Highlights van Krakau, perfect voor een afwisselende citytrip

Krakau is een culturele en historische stad in Polen. Een stad dat leeft, mede door de grote hoeveelheid studenten die daar wonen. Je vindt hier nog veel historische schatten omdat de stad tijdens de tweede wereldoorlog bespaard is gebleven. Krakau is door UNESCO aangewezen als een van de belangrijkste historische steden ter wereld. Lees je mee waarom ik deze stad een mooie verrassing en een van de mooiste en gezelligste steden van Europa vind? Witamy (welkom) in Krakau.

De highlights van Krakau

Rynek Glowny

Dit is een van de grootste pleinen ter wereld, waar het zowel overdag als in de avond sfeervol en gezellig is. Het plein heeft verschillende zijstraten, met winkels, restaurantjes en barretjes. Mijn advies, laat je plattegrond van Krakau in je tas en laat je leiden door nieuwsgierigheid waar de zijstraten je naar toe leiden.

Het grote plein kenmerkt zich door de vele terrasjes en de paard en wagens die in een rij staan te wachten om toeristen rond te leiden, kunst wat verkocht wordt en bloemenkraampjes.

Krakau kunst

Ook staan hier twee bezienswaardigheden;
De imposante Mariakerk met grote kunstschatten. De Mariakerk staat ook bekend vanwege de trompetter. Op elk uur wordt de Hejnal, een kort deuntje geblazen. Dit dateert uit de tijd dat het Mongoolse leger Krakau wilde innemen. Een wachter wilde op deze manier alarm slaan maar kreeg een pijl in zijn keel waardoor er een abrupt einde kwam aan de melodie dat geblazen werd.

De Lakenhal kan je op dit plein ook niet missen. Dit was de centrale handelsplaats van Krakau, nu vind je er kraampjes waar diverse locale producten en souvenirs verkocht worden.

Krakau Mariakerk

Kazimierz

Kazimierz is de Joodse wijk in Krakau. Al lopend richting de wijk merk je vanzelf dat je gearriveerd bent. Dit zie je aan de gebouwen, de synagoge en de Joodse mensen die daar wonen. In deze wijk heb je een klein plein met diverse restaurantjes. Zeker een bezoek waard!

Kasteel van Wawel

Als je een van de zijstraten op de grote markt uitloopt kom je, op de Wawel heuvel gelegen, kasteel de Wawel met op de binnenplaats de Wawel Kathedraal met een goud ingelegde dak die vanuit de hele stad te zien is. Je waant je in een sprookje als je het terrein oploopt. Het kasteel is gelegen langs de rivier waar je heerlijk kan wandelen.

Krakau kasteel Wawel

Auschwitz

Op ongeveer 1 uur en 20 minuten rijden kom je aan in Auschwitz. Auschwitz 1 werd gebouwd als concentratiekamp en Auschwitz-Birkenau 2 is gebouwd als vernietigingskamp. Als je langs de poort loopt met de tekst ‘Arbeit mag Frei’, start de tour door de geschiedenis wat zich kenmerkt met terreur en gruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het lukt niet met woorden te omschrijven wat voor indruk dit op mij heeft gemaakt, Auschwitz moet je ervaren. Laat je rondleiden door een gids en let eens op hoe stil alle toeristen worden op het moment dat zij door de poort lopen en de emoties op alle gezichten, heel aangrijpend.

Krakau Auschwitz

Zoutmijnen ‘Wieliczka’

Op ongeveer 25 minuten rijden van Krakau liggen de zoutmijnen die op de werelderfgoedlijst staan van UNESCO. Houd er rekening mee dat er lange wachtrijen kunnen zijn om binnen te komen. Dit heeft te maken met de lift die naar de mijnen gaat en maar een maximaal aantal toeristen per keer kan verplaatsen. Heb dus geduld! En houd er rekening mee dat je de zoutmijnen alleen kan bezoeken met een gids. De mijngangen zijn ongeveer 300 kilometer lang en gaan zo’n 350 meter de grond in. De tour brengt je langs verschillende kamers waar kunstwerken van zout zijn gemaakt. Het hoogtepunt was voor mij de ondergrondse kathedraal met imponerende kroonluchters, die nog actief gebruikt wordt voor kerkdiensten. Om de kathedraal te fotograferen moet je 10 Zloty extra betalen.

Krakau zoutmijn

Uitgaan/Winkelen

Om alle indrukken van de dag te verwerken heb je ’s avonds ruim de keuze als je wilt stappen. De uitgaansgelegenheden zitten verspreid o.a. rondom de grote markt. Sommige clubs zijn zelfs ‘verstopt’ onder de grond. Uitgaan kan tot in de late uurtjes en mede door de vele studenten en toeristen is het een en al gezelligheid.

Op winkelgebied heeft Krakau ook veel te bieden. In de binnenstad heb je bijzondere exclusieve winkels en vlakbij het centraal station staat Galeria Krakowska een 500 m lange glazen gebouw met honderden winkels, een supermakt en een bioscoop. Je vindt hier de moderne bekende winkels.

Krakau shoppen

Tips voor een citytrip in Krakau

  • Vluchten naar Krakau zijn niet duur, goed zoeken op verschillende websites loont.
  • Vanaf de luchthaven in Krakau neem je de bus voor 4 Zloty p.p. en rijd je naar het centraal station ‘Dworzec Glowny Wschod’ van Krakau in ongeveer 50 minuten. In de bus heb je ook een automaat waar je een kaartje kan kopen. Bij de automaten kan je alleen met kleingeld betalen. Vergeet niet het kaartje af te stempelen in de bus. Alles staat in het pools aangegeven, vraag gerust om hulp de polen zijn zeer behulpzaam. Vanaf het centraal station kan je lopend naar Rynek Glowny.
  • Ik adviseer om een appartement (deze zijn er in overvloed) te huren wat gelegen is tussen de Rynek Glowny en de Joodse wijk. Dan kan je vrijwel alles in de binnenstad te voet verkennen.
  • Rondom Rynek Glowny heb je diverse organisaties die excursies aanbieden naar bv. Auschwitz en de zoutmijnen. Van te voren excursies boeken is niet nodig, dit kan je terplaatste doen.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Polen.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor citytrips!