Reizen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid en zal voor iedereen in het teken van genieten staan. Het plezier tijdens de voorbereiding, de voldoening die de reis naar een nieuwe bestemming je geeft, en het nagenieten van die ultieme trip. Alles waar reizigers voor leven. Maar wat als je nog eens terug gaat naar die ene plek? Die plek waar je zulke mooie herinneringen van koestert? Doe je dan, als het er niet meer hetzelfde is, al die mooie herinneringen teniet?

Die ene bestemming toch op herhaling?

Vaak lees je dat reizigers alleen maar naar nieuwe bestemmingen willen. Plaatsen of landen die ze ooit bezochten nooit meer zullen bezoeken. Vaak bang voor een teleurstelling. Ik ben persoonlijk naar diverse landen meermaals geweest en heb nog nooit het gevoel gehad van “was ik maar niet teruggegaan..” of “had ik maar een ander deel bezocht..”. Natuurlijk waren plekken soms compleet anders. Was het niet door de toename van toeristen, dan wel door daaraan gekoppelde expansie van overmaatse hotels of resorts, of omdat de moderne tijd in het land was gearriveerd.

bestemming

Terug naar
Persoonlijk ben ik diverse malen in landen als Mexico en Cambodja geweest. Niet te spreken over de vele bezoeken die ik aan de twee grootste Alpenlanden bracht. Nooit had ik spijt dat ik terug ben gegaan. Zelfs van een tweede reis na 13 jaar naar het zeer bijzondere Madagaskar heb ik geen spijt gekregen. De reizen waren stuk voor stuk speciaal en stonden geheel op zichzelf. Of ik van de genoemde landen nog steeds enkele op mijn lijst heb staan? Zeer zeker, want ik heb ondanks de meerdere bezoeken de landen nog niet in hun geheel gezien.

Reizen

Tijdsgeest
Moet je landen waar je als reiziger een speciale herinnering aan hebt voor altijd mijden? Ik persoonlijk zeg er nee tegen, maar dat is natuurlijk ieders eigen beslissing. Ik ben van mening dat je een land in de tijdsgeest van het bezoek moet zien. Natuurlijk zijn er die bijzondere momenten uit het verleden. Maar laat die herinneringen je niet beletten nogmaals van de pracht van dat ene speciale land of die uitzonderlijke plek te genieten. Probeer gewoon dat ene moment niet te herbeleven en laat het land je met iets nieuws verrassen!

Welk land durf of wil jij om bovengenoemde reden nooit meer bezoeken?