Beroofd op reis, wat nu?

De titel zegt het al, wat te doen als je bent bestolen of beroofd op reis? We reizen met z’n allen steeds meer en steeds verder en zoeken hierdoor ook steeds vaker risicogebieden op. Je leest vaak genoeg dat het mis is gegaan met reizigers en hoe ze het hadden kunnen voorkomen. Vaak hebben velen achteraf makkelijk praten over hoe en wat, maar wat is achteraf nu wel belangrijk?

Wat deden wij na onze beroving op reis?

Ten eerste is de ene beroving niet de andere en is bestolen of gerold worden totaal iets anders dan bijvoorbeeld een gewapende overval. Hoe klein of groot de impact ook moge zijn, het belangrijkste is natuurlijk nog altijd dat men het na kan vertellen. Feit is dat je achteraf hoe dan ook met de rompslomp van de gevolgen zit te kijken en dit het verdere verloop van je reis behoorlijk in de weg kan staan.

Aangezien ondergetekende een dergelijke onplezierige belevenis heeft opgedaan, zijn de genoemde tips uit eigen ervaring, die in ons geval onder de streep de juiste bleken te zijn geweest. Het verschilt natuurlijk altijd per voorval, maar we hopen dat je er indien nodig je voordeel mee doen. De onderstaande lijst was bij ons van toepassing en alle genoemde voorwerpen waren in ons geval gestolen.

De eerste stappen na een beroving of overval:

– Doe aangifte bij de lokale politie
– Blokkeer z.s.m. je bankpassen en credit cards
– Laat je telefoon/simkaart blokkeren

De tweede fase na een beroving of overval:

– Laat geld door familie of vrienden via bijvoorbeeld Western Union Bank overmaken
– Meld het bij je reisorganisatie of hotels, zodat ze op de hoogte zijn en te hulp kunnen schieten

In ons geval hebben we familie via Western Union Bank geld over laten maken, wat wij binnen 24 uur bij het afgesproken kantoor contant konden ophalen. Er zijn Nederlandse banken die in dergelijke situaties ook een oplossing kunnen bieden, maar dat verschilt per bank. Onze reisagent hebben we ingelicht, om hun gerust te stellen en omdat we onderweg geen mails/bevestigingen meer konden lezen vanwege de gestolen iPhone.

De derde fase thuis:

– Neem contact op met de bank en vraag indien nodig nieuwe passen aan
– Contacteer je telefoonprovider en vraag een nieuwe simkaart en toestel aan
– Is je rijbewijs ook weg, laat dan tevens een verklaring opmaken bij de politie
– Vraag een nieuw rijbewijs aan bij je gemeente en leg de politieverklaring voor
– Neem contact op met je verzekeringsagent en neem de schade op

Wij hebben een doorlopende reisverzekering met bijna alle bouwstenen/upgrades. Onze verzekering dekte een groot deel van de schade, wat mede debet was aan onze goede documentatie van alles. Vooral het politierapport bleek van grote waarde te zijn. We hebben alles waarvan we beroofd waren in dit rapport laten opnemen. Achteraf bleken we wat dingetjes te zijn vergeten, maar in een dergelijke situatie kan het verkeren. Twee minpunten qua verzekering waren voor ons het maximum bedrag van 100 euro voor de iPhone en dat contant geld niet gedekt was. De aangifte/verklaring in Nederland voor het rijbewijs diende ervoor dat de kosten voor een nieuw rijbewijs niet voor eigen rekening waren.

In ons geval ging het om een gewapende overval, midden in een groot national park op Madagaskar. Omdat wij in een huisje op een open stuk land sliepen, hadden we naar eigen mening geen mogelijkheid onze spullen te bergen. Ons geluk bleek achteraf de iPad in één van onze grote rugzakken, die we wel in het huisje achtergelaten hadden. Hiermee konden we na aankomst op het volgende adres, waar men gelukkig internet had, alle genoemde stappen van fase 1 en 2 nemen. Omdat we tijdens het voorval ver van de moderne wereld waren en geen cash meer hadden, leende de vriendelijke eigenaar van de lodge ons genoeg geld om naar de volgende bestemming te komen, plus wat zakgeld. In ons geval hebben we na het ontvangen van het geld via de money transfer onze reis weer opgepakt, en er zo goed en zo kwaad het ging een mooie resterende vakantie van gemaakt. We hebben pech, maar natuurlijk ook veel geluk gehad. Persoonlijk had ik er in diverse landen en redelijk wat steden veel eerder rekening mee gehouden, maar het kan je zelfs in een relatief veilig land als Madagaskar overkomen. Nota bene werd een collega van me in dezelfde week slachtoffer van een gewapende overval in onze woonplaats in het veilige Limburg, enkele straten van ons woonadres wel te verstaan..

Op deze manier wil je natuurlijk niet in de Indian Ocean Times komen..
overval

Toevoeging:

Mocht je ook je paspoort kwijt zijn, neem dan in het land meteen contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat, die een mogelijk nood/tijdelijk reisdocument kunnen verstrekken. Ook als juridische hulp gewenst is kunnen bovengenoemde instanties je van dienst zijn.

Kijk voor meer informatie op de sites van de Rijksoverheid en van Slachtofferhulp Nederland.

Bovenstaande is onze persoonlijke ervaring. Heb je een toevoeging, dan horen we dat natuurlijk graag!Reacties (10)

 • Brrrr… Wij zijn een keer gerold in Ethiopië, alleen een beetje duw en trekwerk. Behalve frustraties over slome politie en andere ambtenaarachtige poppetjes geen last van gehad. Maar dit is andere shit… Gelukkig kon je het snel achter je laten, ik kan me voorstellen dat je na zo’n ervaring toch ietsje minder onbevangen rondreist.

  • Ze waren gelukkig niet echt agressief, maar schoten net voordat ze ons verlieten op een parkwachter die achter ons uit de struiken opdook. Gelukkig escaleerde het niet en gingen ze snel op de vlucht.

 • Fijn informatief artikel. Een nare ervaring, maar gelukkig is het bij jullie allemaal goed afgelopen. Het is mij nog nooit overkomen, maar je weet dat de kans er is wanneer je in armere gebieden rondloopt. Het is waarschijnlijk een risico wat we nemen met het reizen.

  • Dank je Ester. We hebben de metro in Sao Paulo genomen, zijn te voet door Mexico City gegaan en zijn ’s avonds in steden als Rio de Janeiro op straat geweest. Overal hielden we er rekening mee, maar gebeurde er gelukkig niets. Dit was zo onverwachts dat het haast onwerkelijk was. Wij gaan over een tijdje trouwens weer terug naar Madagaskar hoor 🙂

 • Oefff, wij maakten het eergisteren mee hier in La Paz. De mensen aan het tafeltje naast ons werden in een Mexicaans restaurant bestolen van hun rugzak, met daarin hun paspoorten, bankpassen en memorystick met foto’s. Ik voelde me knap lullig, want ik zat ernaast en heb echt niks gezien 🙁 We hebben ze inderdaad het advies van stap 1 gegeven, plus om zo snel mogelijk naar het consulaat te gaan i.v.m. het aanvragen van een noodpaspoort… Zo sneu om hun gezichten te zien, dat is echt wel even flink shit. Knap dat jullie daarna de reis mét glimlach hebben voortgezet!

  • Mij hebben ze ooit ook een tas gestolen. Je merkt er niets van en het is knap klote allemaal.. In dit geval hadden we mazzel dat we rustig bleven en na een beetje aandringen van ons zelfs de paspoorten en de sd kaart terug hebben gekregen.

  • Het was een heftige ervaring en de nasleep is qua geregel een heel gedoe. We zijn er goed vanaf gekomen en we hebben erna bijna alles goed gedaan. Vonden we is nuttig om te delen met andere reizigers. Al hoop ik dat men het nooit nodig zal hebben 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden