De wonderschone Salkantay Trek

Het is een bucket list ‘dingetje’ voor velen: een hike met als eindbestemming het magische en mysterieuze Machu Picchu. Niet alleen de eindbestemming hiervan is een reden om het te doen, maar vooral de reis er naartoe is een belangrijke factor. Dit is de reden dat ik ervoor heb gekozen om een alternatief van de klassieke Inca Trail de lopen, ik koos voor de ietwat alternatievere en vooral sportievere 4-daagse Salkantay Trek.

De vierdaagse Salkantay Trek

Bij deze trail is het niet ongebruikelijk om jezelf in één dag in vier seizoenen te bevinden. De route is wat dat betreft extreem, maar daardoor ook extreem prachtig! Hoe deze vier dagen op de Salkantay Trek eruit zagen? Dat zal ik omschrijven!

Travel

Dag 1: Rustig opbouwen (12 km)

De eerste dag worden er geen doekjes om gewonden, de tourguide staat om amper half 5 ’s morgens met de draaiende motor van zijn busje voor het hotel in Cusco te wachten. Iedereen van de groep wordt opgehaald om naar het startpunt van de route gebracht te worden. Rond 9:00 uur begint het avontuur en worden de beenspieren opgewarmd. Echter begint de tocht met een klim op een steile helling, waardoor iedereen elkaar na een tijdje met enige wanhoop aankijkt. Niemand zegt het, maar iedereen denkt het: “Wat is dit zwáár!” Gelukkig komt hier na een ruim uurtje klauteren een eind aan en lopen we op vlakke grond verder.

trekking

Enkele uren later is de eerste campsite bereikt; een basic kamp met tenten en uitzicht op de met sneeuw bedekte Salkantay berg. Er wordt kort geluncht en mensen doen even een powernap, daarna gaan we de helling op om uit te komen bij het Humantay meer. Dit stukje is stiekem best zwaar, maar zeker de moeite. Het meer is prachtig azuurblauw en ligt tussen de hoge bergen in. Met goed weer kun je hier zelfs zwemmen! Die avond gaat iedereen vroeg onder de wol om de dag erna om 5:00 uur klaar te staan voor de, wat de organisatie claimt, zwaarste dag..

hemel

Dag 2: Eindeloze klim (22 km)

Om 5:00 uur staat iedereen vol goede moed in de startblokken. Het is een koude nacht geweest, -7 graden, en iedereen is goed ingepakt. Deze dag staat in het teken van een flinke klim, om uiteindelijk op een punt van 4650 meter hoogte uit te komen. Het begin is al pittig, de hoogte begint zijn tol te eisen op de ademhaling. Maar na 3 uur klimmen is de top bereikt en is er een onvoorstelbaar uitzicht op de Salkantay berg. Dat is het waard!

Trail

Na een kopje coca tea (dit helpt tegen de hoogte) en een bammetje kaas begint deel twee van de route: afdalen. Dit is na enige tijd zeker merkbaar voor de knieën, maar 5 uur lopen en een pitstop later is campsite 2 in zicht. Douchen behoort overigens drie dagen lang níet tot de mogelijkheden, dus verspil vooral geen backpackruimte aan douche-artikelen. Vervang deze door vullende energierepen en water, veel water! Dit heb je zeker nodig op die hoogte. De voetenbadjes staan overigens wel klaar, want deze zijn essentieel na zo’n dag. Er wordt gezamenlijk gegeten en spelletjes gespeeld en daarna kruipt iedereen weer het tentje in voor de nachtrust.

route

Dag 3: Jungle avontuur (26 km)

Nieuwe dag, nieuwe kansen (en energie). De route begint weer erg vroeg. De scene is echter compleet anders dan de eerste twee dagen, we zijn omringd door de jungle en de temperatuur is ook een stuk hoger. Broeken worden afgeritst, gezichten worden ingesmeerd en ledematen worden besprenkeld met deet. Dit is duidelijk andere koek! De omgeving is wederom echt prachtig. Verwacht veel verfrissende watervallen en tropische vruchten die je lokaal kunt kopen of zelfs plukken! Bananen, avocado’s en granadilla’s (Peruaanse zure passievrucht) zijn voor een schijntje te koop langs de wandelroute. Na de wandeling wordt er in een lokaal restaurantje geluncht, waar traditioneel quinoa, zoete aardappel en kip op het menu staat.

Jungle

Opgeladen en wel worden we naar het Hidroelectrica treinstation gebracht, waar de trein naar Aguas Calientes rijdt. Je kunt ervoor kiezen om je benen rust te gunnen, achterover te leunen en van het uitzicht te genieten vanuit de trein. Maar je kunt deze route ook gewoon langs het spoor lopen, dit deden wij uiteraard. Het stuk duurt nog drie uur, maar is vlak en daardoor best aangenaam. Vlak voor aankomst is zelfs het piekje van Machu Picchu zichtbaar, fantastisch! Die avond wordt er met de groep in Aguas Calientes in een heerlijk restaurant gegeten, wat is dat heerlijk na zo’n dag! Er staat weer een korte nacht voor de boeg, dus vroeg slapen is aan te raden. Het lichtpuntje van zo’n korte nacht in het verschiet is het feit dat we in een hotel overnachten waar een douche aanwezig is, wat een luxe!

Lama

Dag 4: De trap naar Machu Picchu (2 km)

Dit is de laatste dag en we kunnen Machu Picchu bijna ruiken! Om 4:15 uur staat iedereen klaar voor de poort, hiermee bedoeld wij en 100 andere wandelaars. Waarom zo vroeg? Om 5:00 uur gaat ‘de poort’ naar de ruïnes open, om vervolgens een uur lang flinke stenen trappen zigzaggend naar boven te lopen. Dit is zwaar! Een uur flink afzien, maar daarna wordt de ingang bereikt. Hier moeten we nog eventjes wachten tot 6:00 uur, dan gaat Machu Picchu officieel open. Uiteraard willen alle mensen als eerste het terrein op, dus op het moment dat het park opent neemt onze tourguide ons mee naar een alternatieve route.

Machu Picchu

Niemand anders loopt deze kant op, maar wij komen door deze detour wel als eerste op het adembenemende terrein terecht! Uiteraard nemen we snel wat foto’s, zodat we niet alleen kiekjes hebben met hordes toeristen op de achtergrond. Daarna is het echt genieten, want wat is dít mooi. Enkele wolken hangen nog in het bergtopje, maar een half uur later is het prachtig zonnig weer. Wat is dit een mooie en, ondanks de drukte, vredige en rustige plek om te zijn. Dit is iets waar je op zo’n moment absoluut stil van wordt. We hebben het gehaald!

Zonnepoort

Tips Salkantay Trek

Ben je zelf van plan deze prachtige wandelroute te lopen? Twijfel niet en doe het gewoon! De tocht is zwaar, dat zal ik niet ontkennen. Maar ik denk dat het met een beetje trainen voor iedereen mogelijk is. Ga dus veel wandelen en zoek wat weerstand op, zoals hellingen en los zand. Investeer ook in goede wandelkleding, met name wandelschoenen. Zorg er ook echt voor dat je deze goed hebt ingelopen alvorens je aan de trail begint. Je kunt ervoor kiezen om de Salkantay Trek maanden vooraf te boeken, maar in Cusco zelf is het ook mogelijk om deze ‘on the spot’ te boeken, aangezien er ontelbaar veel reisorganisaties zijn die de wandelroute / Salkantay Trek aanbieden. Mocht je toch twijfelen aan je niveau? Boek dan de 5-daagse tour. Je zou denken dat deze zwaarder is, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Je legt bij deze tour in vijf dagen namelijk evenveel afstand af als bij de 4-daagse tocht. Heel veel succes en plezier!

reizigers

Kijk hier voor meer Peru reisinspiratie!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden