Arctic

Bij de Sami overnachten in de buitenlucht van Noorwegen

Hou jij van pittige bergwandelingen en laat jij je niet weerhouden door 15 graden in de zomer? Dan is het Noorwegen van de Sami jouw land! Tien dagen zat ik in het uiterste noorden van Noorwegen. Vanaf Alta airport reden we een uur met de bus richting camping Langfjordbotn. Een supermarkt vind je niet snel in de buurt en veel toeristen kom je er niet tegen. Ik vond het fantastisch. Onze camping lag pal aan een meer en genoot ik elke dag van een prachtig uitzicht.

Bij de Sami overnachten

Een tijd geleden kreeg ik de vraag of ik tien dagen voor de Anatta Foundation (in samenwerking met Erasmus+) Noorwegen wilde afreizen om een groep jongeren te begeleiden. Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. De gedachte erachter is dat mensen zich voortdurend kunnen ontwikkelen door onderwijs, opleidingen en niet-formeel leren: een leven lang leren. Via een oproep had ik snel zeven jongeren gevonden die sportief waren aangelegd en klaar voor een leven in de natuur.

Sami

Noorwegen

Koude nachten

De groep kwam midden in de nacht aan. Iedereen schrok even van de minimale voorzieningen, de kou en het feit dat het écht niet donker zou worden. Om 4 uur ‘ s nachts en tien uur ‘s avonds ervaar je wel een zons op- en ondergang, maar de nachten blijven schemerig.

Nadat we enigzins gewend waren geraakt aan de luchtbedden en de koude nachten in tentjes stonden we voor een mooie uitdaging. Vier uur klimmen naar het Naswannet meer in Langfjordbotn. Onze backpacks waren gevuld met voedselpakket van het leger, kampeerspullen en blokken hout voor een kampvuur. De bezorgdheid was van de gezichten af te lezen toen ze een zeiltje kregen overhandigd. “Hier moeten jullie je vannacht mee redden”, was alles wat de organisatie mee deelde. Takken werden aan elkaar gebonden, stenen gestapeld als beschutting en we bouwden een heuse steengrill, want tja, er waren ook wat vissen gevangen! De hele avond werden spookverhalen verteld en warmden we ons op met kopjes thee. Het water haalden we gewoon uit het meer. Zo’n helder water had ik nog nooit gezien. Je merkt direct bij aankomst dat de lucht schoner is en ik voelde me direct energieker.

De volgende dag wandelden we terug van de bergtop en dit ging een stuk makkelijker. Met twee uur waren we terug. Door het feit dat de jongeren zelfstandig in de buitenland konden overleven, kregen ze meer zelfvertrouwen.

Outdoor

Arctic

De Sami cultuur in Noorwegen

Tijdens de reis waren ook Noorse jongeren aanwezig. Het was bijzonder om te zien dat zij veel dichter bij de natuur staan. Zij wisten van alles te vertellen over verschillende planten en bomen en ze maakten voor ons heerlijke kruidige thee. Eén van de jongeren, genaamd Lávre behoort tot een herdersfamilie. Met verbazing zag ik hoe hij als 16-jarige een enorme kennis heeft over de natuur en de Sami geschiedenis. Zijn grootouders kleden zich soms nog als traditionele bewoners. Een ontmoeting met een Sami is erg bijzonder.

hike

poolgebied

Vroeger waren de Sami een nomadenvolk, maar tegenwoordig is het herden van rendieren erg gemoderniseerd. De herders hoeven niet eens constant bij de rendieren aanwezig te zijn, men vliegt er gewoon met een drone naartoe. In de zomer blijven de herders nog wel eens bij hun kuddes en slaan ze in de nacht hun tent op. De Sami werden vroeger vaak ‘Lappen’ genoemd, omdat ze leven in het deel dat wij kennen als Lapland. Maar ze zien deze naam nu als een belediging.

Lávre is trots op zijn familie en zelfs zijn instagram is erop ingericht “The adventures of a reindeer herding 16 year old”. Zie jij het ook wel zitten om met Erasmus+ op reis te gaan? Hou dan Marleen in de gaten, want waarschijnlijk mag ze volgend jaar weer jongeren meenemen.

travel

Klik hier voor meer reisinspiratie voor Noorwegen!