Bijzonder slapen voor een klein budget

Natuurlijk slapen we op reis het liefst in luxe vijfsterrenresorts, waar we ’s ochtends kunnen kiezen uit een weldadig ontbijtbuffet en we binnen drie passen van onze veranda zo in het zwembad of de azuurblauwe zee plonzen. Of waar we een kamer hebben zo groot als een balzaal, liefst met exotische buitendouche en zijden lakens. Hmmm, daar dromen wij ‘s nachts ook over.

Voor een klein budget bijzonder slapen

Helaas verdienen we geen geld als water en daarom moeten we op reis keuzes maken; óf een goede lokatie, óf een grote kamer. Óf met ontbijt inbegrepen, óf met zwembad. Toch zijn er in veel landen pareltjes te vinden, waarbij je net wat meer hotel krijgt voor je geld. Met schone kamers, goede service en een geweldige ligging. We nemen je mee naar onze favoriete slaapplekken voor een klein budget.

#1 Koloniale casa particular in Cuba

In Cuba kun je op twee verschillende manieren overnachten: in staatsgerunde hotels of in particuliere bed & breakfasts, hier casas particulares genaamd. De kleurrijke casa’s zijn vaak voordeliger dan hotels. En veel leuker, vinden wij! Veel Cubaanse families verhuren één of twee kamers aan reizigers en het is een speciale en leuke ervaring om hier te slapen. Je krijgt zelf de sleutel van het huis, zodat je kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Sommige casa’s zijn echte koloniale paleisjes, vooral in steden zoals Havana en Trinidad: met hoge plafonds, statige houten meubels en schommelstoelen op je eigen veranda. Prachtig.

Travel Smart slapen Cuba

#2 Riad in de binnenstad van Marrakech

Wie aan Marokko denkt, ziet al gauw beelden voor zich van gekleurde tegeltjes, lage tafels met zitkussens en karaffen vol muntthee. Misschien weet je dat de oude binnensteden (medina’s genaamd) vol zitten met oude koopmanshuizen die zijn omgebouwd voor toeristen en precies dit sfeertje van duizend-en-één-nacht weergeven. Maar wist je ook dat je hier niet de hoofdprijs voor hoeft te betalen? Al voor een paar tientjes kun je slapen in eenvoudige maar mooi aangeklede riads in de oude binnenstad van bijvoorbeeld Marrakech en Fes. Pal tussen de geuren, kleuren en geluiden van de soeks, zodat je vanuit je hotel zo op pad kunt om de stad te verkennen.

Travel Smart slapen Marokko

#3 Hutonghostel in Beijing

De leukste plekjes om te slapen in Beijing vind je in de hutongs: de oude stadswijken van Beijing met laagbouw en typische binnenplaatsen in China, vol bloeiende planten en vogelkooitjes. Hier vind je vriendelijke hostels, goed gelegen midden in de hutong op loopafstand van bezienswaardigheden en kleine winkels in de buurt. Zodat je zelf ook voor even onderdeel kunt uitmaken van een volkswijk, je boodschapjes kunt doen bij de kiosk op de hoek en met handen en voeten wat vers fruit kunt inslaan. Je ontbijt is hier vaak inbegrepen en ook typisch Chinees: dumpling en noedels. Eet smakelijk!

Travel Smart slapen China

#4 Strandresort met zwembad op Ko Phangan

Op de Thaise eilanden is het relaxen geblazen: luierend in een hangmat, fruitshake in de hand en eindelijk dat boek uitlezen waar je de hele reis nog niet aan toegekomen bent. Aan het einde van je reis door Thailand is het éxtra relaxt als je af en toe even een plons kunt maken in het zwembad, toch? Ko Phangan is het rustigere zusje van party-eiland Ko Samui en hier vind je luxe die heel betaalbaar is. Zo krijg je hier voor een paar euro extra een lekker zwembad en privé-strand voor de deur, zodat je je reis in stijl kunt afsluiten.

Travel Smart slapen thailand

#5 Rijstveldlodge in Indonesië

Ubud ligt in het hart van Bali en overal waar je hier kijkt, zie je knalgroene rijstvelden. Zo dus ook liefst vanaf het balkon van je hotel! De allergoedkoopste guesthouses liggen in de hoofdstraat van Ubud, maar deze hebben helaas geen uitzicht op de rijstvelden rondom. Daarom doe je er het best aan een hotel te kiezen aan de rand van het dorp, zodat je groen-groener-groenst om je heen ziet als je ’s ochtends uit het raam van je bungalow kijkt. Verder worden zelfs de budgethotels hier aangekleed met mooi houtsnijwerk, gekleurde zitkussens en stenen portaaltjes met kleine offermandjes. Puur Indonesië!.

Travel Smart slapen rijstvelden

#6 In een koepeltent tussen de olifanten in Zuid-Afrika

Safari’s zijn duur. Vooral als je in een luxe lodge wilt slapen, waarbij je vanaf de rand van het zwembad met een cocktail in je hand de kuddes olifanten voorbij wilt zien trekken. Maar wist je dat er in Zuid-Afrika ook een budgetalternatief bestaat, waarbij je misschien nog wel dichter bij al het wildlife komt? Ga op kampeersafari! Je slaapt in eenvoudige koepeltentjes midden in het Krugerpark. Geen luxe, maar wel een onvergetelijke ervaring. Hoe vaak val jij in slaap terwijl je naar huilende hyena’s en tetterende olifanten luistert?

travel smart zuid-afrika kamperen

Bovenstaande tips zijn afkomstig uit eigen ervaringen. Kijk ook eens hier voor meer reisinspiratie!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden