Koukleumen in de tropen

De meeste reizigers kennen het wel, koukleumen in de tropen. Dit komt niet door koorts of één of ander reizigers gerelateerd ongemak, maar van die airco’s welke volle bak gaan in taxi’s, bussen of shopjes.

Ik heb tijdens de vele busreizen in Latijns Amerika al heel wat ervaring opgedaag met dit fenomeen. Airco is een luxe, dus als je het tot je beschikking hebt, dan ook meteen op standje maximaal. Dat lijkt de plaatselijke gedachte tenminste te zijn, want een verschil tussen buiten en binnen de bus komt zelden onder de 15 graden celsius. Vooral met Mexicaanse bussen heb ik deze ervaring veelvuldig opgedaan en behoort mijn fleece vest tot de standaard handbagage.

Climate ControlTijdens ons laatste bezoek aan Kuala Lumpur hadden we tijdens de rit van de stad naar de luchthaven de koudste ervaring ooit. Onze chauffeur had gevoelsmatig de airco op standje minus maximaal staan. Wellicht wist hij niet hoe de instelling werkte, of hij had iets in de kofferbak liggen wat kon gaan ruiken bij hogere temperaturen.. Misschien was het gewoon goed bedoeld en dacht hij ons er een plezier mee te doen. Dat na enkele minuten mijn kippenvel was uitgegroeid tot maximale grootte, had ik er spijt van dat ik mijn vest niet mee in de auto had genomen.

Mocht je van plan zijn in de tropen met de bus lange afstanden te gaan reizen, neem dan wat warme kleding mee, hoe onnozel het ook klinkt!


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden