De Reiziger die geen toerist wil zijn …

Heb ik me wellicht vroeger zelf soms aan reizigers onnozelheden en clichés schuldig gemaakt, valt het je naarmate je ouder wordt steeds meer op bij anderen. Tijdens het reizen vallen mij de laatste jaren steeds meer die uitgesproken typetjes op, welke je vaak in guesthouses en andere verzamelplekken voor backpackers en reizigers tegenkomt.

Je kent ze wel, die reiziger of backpacker die denkt dat bepaalde zaken “not done” zijn en anderen zaken juist “super chill” zijn. Het eerste wat mij dan door mijn iets wat grijs wordende hoofd gaat is: waar maak je je toch druk om. Er zijn een paar onnozelheden die er voor mij echt bovenuit springen. Het grootste gevalletje onnozelheid is m.i. de reiziger of backpacker die geen toerist wil zijn.

Je kent ze wel, backpackers en reizigers die niets willen horen van toeristische highlights, welke volgens hun enkel toeristische clichés zijn. Alsof je alleen maar naar verre oorden reist om in en om je guesthouse te lummelen. Ik ben in Mexico een keer een backpacker tegen het lijf gelopen, welke me met veel trots vertelde dat hij Guatemala, Honduras en Mexico had bezocht zonder die te toeristische Maya steden te bezoeken. Zichzelf op de borst kloppend wachtte hij op mijn complimenten over de portie “coolness” die hij zo-even tentoonspreidde, maar aangezien ik niet de loftrompet wilde steken over zijn daden raakte zijn stemming iets of wat in mineur en deelde hij me al weglopende mee een verwende toerist te zijn die niet weet wat echt reizen is.

Ik moest hier meteen aan denken tijdens het lezen van een verhaal op de blog van Lonely Planet, over een meisje dat de auteur trots vertelde meer dan een week in Cairo te zijn en de piramides nog steeds niet te hebben bezocht. Toen ze er nog aan toevoegde ook niet voornemens te zijn het alsnog te doen, want dat doet al iedereen, wachtte ze vergeefs op een staande ovatie.

Op een Nederlandse reizigersforum heb ik dergelijke verhalen ook wel eens gelezen. Iemand die bijvoorbeeld 4 tot 5 dagen in Siem Reap Cambodja is en vanwege verse kalverliefde de tempels van Angkor niet heeft bezocht. Kan natuurlijk gebeuren, maar de zichzelf schouderkloppende toon waarop het door betreffend persoon werd neergezet was m.i. opmerkelijk en onnozel.

Het zal wel mijn leeftijd zijn, maar ik weet dat ik ook op jonge leeftijd de tempels van Angkor of de archeologische pracht van de Maya’s heb bezocht. Het menen te imponeren met het skippen van moois, waarvoor anderen juist naar die bepaalde bestemming reizen, is iets wat ik nooit begrepen heb. Waarschijnlijk doe je dat alleen voor anderen, want jezelf doe je er m.i. echt te kort mee!


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden