Panama is de connectie tussen de noordelijke en zuidelijke delen van Amerika en is een geweldig land om te bezoeken als reiziger. Panama is minder toeristisch en druk dan het bekendere buurland Costa Rica, wat waarschijnlijk de grote aantrekkingskracht is voor reizigers. Wij verbleven enkele weken in Panama, waarvan dit onze favoriete vijf plekken zijn.

1 – San Blas Archipelago

Het is niet makkelijk te bereiken, maar het is alle moeite het meer dan waard. Meer dan 400 idyllische eilandjes, met hagelwitte stranden en bedekt met prachtige tropische palmbomen. De meeste eilanden zijn onbewoond, maar wel open voor bezoekers. De prachtige, kleurrijke en vriendelijke Kuna bevolking, welke in kleine dorpjes op de minuscule eilanden wonen, zijn een waar genot om enkele dagen mee door te brengen. Ik had niet verwacht in deze tijd een nog zo oorspronkelijke gemeenschap te vinden op deze aarde.

2 – Barro Colorado

Door de aanleg van het Gatun meer, vormde de mens bergtoppen om tot eilanden. Wat een geweldige plek om een dag door te brengen, samen met één van de onderzoekers en een handvol andere bezoekers. Je moet je vroeg inschrijven voor een bezoek, want er geldt een maximum aantal bezoekers per dag. Barro Colorado is één van de mooiste natuurreservaten wat ik heb bezocht en is de hoge prijs absoluut waard. De reis er naartoe over het Gatun meer alleen is al prachtig, maar lopend tussen de weelderige vegetatie en het ontdekken van de indrukwekkende dieren maakten dit tot één van de beste ervaringen in Panama.

3 – Panama City

Panama City was voor ons een echte verrassing. Het is bezoekers vriendelijk, modern en tevens authentiek. Het is een fijne stad om een paar dagen te vertoeven en waar men zich, tot buiten de stad, makkelijk kan verplaatsen. Bezoek Casco Antiguo, thuis van het presidentiële paleis en compleet opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bezoek net buiten de stad de ruïnes van Panama Viejo, wat de eerste stad aan de Pacifische kust van de Amerikaanse werelddelen was. Slenter over de mooie kilometers lange boulevard, of bezoek de bekende causeway, waar jong en oud zich ‘s avonds treft om te genieten van de zonsondergang, onder het genot van een drankje en een hapje.

4 – Boquete

In het gebergte van Chiriqui ligt het plaatsje Boquete. Boquete ligt in één van de mooiste delen van Panama en is zeer populair bij liefhebbers van buitensporten. Buiten wandelen en paardrijden zijn extremere sporten als raften en bergklimmen ook zeer populair. Boquete is zelf een klein en overzichtelijk plaatsje, waar je een aantal restaurants, hotels en guesthouses en enkele reisbureaus kunt vinden. Rondom Boquete kun je tevens een paar coffee farms vinden, waarvan sommige geopend zijn voor bezoekers.

5 – Bocas del Toro

Bocas del Toro doet het goed in elk reismagazine. Het gebied rondom Bocas del Toro bestaat hoofdzakelijk uit weelderige tropische regenwouden, kleurrijke koraalriffen, kristal helder water, prachtige mangrovebossen en een paar van de mooiste Caribbische stranden. Je kunt er verblijven in kleine luxe hotels in het stadje, maar je kunt ook kiezen voor een rustig resort ergens op de eilanden. Vanuit sommige delen moet je met de taxi of met de boot naar de mooie stranden, maar dat hoort gewoon bij een bezoek aan Bocas del Toro, als je in de meer bewoonde delen verblijft.

Panama is meer dan deze vijf plekken, maar deze sprongen er voor ons uit. Panama is nog redelijk rustig qua toerisme, maar langzaam wordt het ook hier drukker. Neem je tijd en geniet van dit prachtige land en zijn leuke bewoners!