Klettersteigen, voorbereiding en uitrusting

Afgelopen jaar vierde ik nog mijn vijftienjarig Ötztaler outdoor jubileum en behaalde ik mijn absolute persoonlijke mijlpaal wat Klettersteigen betreft. De wellicht moeilijkste klim van de Alpen kon ik afvinken, wat het bedenken van een nieuwe uitdaging voor dit jaar niet eenvoudig maakte. De gids van ons groepje wist een prachtige 7 tot 9 uur durende hike- en klimcombinatie in de buurt van Innsbruck, die ons naar het dak van de Alpen zou voeren.

Voorbereiden op klettersteigen voor de Innsbrucker Panoramasteig

De Innsbrucker Klettersteig, officieel bekend onder de naam “Panorama Klettersteig Hannes Gasser” is één van de langste klettersteig routes in de Alpen. De klettersteig is een 7 tot 9 uur durende uitdaging, die voor zowel wandelaars als voor klimmers een pittige inspanning vormt. Het klimgedeelte mag dan niet zo extreem zijn als de klim aan de Martinswand, maar langdurige en vaak steile hikegedeeltes zijn er om rekening mee te houden. Buiten de lichamelijke en sportieve uitdaging heeft de klettersteig ook talloze prachtige vergezichten tijdens de klim en heb je op het eindpunt werkelijk het gevoel op het hoogste punt van de Alpen ze zijn.

Klettersteig Stuibenfall

De touwbrug bovenaan de 159 meter hoge Stuibenfall
Conditie

Klettersteigen en bergwandelen is een vaak onderschatte buitensport, maar er is voor elk niveau een passende oplossing te vinden. Begin niet met de meest uitdagende routes en zorg ervoor dat je er conditioneel op bent voorbereid. Klimmen kun je vooraf in klimhallen oefenen, je gaat dan goed voorbereid de bergen in.Het lopen kun je in principe overal trainen. Het loopgedeelte moet men niet te licht opnemen en het is dan ook aan te raden om tijdens de voorbereiding dezelfde schoenen te dragen als die tijdens de klettersteig gebruikt worden. Goede gewenning aan het schoeisel voorkomt vaak blaren en andere ongemakken.

Uitrusting

Buiten een goede gezondheid en voldoende conditie is ook de uitrusting zeer belangrijk. Voor het loopgedeelte is het van belang dat je deugdelijke wandelschoenen gebruikt, die buiten een goede pasvorm ook voldoende bescherming bieden in het ruige terrein. Overweeg voor aanschaf waar je de schoenen zoal voor gaat gebruiken en pas ze het liefst uitvoerig bij een schoenen- of buitensportzaak. Bespaar niet op schoenen, want veiligheid is wel zo belangrijk. Er is voor elk budget een oplossing en er zijn voldoende betaalbare wandelschoenen te vinden. Voor het klimgedeelte heb je, buiten een klimgordel met klettersteigset met dubbele carabiner voor een goede zekering, ook een klimhelm en een paar beschermende handschoenen nodig. Zorg voor prettig zittende kleding en houd rekening met de weercondities. Bespaar in geen geval op je uitrusting, want de veiligheid moet altijd voorop staan!

Lees hier meer over mijn outdooravonturen in de Oostenrijkse Alpen.