Tromsø

Bucketlist: Het Noorderlicht ervaren in veelzijdig Tromsø

Bijna elke reiziger dagdroomt wel eens over het Noorderlicht, het groene spektakel in de Noord Scandinavische hemel. Het Noorderlicht ervaren en de magie ervan met eigen ogen mogen aanschouwen is een echt bucketlist item. Jaarlijks trekken veel reizigers naar Tromsø, om aan de vele winterse activiteiten deel te nemen, maar vooral ook om van het magische natuurverschijnsel, het Noorderlicht, te genieten.

Winterse safari’s en Noorderlicht ervaren

Het Noorderlicht met eigen ogen zien staat al sinds ik me kan herinneren hoog op mijn bucketlist. In het fotogenieke winterse landschap van de dansende gloed genieten. Een wens die snel in vervulling zal gaan in de omgeving rondom Tromsø in Noord-Noorwegen. De stad heeft tegenwoordig onder reizigers niet voor niets bekendheid als dé stad van het Noorderlicht. Natuurlijk reis je niet alleen hiervoor naar het koude noorden. Wat dacht je van uitstapjes naar rendierfarms, sneeuwscootertochten, huskysafari’s, meer leren over de eeuwenoude cultuur van de Sami en natuurlijk het gezellige Tromsø ontdekken. Daarom lijkt me dit de perfecte plek om een winterse reis te maken.

Tromso

Aurora Borealis in Tromsø

Natuurlijk is het Noorderlicht ervaren mijn belangrijkste reden. Het Noorderlicht, officieel Aurora Borealis, heeft een haast magische aantrekkingskracht op me. Midden in een winters landschap en ver van de bewoonde wereld genieten van het dansende groene licht. Het eindelijk in het echt te mogen zien en op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. Dat is een wens die ik deel met veel reizigers. Uiteraard speelt een beetje geluk hebben ook mee. Het dansende spektakel laat zich niet op knopdruk zien. Toch schijn je in het noordelijke deel van Scandinavië de meeste kans te hebben, om het met eigen ogen te mogen aanschouwen.

Noord-Noorwegen

Huskysafari in Noorwegen

Naast het betoverende Noorderlicht heeft Tromsø en omgeving nog een paar sterke bucketlist puntjes. Een kleinschalige safari met husky’s in het winterse landschap van Noord-Noorwegen is er zo een. De geweldige enthousiaste sledehonden die niets liever doen dan in volle vaart en route gaan. Als passagier kun je genieten van de fotogenieke omgeving en het plezier dat de honden aan de rit beleven. Bijna niets spreekt meer tot de verbeelding als het over het bergachtige gebied van het noorden van Noorwegen gaat dan een tocht met sledehonden. Het is fantastisch om een dag op deze manier het gebied te ontdekken, al klinkt een meerdaagse huskysafari nóg beter. Toch?!

Lapland

Rendierfarm van de Sami

Wellicht is een rit met een rendierslee iets minder spectaculair dan een rit met husky’s, maar het hoort toch zeker bij een bezoek aan het noorden van Noorwegen. Vaak worden deze ritten gecombineerd met een bezoek aan een rendierfarm van de Sami gemeenschap. Hier kom je niet alleen alles te weten over de rendieren, maar leer je ook veel over de geschiedenis en cultuur van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van het hoge noorden. Lijkt het jou niet ook fantastisch om oog in oog te staan met deze vriendelijke dieren? Midden in de winterse natuur de rendieren voeren en er ook nog wat van opsteken. Winters bucketlist puntje for sure!

farm

Tocht met sneeuwscooter

Over bucketlist puntjes gesproken. Zelf over de sneeuwvlakte of door de naaldbossen rijden met een sneeuwscooter is er natuurlijk ook een. De sneeuwscooter is voor deze contreien het meest voor de hand liggende vervoermiddel en is zeer geschikt om toeristische dagtochten mee te maken. Heerlijk lijkt het me om met zo’n indrukwekkende machine door de winterse natuur te rijden. Steek over winterse vlaktes, stuur door besneeuwde bossen en geniet van de met sneeuw bedekte bergen en indrukwekkende fjorden. Een avontuurlijke tour met een sneeuwscooter hoort net zo bij een bezoek aan Tromsø als het magische Noorderlicht ervaren.

Noorse

Meer Noorwegen highlights

Uiteraard zijn er nog tal van activiteiten die je kunt doen en highlights te bezoeken in deze regio. Wat dacht je van een bezoek aan de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen, of plaatsen als Gargia en Senja? Maak een tocht per boot en ga walvissen en orka’s spotten. Ook voor actieve wintersport en heerlijk rustgevende wellness kun je hier terecht. Wil je echt iets speciaals, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in een ijshotel of glazen iglo te overnachten. Met een beetje geluk kun je vanuit je bed genieten van het dansende groene Noorderlicht. Dat is nog eens een ervaring op zich!

Lapland

Noorwegen bucketlist

Zoals je kunt lezen heeft het noorden van Europa reizigers veel te bieden. Ook al reizen wij normaal gesproken bijna altijd op eigen houtje, een reis door dit gebied laten we liever aan de specialisten over. Mocht jij het Noorderlicht ervaren en het veelzijdige Tromsø bezoeken ook op je bucketlist hebben, dan kun je ook eens een kijkje nemen op de site van avontuurlijk reizen specialist Voigt Travel. Samen met deze gespecialiseerde reisorganisatie stelde ik mijn persoonlijke bucketlist voor een winters avontuur in Noorwegen samen. Op hun site kun je naast diverse aanbiedingen van korte tours en langere reizen, in winter en zomer, ook veel algemene informatie over reizen in het hoge noorden vinden.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Noorwegen!