Lezen is voor mij een belangrijk onderdeel tijdens het reizen. Als het om lezen gaat ben ik behoorlijk “old school” en lees ik alleen “echte” boeken, waardoor ik tijdens de laatste reis zo’n 2,8 kilo aan boeken met me meezeulde. Ook het inmiddels ontstane plaatsgebrek in huis is een alsmaar groter wordend probleem, dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikte e-reader.

De Kobo Aura e-reader onder de loep

Bij het raadplegen van “vriend” google krijg je een keur aan e-readers voorgeschoteld. Grootte, kleur en soort bestand zijn de meest in het oog springende zaken en al snel zie ik door de bomen het bos niet meer. Navraag in mijn direkte omgeving maakt het een stuk makkelijker, want ik beperk me al gauw tot maar twee merken. Na het “live” vergelijken van beide merken heb ik snel een voorkeur voor de Kobo e-readers.

Voorkeuren

Voor aanschaf had ik drie belangrijke punten waar de e-reader aan moest voldoen; ingebouwde displaybelichting, klein en licht formaat, geschikt voor meerdere bestandsformaten. De eerder geteste Aura voldeed ook op papier aan deze eisen, waarom ik deze uiteindelijk ook heb aangeschaft. Ik heb de e-reader wel met originele “sleepcover” gekocht, wat achteraf een goede beslissing blijkt te zijn geweest. Je kunt na het openklappen meteen verder met lezen.

Voordelen

We zijn nu anderhalve maand en twee e-books verder en ik moet concluderen dat ik de papieren boeken na een vrij korte gewenningsperiode niet echt meer mis. De Aura ligt lekker in de hand, de achtergrondverlichting werkt perfect en het beeldscherm voldoet boven verwachting in de felle zon. Het menu is even wennen, maar ook zonder de handleiding al snel te begrijpen. Downloaden van boeken kan bij online boekhandel Bol.com direct via Wifi, wat het voor mij nog eens extra handig maakt. De batterij van de Aura heeft een zeer lange levensduur en in anderhalve maand moest de e-reader maar 2x opgeladen worden.

Kobo zonlicht

Zelfs in de felle zon blijft de Aura leesbaar

Nadelen

Heeft de Kobo Aura dan ook een nadeel? Jazeker. Er wordt geen “normale” acculader meegeleverd, waardoor opladen van de batterij alleen via de USB uitgang van een laptop of pc kan. Gelukkig zijn de USB laders van mijn iPhone en iPad geschikt om de e-reader op te laden, wat me de aanschaf van een extra lader bespaarde. Controleer wel voor gebruik of een lader geschikt is voor de e-reader!

Conclusie

Ik ben zeer tevreden met mijn Kobo Aura e-reader en zou ‘m zo weer kopen. Buiten het ontbreken van een acculader heb ik geen nadelige punten kunnen vinden aan de Aura. Zonder de sleepcover vind ik de Aura een stuk minder gebruiksvriendelijk, waardoor ik deze alleen maar aan kan raden.

Hier kun je de Kobo Aura bestellen bij Bol.com
Kijk hier voor de Kobo Aura sleepcover.