10 bekende stereotiepe reizigers

Ken jij ze ook? Bepaalde type reizigers die je tijdens het reizen altijd weer opvallen. Niet dat ze altijd hinderlijk zijn, maar je gewoon vanwege hun gedrag of uiterlijk wel moeten opvallen. Tijdens de vele jaren van reizen naar alle uithoeken van de wereld heb ik tot in den treuren reizigers kunnen observeren. Bepaalde stereotypen zijn me altijd bijgebleven en wil ik natuurlijk graag met jullie delen..

Stereotiepe reizigers op een rijtje

De stresskip

Die zal iedereen wel eens zijn opgevallen. Je bent nog niet op weg, maar ziet dit type reiziger als een kip zonder kop over de luchthaven vliegen. Van hot naar her rennend en non-stop twijfelend of het de goede terminal of gate is zie je ze alsmaar voorbij komen. Het leukste is nog als je ze tijdens de diverse tussenstops regelmatig zeer bedenkelijk op het ticket kijkend ziet passeren.

Het Afvinkertje

Ken jij ze ook, reizigers die alleen maar bezig zijn met lijstjes afvinken? Hoeveel landen ze bezocht hebben, wat ze nog op hun bucketlist open hebben staan, of hoe vaak ze per jaar op reis gaan. Niets mis mee, maar waarom zijn er reizigers bij die elke mogelijkheid aangrijpen dit aan de hele wereld te verkondigen? Mij maakt het werkelijk geen biet uit en ben blij voor je, maar laat me er wel mee met rust. Lichtelijk vermoeiend..

De betweter

Die zal iedereen wel eens tijdens een excursie of rondreis in zijn groep hebben gehad. Je bezoekt een natuurpark of een archeologische opgraving onder begeleiding van een gids en om de haverklap komt het betwetertje om de hoek kijken en meent de specialist even te vertellen hoe het zit. Tenenkrommend en hoogst irritant vind ik dergelijke personen altijd. Werkelijk om gek van te worden!

Airport

Het lummelaartje

De reiziger die niet reist, maar de reiziger die van-hangmat-naar-hangmat-hoppen en van massagetafel naar strandbar zijn hoofdtaak heeft gemaakt. Misschien niets mis mee, maar in mijn ogen uiterst zonde. Vooral de lummelaar die na een half jaar nog steeds op dezelfde plek is en vooral nog lang niet klaar is met chillen snap ik niet. Letterlijk en figuurlijk!

De respectloze

De bezopen loebas die luidkeels de hele stad moet laten weten dat hij ‘in da house’ is. De galbak die het lokale personeel als oud vuil meent te moeten behandelen. De meneertjes en madammetjes die even lekker in hun té chille strandoutfit en té krappe hotpants gebedshuizen of heilige plaatsen moeten bezoeken. Allemaal onnozelaars die van mij mooi thuis mogen blijven!

Het interessantje

Deze is een persoonlijke favoriet van me. Mensen die menen dat zij de enige échte reiziger zijn en alle reizigers die het niet naar zijn maatstaven doen haast als minderwaardigen beschouwt. Narcistische trekjes en een zeer met zichzelf ingenomen houding zijn kenmerken die deze fijne interessantjes vaak typeren. Een bepaalde categorie kan ik niet noemen, want je ziet ze overal..

Toerist

Het aandikkertje

Opgewonden over de aanstaande reis, of een gemaakte trip maakt de verhalen wel eens sterker. Reizigers die regio’s als Midden-Amerika of Zuidoost-Azië bezoeken een wereldreis noemen. Reizigers die diefstal in de hotelkamer een beroving noemen, enkele uurtjes op een scooter een reis op de motor vinden, of roeien op een zijtak van de Waal raften noemen. Noem het gewoon bij de naam en ben tevreden met wat het is. Dat is mij goed genoeg!

De bohemian

Brrrr…, een hele verkeerde. Reizigers die een afwijkende kledingstijl en er een té geforceerd imago op willen nahouden kan ik nog wel hebben. Van reizigers, of mensen in het algemeen, die dit bijna tot een religie gaan uitdragen, krijg ik echt overal uitslag. Ik weet het, iedereen moet zelf weten welke kleren te dragen en hoe te leven. Maar toch, er zijn er die een beetje té zijn..

De routinier

Die hebben we allemaal wel eens ontmoet. De reiziger die alles al heeft beleefd en gezien. De reiziger die zich meteen na het verlaten van het vliegtuig of bus thuis voelt. Soms zijn ze onuitstaanbaar, maar de meeste routiniers zijn goed te hebben. Vooral aan de bar, of op een terrasje, waar een toevallige ontmoeting zich tot een uiterst aangename avond kan wenden.

Reizigers

Het ouwe zeurtje

De reiziger die beter thuis kan blijven. Altijd wat te zeuren en nooit tevreden aan het eind van de dag. Of ze nu een excursie van een dag doen, of een meerdaagse trip ondernemen. Altijd benadrukken ze de zaken die ze niet goed vinden. Dat wat wel leuk is? Nou, dat zijn ze door het hele geleuter helemaal vergeten. Je kent ze toch zekers wel?

Ja, ik zal volgens velen in meerdere categorieën passen. En weet je, ik zal ze in enkele gevallen ook nog gelijk geven. Toch is dit een steeds weer terugkomende constatering tijdens het reizen en vallen me bepaalde typetjes keer op keer weer op. Neem het overigens ook niet te serieus. Ik merkte tijdens het schrijven enkele malen dat ik mezelf een behoorlijke spiegel voorhield. Deed ik dat ook bij jou? 😉

Kijk hier voor meer reisinspiratie en onnozelheden!

 • Onnozel
 • 10 bekende stereotiepe reizigers


Reacties (22)

 • Haha, ik vond deze echt grappig om te lezen! Uiteraard herken ik (vooral als ik slecht geslapen heb) sommige trekjes (stresskip, check) in mezelf… Andere typetjes vind ik echt gruwelijk, en dan vooral de respectloze mag van mij uit mijn buurt blijven, dat vind ik de ergste van de bende!

 • Hahahahaha, echt te grappig!!! 🙂 En heel herkenbaar, voor anderen en ook wel voor mezelf. De betweter vind ik echt erg! Zo vermoeiend… Grappig, mijn man heeft een half jaar door Zuid-Oost Azië en Australië gereisd en noemt dat zijn wereldreis, terwijl ik hem dan steeds corrigeer omdat ‘ie niet de hele wereld heeft gezien, niet alle continenten en dus wat mij betreft geen wereldreis. Ik weet niet wat irritanter is, iemand die dit steevast blijft roepen, of iemand die steevast blijft corrigeren 😉

 • Leuk stuk! 🙂 Heel herkenbaar ook natuurlijk haha. Voor het ouwe zeurtje en de respectloze vind ik hoogst vervelend. Ik kan zelf nog wel eens behoorlijk in de stress schieten, vooral bij overstappen die niet zo ruim gepland zijn 🙂

 • Haha! Heel herkenbaar, en ik heb grotendeels dezelfde irritaties. Het interessantje is een hele mooie, net als de bohemian. In India kon ik wat dat betreft mijn lol op 😉 En de respectloze is natuurlijk een ramp. En wat betreft die spiegel…zeker hoor! Stressen kan ik soms nog steeds als de beste 😉

  • Ja, dat interessantje is een fijne hè? Ach, iedereen kan wel eens stressen tijdens het reizen. Daar herkent volgens mij iedereen zich wel een beetje in 😉

   Ik heb de tekst wel wat gematigd, want er zaten benamingen in die een beetje té waren. Het andere woord voor de bohemian was bijvoorbeeld helemaal niet “netjes” 😉

 • Haha super grappig om te lezen! Sommige herken ik wel van mensen die ik heb ontmoet, maar sommige trekjes heb ik stiekem zelf ook wel een beetje :p Ik vind de respectloze vooral heel vervelend! Kom op kleed je gewoon fatsoenlijk als je ergens in wilt waar dat gewenst is. Neem desnoods een grote omslagdoek mee.

 • Oeh, het Ouwe Zeurtje. Die kan ik niet zo goed handelen ;-). Af en toe eens even iets eruit gooien, prima, maar het Ouwe Zeurtje heeft er een soort dagtaak van gemaakt. Blegh!

  Wat trouwens bij de Stresskip leuk is om te doen: tegen je reismaat nog even benadrukken naar welke bestemming jullie onderweg zijn. Uiteraard een andere bestemming dan de daadwerkelijke bestemming. Gegarandeerd dat dit soort mensen verschrikt omdraait en nog eens checkt of ze wel naar de goede bestemming onderweg is.

 • Stiekem betrap ik mezelf erop een stresskip en het interessantje te zijn. Ik wil altijd alles goed op een rijtje hebben wat de volgende plek is waar we heen zullen gaan en soms betrap ik mezelf op het gedrag. Maar dat was meer omdat iemand heel leuk in Thailand vertelde dat ze op een olifant hadden gereden en ik eens vertelde om dat eens niet te doen 😉

  Ik vind de bohemian echt vreselijk. Met blote voeten op de stoelen en de typische dreads haha. Ook een beetje een allergie voor 😉

 • Herma | 2feelfree.com

  Heel leuk stuk! Haha en sommigen ook zeker herkenbaar! De oude zeur vind ik vooral irritant; geniet gewoon, je bent op reis! Maar de respectloze is echt het ergst… en vooral dat ze dat zelf niet eens doorhebben, vreselijk. Verdiep je een beetje in een land en de gebruiken.. en je bent te gast! Raak alweer gefrustreerd haha. Ook vervelend vind ik de mensen die heel panisch bijhouden in hoeveel landen ze al zijn geweest en vooral als ze dan “een land hebben gezien” terwijl ze er in een paar dagen doorheen reizen. Nou, je maakt heel wat los hahaha! Superleuk gedaan dit 🙂

 • Haha leuk en herkenbaar. Mijn vader is ook een typische toerist. Ik kan m alleen nog niet echt plaatsen in de bovengenoemde stereotypen. Ik noem hem zelf de boekenwurmtoerist. Hij loopt met zijn reisgids voorop al zoekend en lezend naar die ene top bezienswaardigheid. Hij is zo in zijn boekje gedoken dat ie de leuke zijstraatjes en steegjes niet opmerkt. Super grappig en zo opvallend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden