Tijdens de bouw van het Panamakanaal ontstond het Gatún meer en werden bergtoppen plotseling eilanden. Van alle eilanden is Barro Colorado misschien wel het meest bijzondere, want sinds 1923 dient het eiland als thuisbasis voor tal van wetenschappers en is het een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

Met de boot naar Barro Colorado

Tijdens onze reis door het redelijk onbekende Panama hadden we Barro Colorado hoog op ons “must see” lijstje staan en hebben we wegens bezoekersquota alvast vooraf een dagtour geboekt. De dagtour is makkelijk vanuit Panama City te doen, want na een autorit van amper een half uur ga je bij Miraflores Locks op de boot. De overtocht met de boot gaat over het Gatún meer en duurt een kleine 20 minuten. Vanaf de boot heb je al een fantastisch uitzicht op de kustlijn van het meer, maar zijn ook diverse gigantische zeeschepen te bewonderen, die wachten op toegang om door de sluizen van het Panamakanaal te varen.

Aangekomen op het eiland breng je als eerste een bezoek aan het onderzoekscentrum, waar de gids een uitgebreide uitleg geeft over het eiland en de onderzoeken die er worden gedaan. Na de uitleg volgt nog een korte film over de geschiedenis van het Smithsonian Tropical Reasearch Institute, wat sinds 1946 verantwoordelijk is voor het eiland en het onderzoekscentrum. Na de tour over het eiland komen we nog in het centrum terug voor de inbegrepen lunch.

Leerzame dag

Nadat we de broekspijpen hebben dichtgetaped tegen Chiggers, kleine bijtende insecten die een enorme jeuk veroorzaken, gaan we met de gids op pad. We leren dat de gidsen de routes afwisselen, om op die manier de natuur zo min mogelijk te storen. Onderweg zien we talloze prachtige bomen en bloemen en kruisen we regelmatig het pad van Barro Colorado’s oorspronkelijke bewoners. We zien ondermeer een grote groep brulapen, een prachtige vested anteater (miereneter), tal van insecten en diverse kleurrijke tropische vogels. Diverse planten en bomen hebben medicinale werkingen en tal van planten staan aan de basis van de productie van alledaagse producten. De tour is vooral educatief bedoeld, maar onze gids Ian weet zelf de meest droge theorie op een vrolijke manier te vertellen. De route gaat langs de meest mooie stukken jungle die je je maar kunt voorstellen en op elke meter weet Ian ons wel weer iets te leren over de natuurlijke rijkdom van het eiland. De tour duurt een kleine 3 uur, maar kan met leergierige bezoekers makkelijk een uurtje uitlopen. De tour gaat niet alleen over een prachtig eiland, maar ik heb ook zelden zo’n leerzame dag gehad!

Barro Colorado 03

Wil je ook een bezoek brengen aan Barro Colorado? Denk er dan aan dat je vroeg moet inschrijven voor een bezoek, want er geldt een maximum aantal bezoekers per dag. Barro Colorado is één van de mooiste natuurreservaten die ik heb bezocht en is de relatief hoge prijs absoluut waard. De reis er naartoe over het Gatún meer alleen is al prachtig, maar lopend tussen de weelderige vegetatie en het ontdekken van de indrukwekkende dieren maakten dit tot één van de beste ervaringen in Panama.

Check voor meer informatie de website van het Smithsonian Tropical Research Institute.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Panama!