Hoogtepunten van Porto

Het prachtig aan de oevers van de Douro gelegen Porto, is Portugal’s op een na grootste stad. Dat Porto een mooie stad en zeer toeristisch is, wisten we voorafgaand aan ons bezoek, maar dat de stad al onze verwachtingen overtrof konden we vóór ons bezoek niet weten.

Porto’s vele hoogtepunten

Het afgelopen voorjaar bezochten we deze gezellige stad 4 volle dagen en genoten we van deze verrassende Portugese stad. De stad bruist, of het nu het prachtige oude centrum, de gezellige boulevard aan de oever van de Douro, of in het tegenovergelegen Vila Nova de Gaia is, Porto heeft zoveel leuke buurten dat het wel een geweldige stad voor een city trip moet zijn. Dit zijn Porto’s hoogtepunten voor ons:

Ponte de Dom Luis I

Deze brug is misschien wel de bekendste “landmark” van Porto en kan een link naar de Eiffeltoren niet verloochenen. De brug werd ontworpen en gebouwd door een aspirant van Gustave Eiffel, die blijkbaar veel van zijn leraar heeft opgestoken. De brug heeft twee niveaus die je van Porto naar Gaia brengen. Het bovenste deel is voor trams en voetgangers en over het onderste deel kan, naast voetgangers, het overige verkeer de Douro rivier oversteken.

Porto ponte Dom Luis

Cais da Ribeira

Onderaan de stad gelegen is deze oude kade één van de absolute trekpleisters van Porto. De middeleeuwse huizen staan er fleurig bij en hebben allemaal hun eigen prachtige gevelkleur. De kade is het meest bruisende deel van de stad en de vele terrasjes zijn ook vrijwel de hele dag gevuld met toeristen. De meeste restaurants serveren verse vis, die de vele gasten onder het genot van een glas Portugese wijn laten smaken. Dit alles gaat gepaard met één van de mooiste uitzichten op de Dom de Luis I brug over de Douro.

Porto Cais da Ribeira

Avenida dos Aliados

Groot, groter, grootst moeten de onwerpers van dit gigantische plein hebben gedacht. De dubbele straat heeft een enorm binnendeel, wat doet denken aan een mix van een klein stadspark en een gigantisch stadsplein. Rondom het plein liggen de mooiste huizen van geheel Porto, maar ook diverse gezellige restaurants en exclusieve winkels zijn gehuisvest in de prachtige panden. Neem plaats op één van de vele bankjes en laat de levendige alledag aan je voorbij gaan.

Avenida dos Aliados Porto

Vila Nova de Gaia

Het aan de overkant van de Douro gelegen Vila Nova de Gaia is misschien niet echt een deel van Porto, maar hoort er volgens ons toch zeker bij. Gaia kenmerkt zich vooral door de vele beroemde Port-huizen, waarvan Sandeman wellicht de meest bekende is. Aan de oever liggen tal van leuke eettentjes en hebben de meeste portmerken een eigen terras. Gaia is gemakkelijk via de brug Ponte de Dom Luis I te voet vanuit Porto’s centrum te bereiken.

Vila Nova de Gaia port house

Teleférico de Gaia

Als je Gaia, de Dom Luis I brug en Cais da Ribeira vanuit een ander perspectief zou willen zien, dan is een ritje met deze kabelbaan een aanrader. Aan de bovenloop van de brug kun je met de Teleférico in 10 minuten naar de boulevard van Gaia afdalen. Het uitzicht is niet overdreven spectaculair, maar je krijgt op deze manier een compleet andere kijk op de stad.

Teleférico de Gaia

Igreja do Carmo

Deze achttiende-eeuwse kerk is typerend voor de bouwstijl in Porto in die periode. De kerk heeft een gevel in overdadige Portugese rococostijl, maar die valt in het niet bij de prachtig betegelde zijkant. De complete zijgevel is in de typische blauwe stijl uitgevoerd, en zoals destijds wettelijk was bepaald, met een compleet unieke afbeelding en verhaal.

igreja do carmo porto

Torre dos Clérigos

Deze 75 meter grote reus is haast vanaf elke plek in Porto zichtbaar. De toren hoort bij de Igreja dos Clérigos, welke je door deze in het oog springende gigant bijna over het hoofd zou zien. De toren kan van binnen bezocht worden en geeft je de mogelijkheid om na het beklimmen van de 240 treden een 360 graden uitzicht over de stad te hebben.

Torre dos Clérigos Porto

Natuurlijk heeft Porto nog veel meer te bieden. Denk aan de markten en vele straatjes met cafeetjes en terrasjes in het oude centrum. Denk aan het beroemde Café Majestic en de vanwege zijn unieke interieur bekende boekhandel Lello. Porto heeft haar bezoekers zoveel te bieden, dat het haast onmogelijk is om een top 7 over deze stad te schrijven.

Zin in een citytrip in deze heerlijke stad, dan check de beste hotel- en guesthouse-aanbiedingen!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Portugal!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden