milieu

Bewuster reizen met deze tips van onze lezers

Bewuster reizen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden onder reizigers. We reizen steeds vaker naar de mooie plekken van onze aarde, maar breken ze hierdoor telkens beetje bij beetje af. Verantwoorder reizen is een belangrijk thema geworden en zou bij elke reiziger hoog op de agenda moeten staan.

Samen bewuster reizen

Het geheel vermijden van vervuiling en/of belasting van de aarde lijkt haast onmogelijk, maar minder vervuilend reizen is zeker mogelijk. Er zijn tal van eenvoudige oplossingen voor veroorzakers van grote problemen. Vaak lijkt het iets onbenulligs of sta je er gewoonweg niet bij stil. Hoe klein de oorzaak ook lijkt, het gevolg kan voor het milieu een regelrechte ramp zijn. Niet alleen de uitstoot van vliegtuigen, maar ook het overmatig gebruik van plastic is een steeds groter wordend probleem.

verantwoord reizen

Waterfilter

Tijdens onze reis door Myanmar en Cambodja gingen wij de uitdaging aan om minimaal plastic afval te produceren. Geen waterflesjes kopen, maar zelf water tappen of pompen en veilig drinken met Doppers, en bij een bedenkelijke kwaliteit een Lifestraw fles met ingebouwde filter. Het resultaat was boven verwachting, want we kochten tijdens het reizen nul flessen. Geen negatieve bijwerkingen of ontstemde magen, dus kunnen we het echt uit eigen ervaring aanraden.

Herbruikbare tassen

Afgelopen jaar zijn we niet meer zonder onze Doppers en filterflessen op pad gegaan en zijn we gestart herbruikbare stoffen tassen voor diverse doeleinden te gaan gebruiken. Geen plastic zakken meer voor de boodschappen en ook onze vuile was gaat in deze wasbare tassen. We gebruiken alleen nog maar papieren wattenstaafjes, slapen steeds meer in ecologisch verantwoorde verblijven en reizen zoveel mogelijk met openbaar vervoer. Alles blijkt makkelijk omzetbaar, want het is uiteindelijk maar een kleine moeite.

bewuster reizen

Oproep aan reizigers

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om tijdens het reizen bewuster met het milieu om te gaan. Benieuwd naar het gedrag van reizigers deden we laatst een oproep aan onze lezers. Net als reisorganisaties Better Places en Riksja Travel waren we benieuwd naar hun mening m.b.t. bewuster reizen en hoe zij verantwoorder met onze planeet omgaan. In combinatie met een winactie met duurzame prijzen vroegen we naar hun ervaringen en suggesties. Ze deelden massaal hun tips met ons, waarvan we de meest originele en handige hier voor je opsommen:

Roadtripper Carola bewaart tijdens het reizen het water na het koken en poetsen van tanden, om erna het nog een keer te gebruiken als toiletspoeling. Reiziger Chantal gaat graag liftend op reis. Het is niet alleen goedkoop, maar het delen van een auto is ook minder belastend voor het milieu. Julia reist het liefst met openbaar vervoer, wat haar verantwoorde manier van reizen is. Robin en Edwin gebruiken hervulbare flessen en nemen hun eigen boodschappentas mee. Reiziger Naomi gebruikt milieuvriendelijke, vegan producten voor huid- en haarverzorging die in herbruikbare verpakkingen worden verkocht. Allemaal tips die voor elke reiziger makkelijk om te zetten zijn.

water

Langer genieten

Natuurlijk zijn er tal van andere tips die een meer verantwoorde manier van reizen kunnen bevorderen. Tegenwoordig zijn er genoeg hotels en lodges die op een verantwoorde manier met het milieu omgaan, en reisorganisaties, zoals bijvoorbeeld Better Places en Riksja Travel, die bewuster reizen bij hun klanten stimuleren. Probeer minder te vliegen en probeer het aantal tussenstops te vermijden. Go local en gebruik vaker openbaar vervoer, of verken de omgeving per fiets. Alle beetjes helpen! Als we allemaal een beetje verantwoorder met onze mooie planeet omgaan, kunnen we er samen langer van genieten.

Kijk hier voor meer reisinspiratie en bijzondere verhalen!