Raften in de Alpen

De laatste jaren zijn diverse outdoor sporten in populariteit toegenomen. Vooral raften, klettersteigen en canyoning is de laatste decennia erg in trek. Het beoefenen van de meeste buitensporten kan men dicht bij huis, maar voor het echte spectaculaire werk moet men toch vaak naar de Alpen of de Pyreneeën.

Raften op de Sanna en de Ötztaler Ache

Raften is één van mijn favoriete buitensporten en heb ik al in diverse landen gedaan. De beste rafts heb ik tot nu gedaan in de Oostenrijkse Alpen in de omgeving van Imst en het Ötztal. Ik bezoek al zo’n 16 jaar dit deel van de Oostenrijkse Alpen jaarlijks om diverse buitensporten te beoefenen, en heb er ondertussen zo’n 45 keer geraft en zo’n 10 keer de plaatselijke rivieren met een kano bevaren.

Rafting 03

Raften op de Ötztaler Ache

De meest spectaculaire rivieren om te raften in deze omgeving zijn de Sanna en de Ötztaler Ache. Beide rivieren zijn alleen voor “ervaren” rafters toegankelijk, maar het is mogelijk na een goede instructie en oefensessie op een rustigere rivier, op beide rivieren te raften. De Ötztaler Ache is een veel gebruikte rivier, omdat deze technisch niet heel moeilijk is om op te raften. Door de hoeveelheid water en golven is het wel spectaculair op de Ache en ben je al na enkele meters zeiknat. De Sanna was in het verleden een wildwater klasse 5 rivier, maar door het verwijderen van enkele grote rotsblokken is de wildwater klasse op enkele punten maximaal 4 geworden. Ik heb op de Sanna voor en na het verwijderen van de rotsblokken geraft en vind het persoonlijk jammer dat de beste punten uit de rivier zijn genomen. Het was een klein half uur uiterste concentratie, om het 7 kilometer lange traject veilig te overbruggen. Zelden zo’n kick beleefd!

Rafting 02

Raften op de Imster Schlucht en Sanna in Oostenrijk

Zoals met de meeste buitensporten het geval is, kun je ook raften het best bij een professioneel bedrijf boeken. In de meeste Europese landen zijn professionele bedrijven te vinden, die vaak een keurmerk of certificering van de provincie of de staat hebben. Let ondanks alle aanprijzingen en certificering op hoe het met het materiaal gesteld is en of men voldoende met de veiligheidsregels bezig is. Ik heb goede ervaringen met Outdoorspecialist Wasser-C-Raft in Ambach, vooraan in het Oostenrijkse Ötztal. Prijzen voor rafting begint bij 51 Euro per persoon, inclusief uitrusting en begeleiding.

Rafting 01

Raften op de Imster Schlucht en Sanna in Oostenrijk