De Panamese eilandengroep Bocas del Toro is één van de toeristische hoogtepunten van het land. In de brochures en op internet zien de archipel eruit als een top locatie voor liefhebbers van Caribische eilanden. Of deze fotogenieke tropische pracht haar laid back imago waar kan maken hebben we zelf ervaren.

Tropische pracht van Bocas del Toro

Net als veel reizigers besloten we de groep eilanden aan het einde van onze reis door Panama te bezoeken. Een beetje relaxen, tropische cocktails drinken, maar tussendoor zeker aan diverse activiteiten deelnemen. Bocas del Toro is namelijk bekend vanwege de prachtige groene natuur en de overweldigende onderwaterwereld.

eiland

Rommelig eiland

Na aankomst met een oud licht rammelend vliegtuig maken we ons op om naar het hotel te gaan. Onderweg valt meteen de rommel op, een indruk die het plaatsje tot de verste uithoeken blijkt te koesteren. Het deels over het water gebouwde houten hotel is werkelijk schitterend en het uitzicht aan de waterkant is prachtig. Hier is het prettig lummelen onder het genot van een exotisch drankje.

Bocas del Toro

Actief op Bocas

Wat te doen op een eiland als dit is een overbodige vraag. We bezoeken diverse stranden en laten ons zelfs met een 4×4 naar Playa Boca del Drago aan de andere kant van het eiland brengen. Laat je met een vissersbootje naar de zuidzijde van Isla Bastimentos brengen en loop door het prachtige groene bos naar de beroemde stranden Red Frog en Wizzard Beach. Spreek bij aankomst een tijd af en laat je later op de dag door dezelfde visser weer ophalen.

Panama

Onderwaterwereld van Bocas

En die fameuze onderwaterwereld? Die hebben we helaas niet echt kunnen bewonderen. Dagen voor onze aankomst op Bocas regende het al in stromen, wat het tijdens ons verblijf overigens ook herhaaldelijk deed. De vele regen toverde de rivieren op het vasteland om in modderstromen en zorgden voor de kust voor water dat meer deed denken aan bruine bonensoep. Helaas hebben we hierdoor wat meer tijd aan de bar moeten doorbrengen..

Tropics

Conclusie Bocas del Toro

Was Bocas del Toro voor ons de moeite waard? Na ons eerdere bezoek aan de San Blas eilanden was een mogelijke tegenvaller natuurlijk een klein risico. Het zag er deels prachtig uit, de heerlijke drankjes waren talrijk en het eten van de barbecue was om de vingers bij af te likken. Toch was het ons allemaal een beetje té laid back. Ben je van tropische stranden en Caribische sfeer, dan zal het gegarandeerd je ding zijn! (Foto’s 1 & 2 Pixabay, 3, 4 & 5 uit eigen analoog archief)