5 hoogtepunten van Oman

Oman heeft indrukwekkende bergen, prachtige oases met wadi’s en sfeervolle dorpjes die regelrecht uit een sprookje van Aladin en de wonderlamp lijken te komen. Aangezien Oman een beschaving kent van ruim 12.000 jaar oud, komt u langs vele prachtige zandkastelen, forten en wachttorens: de stille getuigen van een glorieus verleden. Oman is door de goede infrastructuur het land om een rondreis te maken. Na aankomst in Muscat stapt u in een 4×4 en gaat rijdt u via de kust het binnenland in voor een onvergetelijke reis. Na mijn eerste bezoek aan Oman was ik verkocht , na mijn 9e bezoek denk ik dat ik de hoogtepunten op een rijtje kan zetten, al blijft het moeilijk in dit prachtige land.

Top 5 must see’s van Oman

1. Sultan Qaboos Mosque

Deze moskee staat in Muscat, de hoofdstad van Oman. De moskee geeft naar mijn mening de sfeer van het land goed weer. Goed doordacht en met stijl gebouwd. In Oman vindt je geen Dubai / Emiraten taferelen met skyscrapers en overal neon-verlichting. Echter is deze moskee wel het pronkstuk van de stad. Dit grote en imposante gebouw ligt op 416.000 m².

Oman paleis

De prachtige Sulta Qaboos moskee

2. Wadi Shab

Wanneer je Muscat verlaat reis je vaak via een binnenlandse route naar de kustroute vanaf Qalhat. Nadat je een stop hebt gemaakt bij Qalhat vervolgt de route zich naar Wadi Shab. De mooiste Wadi aan de Noord-Oost kant van Oman. Als je bij Wadi Shab aankomt stap je op een bootje en heb je weer even dat Efteling gevoel. Je steekt het water over en begint een flinke hike naar het einde. Onderweg wil je wellicht stoppen, maar geloof me: Loop door tot aan het einde. Hier kun je een verfrissende duik nemen en moet je uiteindelijk overgaan tot zwemmen om aan het einde in de grot te komen. Tip: Ga extra vroeg, dan heb je mooiste licht in de grot. Je bent ongeveer 3 a 4 uur kwijt met deze trip.

3. Alila Hotel Jabal Akhdar

Jabal Akhdar betekend Groene berg. Alila is onderdeel van de Alila keten. Normaal in dit soort lijstjes geen reclame voor hotels o.i.d. Maar dit is met recht een van de mooiste hotels die ik ooit gezien heb. Je moet er wat voor over hebben want je komt niet zomaar bij het Alila hotel. Onderaan Jabal Akhdar is een politie post welke controleert of je de berg op mag. Alleen 4 x 4 voertuigen dit in verband met de steile weg naar boven. De bergpas is 18 kilometer, maar je doet hier zeker 2 uur over. Via een prachtige weg kom je dan uiteindelijk aan bij het Alila hotel, een bijzonder hotel volledig opgebouwd uit materialen uit de omgeving. Rust, ruimte, luxe en natuur. Alles klopt hier van het eten tot het uitzicht. Het kost wat, maar het is het zeker waard.

Oman kust

De mooie kust van Oman

4. Geitenmarkt in Nizwa

Wat een happening, de geitenmarkt in Nizwa. Wanneer je naar Oman reist moet je zorgen dat je op donderdag of vrijdag in Nizwa bent. Hier vindt de geiten/veemarkt plaats. Sta vroeg op rond 06:00 uur begint de markt en dit alles duurt ongeveer tot 09:30. Het beste is om er vroeg te zijn om het begin van de markt mee te maken. In dit filmpje v.a. 4:23 kun je een impressie van de markt zien. Het is alsof je 200 jaar terug in de tijd bent. Als je de geitenmarkt en de handel van de Omani mannen gezien hebt kun je de rest van de markt bezoeken. Zo staan de jonge kinderen een stukje verder op te oefenen met de vogeltjes en kippen en er is een grote fruit en levensmiddelen markt. Rond 09:30 is de markt afgelopen en begint men met het weekend.

5. Salalah – Zuid Oman

Vanaf Muscat vliegen we nu naar het uiterste zuiden van Oman. Salalah een groene oase en het toevluchtsoord van de Omani zelf in de warme wintermaanden in het Noorden van Oman. Salalah is de kuststad in het uiterste zuiden van het gouvernement Dhofar van het sultanaat Oman. Dhofar is de verassing van Oman. Deze streek is groen en staat bekend om haar seizoens-weer. Deze regio is de perfecte aanvulling op een reis door Oman, u vindt hier het zomerpaleis van de Sultan, uitgestrekte bananen en kokosnoot plantages en het graf van Mohammed Bin Ali. Deze regio is prachtig qua natuur, een echte aanrader voor de avontuurlijke reiziger. Het is qua toerisme rustig en onontdekt. Beste reisperiode qua natuur: Juni tot september

Oman kameel

Kamelen mogen niet ontbreken tijdens een reis door Oman

Een klein afsluitend stukje over deze top 5, het was namelijk moeilijk om 5 dingen te kiezen, maar ik hoop hiermee een leuke mix aan te geven van de mooiste dingen in Oman. Natuurlijk moeten we de Wahiba Sands en Turtle Beach niet vergeten, echter vind ik de bovenstaande top 5. Meer echt bij Oman horen. Iets wat je nergens ter wereld tegen gaat komen. Nog een laatste tip: Ga kameel eten in Muscat! Het is super lekker en het schijnt dat het goed is tegen rimpels en ouderdomskwaaltjes….
Wil je weten waar? Vraag me het adres!

Rob JordanieOver de gastblogger:

Deze gastblog is geschreven door Rob van Helvoort. Rob is een echte Midden-Oosten liefhebber en tevens eigenaar reisorganisatie en Midden-Oosten specialist middenoostenreizen.com . Rob’s favoriete bestemming in het Midden-Oosten is Jordanië, omdat hij het zo’n heerlijk divers land vindt.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden