De zin en onzin van bucketlists en reismaniertjes

De afgelopen tijd viel het me weer regelmatig op. De tijd van het jaar is weer gekomen dat reizigers hun plannen voor het komende jaar aan het boetseren zijn. Ontelbare reis gerelateerde wenslijsten vliegen je om de oren, waarmee de digitale snelweg weer uitpuilt van de bucketlists.

Bucketlists en afvinken

Met verbazing sla ik ze soms gade, reizigers die niets liever doen als hun lijst met bezochte landen uitbreiden. De niet te stillen honger naar meer en meer landen afvinken lijkt een nationale volkssport onder globetrotters en avonturiers in spé. De tegenwoordige trend oogt veelal als een van afvinken en doorhalen. Wat is er zo belangrijk aan een nummer? Een nummer dat het ervaren van landen in mijn ogen helaas een beetje buitenspel zet.

Mijn manier

Regelmatig luister ik naar meningen over mijn manier van reizen. Ja, mijn manier van reizen. Wat dat precies is weet ik zelf niet eens, maar toch heeft het er alle schijn van dat het op zijn tijd een punt is. Niet omdat het mijn manier is, maar dat deze manier niet altijd strookt met de manier van anderen. Als de vraag “waarom heb jij Mexico al x keer bezocht” voorbij komt, met als toevoeging “je had na die ene keer toch ook zoveel andere landen kunnen bezoeken”, wacht ik altijd even met antwoorden. Ik probeer altijd de toon van de gestelde vraag te vangen en te begrijpen waar die vraag en achterliggende gedachte toch steeds vandaan komt. Wat maakt het uit?

Gaudi

50 maal Nederland

Natuurlijk bezoek ik graag verschillende landen en probeer te genieten van de pracht en diversiteit die ze stuk voor stuk te bieden hebben. Toch heeft het voor mij een ondergeschikte rol. Ik wil een bepaalde cultuur, een prachtige archeologische stad of een overweldigend natuurgebied bezoeken. In welk land het ligt is een tweede. Natuurlijk is het praktisch gezien en als het om persoonlijke veiligheid gaat relevant, maar of een tempel in land X of Y ligt maakt onder de streep voor mij niet uit. Mexico blijft daarbij mijn favoriete argument. Weet je dat Mexico 50 maal zo groot als Nederland is en de grootste staat groter is dan enkele landen van Midden-Amerika? Wat als de staten onafhankelijke landen zouden zijn? Staten die zeer verschillend van elkaar zijn. Zouden deze reizigers dan wel geneigd zijn om meerdere reizen los van elkaar naar die staten te maken?

Thule Capstone Torres del Paine

Nummertje

Ik kan het vaak niet helemaal rijmen, maar ieder zijn of haar ding natuurlijk. Wat wel opvalt is dat vooral de jongere reizigers bucketlists aan het afvinken zijn. Op social media lees je dagelijks de bevestigingen hiervan. Of het nu “7 van de 10 kan ik afvinken” is, of “dat kunnen we ook snel meepakken”, het lijkt haast een algemene uitdaging om zoveel mogelijk vinkjes te plaatsen. Geniet van de plaatsen die je bezoekt en doe het niet om alleen maar een volgend ‘nummertje’ te maken.. Wat weegt bij jou zwaarder?

Kijk hier voor meer reisverhalen en onnozelheden!


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden