natuur

De Azoren: hoogtepunten van het eiland São Miguel + video

São Miguel wordt ook wel het groene eiland van de Azoren genoemd. Het eiland maakt deel uit van de Azoren-Archipel, dat midden in de Atlantische Oceaan ligt. De eilanden zijn een waar Mekka voor reizigers die van natuur en outdoor houden, maar ook liefhebbers van strand en een meer relaxte vakantie komen hier ruimschoots aan hun trekken.

São Miguel, de Azoren op z’n best

Veel reizigers bezoeken meerdere eilanden tijdens een vakantie op de Azoren. Wij hielden het dit maal bij een 5 daagse trip over het groene eiland São Miguel. Met een gehuurde woning in het oude centrum van Ponta Delgada als basis, is het eiland per auto verkennen de perfecte manier om de vele hoogtepunten van het eiland goed te ontdekken!

Lagoa do Fogo

Dit in het midden van het eiland gelegen meer is vaak gehuld in dikke lagen nevel, maar laat zo nu en dan haar schoonheid zien. Lagoa do Fogo is een typisch kratermeer, waarvan de Azoren er heel wat hebben. Het meer is bereikbaar via de bergpas die de stadjes Lagoa en Ribeira Grande met elkaar verbind. De reis over de pas is misschien net zo mooi als het meer, maar zodra de wolken verdwijnen kun je genieten van de pure schoonheid van het meer. Rondom het meer zijn diverse wandelpaden, waar je ook de mogelijkheid hebt om de heetwaterbronnen van Caldeira Velha te bezoeken.

Azoren

Furnas

Misschien de beroemdste plek van het eiland om van de heetwaterbronnen te genieten. Dit plaatsje ligt in het midden van een prachtig gebied en heeft met Lagoa das Furnas, Parque Terra Nostra en het park met de vele thermische bronnen heel wat troeven in handen. Het is moeilijk om te kiezen uit al dit moois, dus trek er gerust een hele dag voor uit. Wil je genieten van het heilzame water, of ben je meer van het wandelen in de prachtige bergen? De omgeving van Furnas heeft elke reiziger wel iets te bieden. Bonus is misschien nog wel de mooie weg er naartoe, die langs prachtige uitzichtpunten loopt.

Furnas

Ribeira Grande

Naast de hoofdstad Ponta Delgada en Furnas is een bezoek aan dit stadje echt een must. Dit aan de noordkust van São Miguel gelegen stadje is met haar typische witte huisje en kerkjes zeer fotogeniek. Het gemoedelijke centrum ligt er als een plaatje bij. Het iets of wat vreemd ogende park en de verstopte pleintjes maken van dit plaatsje een leuke afwisseling tijdens een bezoek aan het eiland. Ga te voet door het centrum en ontdek de vele prachtige huisjes en steegjes. Ben je klaar met slenteren? Geniet dan van een lekker hapje en drankje op het plein en laat de gemoedelijke sleur van de dag aan je voorbij gaan.

stad

Ribeira Dos Caldeirões

Parque Natural Da Ribeira Dos Caldeirões ligt richting het noordoosten van het eiland, iets ten zuiden van het plaatsje Achada. Ribeira Dos Caldeirões mag met recht een plaatje worden genoemd. Zodra je de laatste bocht uitkomt lijkt het alsof je op de set van Jurassic Park terecht bent gekomen. Natuurlijk is alles gefatsoeneerd en opgeruimd, maar het uitzicht op de vallei is er een om in te lijsten. De prachtige waterval is tot aan de voet te bewonderen en de oude arbeidersgebouwen liggen er als van een schilderij bij. Ga aan de oostzijde naar het hoger gelegen uitkijkpunt. Hier heb je het mooiste uitzicht op het geheel!

eiland

De kusten

Het maakt niet uit aan welke kant van het eiland je je bevindt. De kustlijn van São Miguel is overal prachtig. Ga vanuit Ponta Delgada met de auto langs de vele kleine plaatsjes richting het oosten. Maak een rit langs de ruige noordkust en geniet van de adembenemende uitzichten op hoge kliffen. Rijd helemaal door tot de oostpunt van het eiland en bewonder vanaf grote hoogte de fotogenieke vuurtoren Farol do Arnel. Overal op het eiland kun je bij de mooiste plekken parkeerplekken vinden, zodat je als bezoeker optimaal kunt genieten van de prachtige panorama’s.

kust

Lagoa das Sete Cidades

Dit prachtige tweekleurige meer is een van de hoogtepunten van het eiland. Misschien is het wel het beroemdste beeld van de Azoren, wat niet zonder reden is. Het meer lijkt twee kleuren te hebben, wat vanuit de omringende wandelpaden op de kraterrand pas echt goed waar te nemen is. Het mooiste uitzicht heb je met zekerheid vanuit het verlaten Monte Palace Hotel, wat je zonder problemen mag betreden. Ga naar het dak voor het meest spectaculaire uitzicht. Om het meer heb je diverse wandelroutes, waarvan die over de kraterrand wellicht de meest fotogenieke is.

meer

Ponta Delgada

De hoofdstad van het eiland is een perfecte uitvalsbasis om São Miguel te ontdekken. Het is niet al te groot en heeft voldoende aanbod om te overnachten. Het oude centrum is prachtig en geheel in de voor de Azoren typische bouwstijl opgetrokken. Overal vind je gezellige barretjes en goede restaurants, maar ook voor souvenirs ben je hier op de juiste plek. Aan de mooie boulevard is het vooral ’s avonds een gezellige boel en kun je op tal van plaatsen van heerlijk verse vis genieten. Slaapplekken zijn er in overvloed en zelfs Airbnb heeft hier z’n intrede gedaan.

Portugal

Het groene het eiland São Miguel kun je met recht een hoogtepunt voor reizigers noemen. Zoals je kunt lezen heeft het echt alles wat je je maar kunt wensen. Het oogt altijd goed en de unieke natuur is overweldigend. Ook al voelt het ver weg, je hebt gewoon alle gemakken die je gewend bent in Europa. São Miguel maakt je in ieder geval zeer nieuwsgierig naar de rest van de Azoren!

Geniet ook van onze Azoren roadtrip movie

Check de beste en voordeligste hotels en b&b’s op São Miguel.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Portugal!