Peru

Inca Trail naar Machu Picchu vol, wat is het alternatief?

Het aantal reizigers dat Machu Picchu bezoekt groeit nog elk jaar. Stap op een gemiddelde zomerdag de bus uit en je deelt de beroemde ruïnestad plek met zo’n 1000 anderen. Toch blijft een bezoek populair alleen al vanwege de wandelroute erheen: de Inca Trail.

Alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu

Het is drie dagen lopen, klimmen en klauteren tussen de Andes toppen maar zie je bij zonsopgang Machu Picchu beneden je liggen dan is de euforie groot. Voor dat magische gevoel moet je wel tijdig boeken, zo’n 6 maanden tevoren, want er zijn maar 500 gelukkigen per dag. Behoor je daar niet toe of ben je niet zo’n vroege planner dan is de Lares Trail een veel genoemd alternatief. We vragen het aan Carmen, de lokale Peru reisspecialist van Local Hero Travel:

Machu Picchu

Kat of hond

‘Voor mij is het net als het verschil tussen kat en hond: allebei huisdieren, allebei geven ze je een vergelijkbare maar tegelijk totaal verschillende ervaring en allebei zijn ze populair. Ik heb beide trails gelopen en met veel reizigers gesproken. Mijn conclusie: beiden vergen een fysieke inspanning, het uitlopen van beiden geeft je een overwinningsgevoel; beiden zijn de moeite en het geld waard en zullen een deel van je Peru rondreis worden dat je nooit meer vergeet. Het is meer met hoeveel mensen je tegelijk wilt lopen en wat je qua landschap en route belangrijker vindt’.

Inca

Route & highlights

De Inca Trail, de oudste en meest bekende trekking, duurt gemiddeld 4 dagen, 3 nachten. Op weg naar Machu Picchu loop je langs historie en Inca ruïnes. Highlight is de aankomst bij de Sun Gate bij zonsopgang met het uitzicht op Machu Picchu. De Lares trail, nieuwer en authentieker, is een dag langer. Op de route liggen ook Inca ruïnes maar wel minder. Hier draait het om bergpieken, bergmeren, dorpjes en ontmoetingen met locals. Hoogtepunt van de Lares trail: de adembenemende Andes vergezichten.

Cuzco

Zwaarte

Waar de Inca trail van 2700 m. naar 4200 m. gaat met veel klimmen en dalen, loopt de Lares van 3200 tot 4600 m. Het is minder omhoog en naar beneden maar wel op grotere hoogte. De Inca trail is totaal 44 km die je in 3 dagen en 2 uur aflegt. De Lares is 33 km in 48 uur. Conclusie: vergelijkbaar maar beiden met eigen specifieke uitdagingen. Beiden loop je met een dagrugzak, de bagage wordt vervoerd, op de Inca Trail door dragers, op de Lares per muildier maar een goede fysieke conditie is een must.

Travel

Comfort

De Inca trail is full service kamperen, 3 maaltijden per dag, drinkwater en snacks inclusief. De tenten staan op vaste plekken, soms kun je zelfs douchen. De Lares trek is ook volpension maar minder gereguleerd: wildkamperen bij de dorpen. De trail eindigt in het dorpje Ollanta en de laatste nacht slaap je meestal in een hotelletje in Aguas Calientes.

Peru

Tenslotte

De Incal Trail heeft deelnemerslimiet en er lopen veel groepen, de Lares trail kan ook last minute geboekt worden en grote groepen zal je niet tegen komen. De Lares is een dag langer en kost ca. € 100,- meer. Alternatieven? De Salcantay trail is enigszins vergelijkbaar met de Lares.

Meer info: vraag Carmen van Local Hero Travel in Peru.

Kijk hier voor meer reisinspiratie over Peru.