De Panamese San Blas eilanden zijn paradijselijk mooi

Vanuit het schommelende propellertoestel zien we door de regen in de verte de kleine eilanden voor ons opdoemen. Door het slechte weer zien we enkel een klein deel van de 357 eilanden tellende archipel voor de Caribische kust van Panama, maar dat wat we zien herkennen we als de bekende paradijselijke mini-eilanden van de Kuna Indianen.

Het paradijs San Blas

Een bezoek aan de San Blas eilanden is een bijzondere ervaring, wat al tijdens het landen op de minimale landingsbaan op het kleine eilandje Porvenir duidelijk wordt. Op deze manier aankomen op een eiland ter grootte van een voetbalveld is een ervaring die je ook als ervaren reiziger niet snel maakt. Porvenir is voor de meeste reizigers niet de eindbestemming, maar de sporadische reizigers die je ziet zie je meteen na de landing met backpack in een vissersbootje stappen. Op weg naar één van de vele paradijselijke eilanden.

Wichub Wala

Ons verblijf is gevestigd op het eiland Wichub Wala, een pietepeuterig eiland waar elke centimeter volgebouwd is en je letterlijk midden tussen de vriendelijk Kuna indianen leeft. Onze Kuna Niskua “lodge” staat midden op het eiland, midden tussen de hutjes van de vriendelijke eilandbewoners. Bijna alles is gebouwd van hout en overal wordt nog op traditionele manier op vuur gekookt. De Kuna vrouwen dragen nog dagelijks traditionele klederdracht en zien er in hun kleurrijke jurken en arm- en beenversieringen prachtig uit. Door de algemene sfeer op het eiland lijkt het soms alsof je terug in de tijd bent gereisd. Prachtig!

San Blas

Activiteiten

Wat kun je zoal doen tijdens een bezoek aan de San Blas eilanden? Wij hebben overdag enkele bewoonde en onbewoonde eilanden bezocht en hebben van de prachtige onderwaterwereld genoten. Veel eilandjes hebben amper de afmeting van een voetbalveld en worden in veel gevallen bewoond door hooguit een enkel gezin. Tijdens ons bezoek mochten we voor het symbolische bedrag van 1 Amerikaanse dollar een hele dag gebruik maken van het eiland. De meeste Kuna’s genereren een extra inkomen door het verkopen van handgemaakte molas, welke de oorspronkelijke kleurrijke bovenstukken van de traditionele blouses van de Kuna vrouwen zijn. Ook de onderwaterwereld van San Blas is overweldigend. Om diverse eilanden kun je binnen een uur een rondje maken en al snorkelend van de kleurrijke onderwaterwereld genieten. Het prachtig heldere water is op veel plekken redelijk ondiep, waardoor je op diverse plaatsen bijna van eiland naar eiland kunt lopen.

Lodge

Mocht je ooit in Panama of Colombia komen en de mogelijk hebben deze eilanden te bezoeken, dan raden wij je aan het zeker te doen. Het is een steeds zeldzamer wordende optie om een zeer oorspronkelijk levende gemeenschap in een dergelijk idyllische omgeving te bezoeken. Ook al leeft men er deels van het toerisme, het is zo kleinschalig dat het de meeste bezoekers niet echt zal opvallen. Voor ons was dit een echte verassing en de moeite van de reis zeker waard!

Kuna

  • Panama
  • De Panamese San Blas eilanden zijn paradijselijk mooi


Reacties (2)

    • Wij hadden tijdens onze aankomst ontzettend slecht weer en moesten nog wel op twee eilandjes voor onze bestemming een tussenlanding maken. Iedereen kwam er groen uit. Ook de Kuna’s aan boord 😉 De onderwaterwereld tijdens stralend weer is waanzinnig. Net een aquarium!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden