tuk ritje Cambodja

Reizen in een tuk tuk, of achterop een moto taxi. Wie heeft het niet gedaan in zo’n drukke Aziatische metropool? Die eerste rit zal zich menig reiziger kunnen herinneren en zal er achteraf nog vaak lachend aan terug denken. Ik kan me een tuk tuk ritje in Cambodja nog goed voor de geest halen. De onverschrokken stuurman die zijn tuk tuk kort door de linkse bocht heldhaftig tegen het 10 rijen dik opkomend verkeer instuurde. De muur van brommers opende en maakte een geleidelijk lopend pad naar de andere weghelft. Wat een geoliede verkeersmachine! De schrik zat er toch even bij me in. Weliswaar van korte duur, maar toch..

Chaotische steden met zeeën aan brommers

Het probleem van oversteken, als je net voor het eerst in een stad bent, want van die eerste stap vanaf het trottoir hangt alles af. Elke stad heeft zo zijn eigenaardigheden en onbeschreven regels. Hoe steek ik over, waar steek ik over en is een verkeerslicht enkel een stadsversiering? In de meeste steden is het na de eerste stap gewoon daadkrachtig en op een vast tempo naar de overzijde lopen. Hoe vreemd het ook mag klinken. De gemotoriseerde verkeersdeelnemers anticiperen wel op jou. Ik voelde me in steden als Ho Chi Minh en Bangkok net Moses die de rode zee doorklieft, waar het in dit geval om een zee aan brommers en ander gemotoriseerd spul ging.

Phnom Penh tuk tuk

Hier was tuk tuk rijden best relaxed

Grote verkeerschaos

Het observeren van de stadse hectiek en de grote verkeerschaos vanaf een terrasje behoort tot één van mijn favoriete bezigheden als ik op reis ben. Het kijken naar al het onmogelijke en obscure wat aan verkeersmiddelen voorbij komt. De veelvoud aan vreemde voertuigen en de mij volslagen onbekende Aziatische automerken en brommers komen aan de lopende band voorbij. De zelf gemaakte handkarren en aanhangers, die bij ons met geen mogelijkheid door een keuring zouden komen. Hoe het voertuig er uitziet en in welke staat het zich bevindt maakt meestal niets uit. Als het maar voldoet aan de vraag van de gebruiker.

Wat is het meest bizarre voertuig dat jij tijdens het reizen hebt gezien, of welke onnozele verkeerssituatie heb jij op reis al eens meegemaakt?

Wil jij goed starten in deze chaotische steden, kijk dan voor de beste hotelaanbiedingen in Bangkok, Ho Chi Minh of Phnom Penh. Zo weet je zeker dat je je op elk gewenst moment de drukte van de stad kunt ontvluchten.

Kijk ook deze video over het chaotische verkeer in het Vietnamese Hanoi ->