Alpine

Klettersteigen in de Oostenrijkse Alpen

Buiten het reizen ben ik ook een groot liefhebber van diverse buitensporten. Klettersteigen in de Oostenrijkse Alpen is een outdoor sport welke ik graag mag beoefenen en komend Pinksterweekend staat alweer de zoveelste klim op mijn agenda.

Klettersteigen, ook bekend onder de naam Via Ferrata, is een ideale manier om vertrouwd te raken met het alpinisme. Via ferrata betekent letterlijk “ijzeren weg” en daarmee is meteen duidelijk wat de definitie van deze buitensport is. Klettersteigen is gezekerd aan een staalkabel een vaste route, middels stalen beugels, pinnen en de structuur van de rotswand naar het eindpunt klimmen.

Mijn eerste ervaring met klettersteigen heb ik zo’n 15 jaar geleden opgedaan bij de Lehner Wasserfall in het Oostenrijkse Ötztal. Ondertussen heb ik met veel plezier diverse routes meerdere malen beklommen. In verschillende delen van Oostenrijk zijn prachtige routes uitgezet, die door de regionale regeringen regelmatig gecontroleerd worden op deugdelijkheid. Er zijn tal van goede bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het begeleiden van beginnende klimmers, wat ik voor starters echt wil aanraden. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met het bedrijf van Bruno Strigl, Wasser-C-Raft, welke buiten klettersteigen ook buitensporten als canyoning en rafting aanbieden. Mijn persoonlijke favoriete klettersteigen zijn o.a. de genoemde Lehner Wasserfall Klettersteig, de Stuibenfall Klettersteig en de Reinhard Schiestl Klettersteig, die ook voor sportieve beginnende alpinisten goed te doen zijn.

Komend Pinksterweekend staat de voor mij ultieme klettersteig, de 550 meter lange Kaiser Max Klettersteig op de Martinswand in de omgeving van Innsbruck op het programma. Alleen al bij het zien van de Martinswand boezemt deze klettersteig ontzag in, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Onder begeleiding van een officiële alpinegids gaan we proberen de klim, die 2 delen van bijna 100 meter recht naar boven heeft, binnen 4 tot 5 uur te volbrengen.

Bijgevoegde foto’s zijn in 2008 gemaakt tijdens een klim op de Stuibenfall Klettersteig, welke net nieuw was en wij als één van de eersten mochten ervaren. De klim eindigt met als optie een apenbrug over de 159 meter hoge waterval.

Ga voor meer informatie over klettersteigen en routes naar Klettersteig.com