Na een roadtrip van vier weken zitten we op de veerboot van Picton naar Wellington, om onze roadtrip te vervolgen. M’n vriendin: wat vond je het mooist? Daar kon ik niet op antwoorden. Zoveel mooie dingen gedaan en gezien, daar is niet tussen te kiezen. Waar ik toen onmogelijk kon kiezen, zijn me nu een aantal maanden later, in willekeurige volgorde, vijf momenten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland het meest bijgebleven.
De zuidelijke pracht van Nieuw-Zeeland
Besneeuwde bergtoppen en koddige pinguïns op dezelfde dag
Na een rit langs hemelsblauwe meren, omringd door paarse en roze lupinen, rijden we met ons campertje White Horse Hill Campground op. Een eenvoudige camping, maar prachtig gelegen aan de voet van besneeuwde bergtoppen rondom Mount Cook. Vanaf deze camping lopen we enkele wandelingen, waaronder naar het gletsjermeer Hooker Lake, door een omgeving waar Bob Ross jaloers op zou zijn. We snappen direct waarom dit land reizigers en natuurliefhebbers tot de verbeelding spreekt. Na een paar dagen rijden we vanuit de bergen naar de kust. Is wel een gekke, maar ook gave, gewaarwording. Rond het middaguur stonden we nog bij Tasman (Glacier) Lake en na zo’n drie uur rijden kijken we op het strand in de buurt van de Moeraki Boulders naar zeeleeuwen en geeloogpinguïns, die op koddige wijze het strand op komen lopen. In Nieuw-Zeeland kan het.
Intense stilte in Doubtful Sound
Met stralend weer rijden we het dorpje Manapouri binnen. De zandvliegen negerend genieten we van het mooie weer aan het strandje van onze camping Possum Lodge Holiday Park. Daar krijgen we de volgende dag de rekening voor gepresenteerd. Het is grijs en grauw en het regent. Tja, het regent gemiddeld twee van de drie dagen in Fjordland. We laten ons er niet van weerhouden te gaan kajakken in Doubtful Sound. Gehuld in een dikke wetsuit, regenjas en een soort van handschoenen die de kajakorganisatie ons geeft, glijden we in onze kajak door het water. De gids vertelt over de flora en fauna die de Nieuw-Zeelandse overheid koestert. Ten tijde van Thomas Cook is veel verloren gegaan, omdat we als mensen zo slim waren onder meer ratten, wezels, konijnen en herten te introduceren. Op een gegeven moment stopt de gids met praten. Omringd door de immens hoge rotswanden van het fjord voelen we ons nietig en genieten we van de stilte. Het enige wat we horen zijn de vele watervallen, groot en klein, die door de regen zijn ontstaan. Af en toe breekt zelfs toch nog een waterig zonnetje door. Gedurende de kajaktocht passeerde elk van de vier seizoenen de revue, maar het was bovenal een schitterende dag.
Adrenalinekick in Queenstown
Adventure Capital of the world, zo noemt Queenstown zich. Je kunt het inderdaad zo gek niet bedenken of je kunt het doen. Het is ook een gezellige stad. Wij zijn hier om de Nevis Bungy af te vinken op onze bucketlist. We boeken bij AJ Hackett Bungy, het bedrijf van de gelijknamige man die wereldwijd de bungeejump maakte tot zoals wij het kennen. Met ‘lotgenoten’ wachten tot ons tijdslot aan de beurt is. We worden met de bus naar de bungeelocatie gebracht, terwijl ondertussen de spanning langzaam oploopt. Op de bestemming aangekomen worden we in een tuigje gehesen en gaan we met drietallen met een gondeltje naar een grotere gondel. Deze hangt, tussen twee bergen, op 134 meter boven de Nevis rivier. Er gaan eerst een paar anderen, waarna het mijn beurt is. Met het elastiek aan m’n enkels sta ik op de rand van de gondel. M’n hart klopt in m’n keel, maar ik ben vastbesloten te gaan. Nog even lachen naar de camera en dan: springen! Dat is direct het vreemdste moment: daadwerkelijk in het diepe springen. M’n hart slaat een keer over. Wat volgt is een vrije val van zo’n acht seconden, voordat het elastiek ingrijpt. Ik veer enkele keren op en neer, waarbij alles pas tot me doordringt: ik ben een bungeejump aan het maken! Ondertussen trek ik een palletje uit het tuigje bij m’n enkels, zodat ik in de zithouding kantel. Ik word opgehesen en sta weer in de gondel. Nog stijf van de adrenaline neem ik m’n t-shirt als aandenken in ontvangst.
Schitterend uitzicht op de top van Roy’s Peak Track
Het belooft een pittige wandeling te worden. De top ligt op 1578 meter boven zeeniveau. Om deze te bereiken moeten we direct vanaf de start acht kilometer bergop lopen, wetend dat we daarna dezelfde acht kilometer terug moeten lopen. Saai is het echter niet. Tijdens de wandeling verandert het landschap langzaam en onderweg komen we schapen tegen. Veel Nieuw-Zeelandser dan dat kan het niet worden. Ook kunnen we al een beetje van het mooie uitzicht genieten. Echt schitterend wordt het pas op de top. We worden getrakteerd op een kraakhelder 360o uitzicht over de omgeving van Wanaka. We lopen dezelfde weg terug, waarna we met vermoeide benen weer naast ons campertje staan. Moe maar voldaan trakteren we onszelf in Wanaka op een biertje en een pizza. Het was een prachtige wandeling.
Majestueuze potvissen bij Kaikoura
Vanuit de vruchtbare wijngronden in Marlborough, alwaar we onder meer een fles goede bubbels hebben meegenomen, rijden we naar Kaikoura. Het blijkt een klein stadje waar niet al te veel te beleven is. Het staat eigenlijk om één ding bekend: whale watching. Enkele kilometers uit de kust gaat de zeebodem een paar kilometer loodrecht naar beneden. Dit maakt het een uitstekend gebied voor potvissen, omdat zij op grote diepte naar voedsel zoeken. Tijdens onze tour worden we eerst door een groot aantal dolfijnen verwelkomd. Ze zwemmen met de boot mee. Ook vermaken ze zich door uit het water te springen. Verder zien we enkele koningsalbatrossen. Met hun grote spanwijdte en scherend over het water zijn het prachtige vogels om te zien. Uiteindelijk zien we twee potvissen. Na een duik van 40 minuten komen ze ongeveer 10 minuten aan de oppervlakte om letterlijk en figuurlijk op adem te komen. Daarna duiken ze weer. Het is prachtig om ze te zien duiken, met hun majestueuze staart uit het water.
Wat de shortlist net niet gehaald heeft
Een top 5 impliceert dat er nog meer momenten zijn, die de shortlist net niet gehaald hebben. Wat te denken van kajakken en wandelen in Abel Tasman National Park, fietsen in het Marlborough wijngebied rondom Renwick, tot rust komen in French Pass, uitwaaien bij Curio Bay, wandelen naar de Franz Jozef Glacier en het zien van de zonsondergang bij de Pancake Rocks.
Tot zover het Zuidereiland. De mooiste momenten van het vulkanische en thermische Noordereiland komen in het volgende blog aan de orde!