7 Hoogtepunten voor op je Peru bucketlist

Ben je van plan een reis naar Peru te maken? Dan heb je ongetwijfeld gehoord van de eeuwenoude Inca-stad Machu Picchu. Maar het land heeft nog zó veel meer te bieden. De meeste highlights in het Peruaanse deel van het Andesgebergte liggen tussen de 3000 m en 4000 m hoogte. Of je er nu voor kiest om alleen door het surrealistische landschap van de Andes te reizen of dit te delen met andere jonge- en actieve reizigers tijdens een internationale groepsreis; het beloofd een onuitwisbare reiservaring! Zet deze 7 hoogtepunten alvast op je Peru bucketlist.

Hoogtepunten voor je Peru bucketlist

Van het moderne Lima tot het oude Cuzco en van pinguïns aan de kust tot condors in de Andes: Peru heeft het! Koloniale charme, oude verhalen van de Inca’s, dichte jungle en de hoge bergen van de Andes maken dit land ongekend veelzijdig; net zoals de Peruaanse keuken!

Cuzco

1. De Peruaanse kust

De setting van de hoofdstad Lima is uniek; gelegen aan zee én in de woestijn. De meeste reizigers besteden hier slechts een volle dag – dus plan je tijd goed in en bezoek het koloniale centrum en de artistieke wijk Barranco. In de moderne wijk Miraflores kun je heerlijk Peruaans eten en vlakbij het ‘Parque del Amor’ kun je tijdens een korte tandemvlucht (20 min) genieten van de skyline.

Peru Bucketlist

Zodra je Lima verlaat dringt de ligging van de stad in de woestijn pas goed tot je door. Ga je richting het zuiden dan is de boottocht vanuit Pisco naar Islas Ballestas, ook wel bekend als ‘the Poor Man’s Galapagos’, zeer de moeite waard. Hier zal je onvoorstelbaar veel vogels zien, evenals zeeleeuwen en pinguïns. Vervolg je weg langs de Peruaanse kust en maak een stop in de oase van Huacachina voor je adrenaline-kick; wordt het crossen met een buggy of sandboarden?

Oase

2. Nazcalijnen & Mummies

Nazca is zo’n plek die je zeker niet mag missen tijdens je reis in Peru. Hier vind je de Incaruïnes van Paredón en de aquaducten van Cantalloq. Deze indrukwekkende bouwwerken uit de Nazca-cultuur worden nog steeds voor irrigatie gebruikt. Het bezoek aan de begraafplaats van Chauchilla zal je ook zeker niet vergeten. In dit bizarre woestijnlandschap liggen verschillende mummies met restanten van haar, kleding en beenderen. Maar dit is nog niet alles, want je kunt – mits de weersomstandigheden het toelaten – ook nog een helikoptervlucht maken om vanuit de lucht de Nazca-lijnen te bewonderen. Deze honderden meters lange lijnen vormen diverse tekeningen en geometrische figuren van o.a. een spin, aap en een walvis. Het is nog altijd een groot mysterie hoe en waarom deze lijnen gemaakt zijn.

cultuur

3. Het magische Titicacameer

Een reis door dit indrukwekkende deel van de Andes brengt je ook bij één van de hoogste meren ter wereld; het op 3812 m hoogte gelegen Titicacameer. Volgens de Inca’s kent het meer mythische krachten. Wellicht voel je ze wanneer je – met je camera in de aanslag – op het dak van een bootje over het intens blauwe water vaart. In het meer liggen 41 eilanden en de bekendste zijn Isla del Sol, Amantaní en Taquile. Elk bewoond eilandje heeft zijn eigen cultuur en prachtige traditionele kledij. Waarschijnlijk maak je een stop op de Uros Titino-eilanden. Het is onvoorstelbaar om te zien hoe men hier -in pre-toeristische tijden!- leefde op deze zelfgemaakte rieten eilandjes. Fit mag niet op je Peru bucketlist ontbreken!

meer

4. Culinair hoogstandje

Wie een beetje op de hoogte is van culinaire trends weet dat Peru hot is! De visrijke oceaan, de teelt van duizenden soorten aardappelen en de vruchtbaarheid van de Amazone leveren het land een ongekende variatie aan ingrediënten. Tel daar de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen, zoals de Inca’s, Spanjaarden, Afrikanen en Aziaten, bij op en je hebt de basis van de overheerlijke Peruaanse keuken! Tip: Ceviche (rauwe vis en schaaldieren gemarineerd in limoensap), Adobo (gestoofd gemarineerd vlees) en Causa Rellena (aardappelpuree met tonijn en avocado). Hier hoort natuurlijk de nationale cocktail Pisco Sour bij!

eten

5. Wereldwonder Machu Picchu

Welke reiziger heeft hier nou niet van gehoord? Machu Picchu – met zijn groene kliffen, enorme ruïnes en het geweldige uitzicht- is een van de meest spectaculaire plekken ter wereld. Deze Incastad werd gebouwd in 1440 en was tot aan de Spaanse verovering in 1532 bewoond. Vaak wordt aangenomen dat MaPi (lieflijk afgekort) een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. Gelukkig hebben de Spanjaarden deze hoogstaande architectonische parel nooit ontdekt en werd deze daardoor ook niet vernietigd. Dit UNESCO werelderfgoed kan bereikt worden via één van de meest bekende en sensationele wandelroutes ter wereld, de Inca Trail. Wie het liever iets rustiger aan doet, kiest voor de trein die je naar dit majestueuze wereldwonder brengt.

Incas

6. Cuzco & Heilige Vallei

Cuzco was ooit de hoofdstad van het machtige Incarijk. De stad ademt nog de sfeer van dit roemrijke verleden, maar ook de Spaanse overheersing heeft zijn sporen nagelaten. Je kunt je hier dagenlang bezighouden met het bezoeken van interessante musea, kathedralen en kerken, ateliers en Inca-ruïnes. Een bezoek aan de Heilige vallei mag niet ontbreken. Hier vind je de mooie ruïnes van Pisac en Ollantaytambo, de agrarische landbouwcirkels van Moray, de zoutpannen van Maras en ook de ‘niet-toeristische’ lokale markten. Heb je genoeg culturele activiteiten ondernomen? Stort je dan in het bruisende nachtleven van Cuzco en ga op culinaire strooptocht! Zou op iedere Peru bucketlist moeten staan!

Andes

7. Amazing Amazone

Achter de bijna 7000 m hoge pieken van het Andesgebergte ligt het meest diverse ecosysteem van ‘Pacha Mama’ (moeder aarde). Het Amazoneregenwoud! Het telt een oppervlakte van 5,5 miljoen km2 en is verspreid over 9 landen, waaronder Peru. Dat komt goed uit, want op een kleine 500 km vanaf Cuzco (laat je Hollandse perceptie van afstand varen op reis), ligt Puerto Maldonado; een levendig, tropisch stadje en de uitvalsbasis voor meerdaagse excursies naar de Amazone. De lokale gidsen kennen de omgeving als de binnenkant van hun broekzak en hebben een ongekend talent voor het spotten van dieren, zoals ara’s, luiaarden, apen, reuzenotters én anaconda’s! Natuurlijk hoort een bezoek aan de papegaaien kleimuur, een kanotocht door de jungle, een les medicinale plantengeneeskunde en niet geheel onbelangrijk: chillen in je hangmat er natuurlijk ook bij.

jungle

Heb jij ook een Peru bucketlist en lijkt het je wat om Peru te ontdekken met een internationale groep van jonge- en actieve reizigers? Check dan hier de geweldige Peru reizen van Intrepid!

Incas

Kijk hier voor meer Peru reisinspiratie!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden