Lake

Nieuw-Zeeland: 6 must-do’s voor natuurliefhebbers

Witte bergtoppen, blauwe kratermeren en weilanden met honderden schapen: dat is Nieuw-Zeeland! Hét land voor natuurliefhebbers. En vergeet ook niet steden als Wellington en Auckland, de geisers bij Rotorua en de Milford Sounds fjorden.

Een droom voor natuurliefhebbers

Nieuw-Zeeland is puur natuur en wij houden ervan om, naast de hoogtepunten, ook net even andere plekken te ontdekken. Dit zijn onze zes tips!

#1 Kamperen bij Kerikeri

Als je ergens helemaal alleen van de natuur kunt genieten dan is het wel bij de Bay of Islands. Deze eilandengroep ligt ten noorden van Auckland op het Noordereiland en is een paradijs voor de natuurfanaat. Wil je het helemaal goed doen, slaap dan in comfortabele safaritenten gelegen aan de oever van de rivier in het plaatsje Kerikeri. De tent is luxe ingericht met een goed bed en een eigen koelkast, maar toch verblijf je kleinschalig en midden in de natuur. Zin om hier de natuur verder te ontdekken? Ga dan kajakkend de rivieren en meren over tussen de groene bossen door. Even het peddelen zat? Leg gerust af en toe ergens aan om de omgeving te voet verder te verkennen. Natuurliefhebbers die van wandelen houden raken hier niet verveeld, want er zijn tal van wandelroutes met onderweg spectaculaire uitzichtpunten op de baai. Voor wat verkoeling na het wandelen bezoek je de Rainbow-waterval. Of slenter rustig door het dorpje, waar je een kop koffie combineert met een bezoek aan een chocoladefabriek. Mmm!

Blog

#2 Leer over de Maori-cultuur in Rotorua

Dé plek om in Nieuw-Zeeland kennis te maken met de Maori-cultuur is het plaatsje Rotorua. Hier zijn vooral de spuitende geisers, zwavelmeren en baden bekend onder toeristen. De meeste reizigers bekijken de typische Maori-dans of schuiven aan bij een Hangi-diner. Maar wij vinden een wandeling door het bos begeleid door een Maori veel leuker. Zo vermijd je de drukte en maak je echt kennis met de leefwijze en cultuur van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Na ongeveer vier uur wandelen plof je neer bij een waterval om gezellig midden in de bossen te picknicken.

Eiland

#3 Tongariro Moon Crossing

Het Tongariro National Park mag op je rondreis door Nieuw-Zeeland echt niet ontbreken. Hier waan je je op de maan door de vele vulkanische landschappen, opgedroogde lavastromen en blauwe kratermeren. Onze tip voor actievelingen is de Tongariro Crossing: een lange stevige wandeling, van bijna twintig kilometer, waarbij je over bergen klimt en af en toe uitrust bij de meren. Bovenop de berg word je inspanning goed beloond, want wat een indrukwekkende uitzichten! Wat minder lang wandelen? Dan raden we de Taraniki Falls-wandeling aan. Hiermee ben je zo’n twee uur zoet en spijker je je kennis bij over de Nieuw-Zeelandse vogel- en vegetatiesoorten. Ook kun je de skilift nemen helemaal naar de toppen van de bergen, waar je de vergezichten bekijkt onder het genot van een kop koffie of thee.

Lake

#4 Puur natuur bij de Whanganui-rivier

Heb je behoefte aan rust, ruimte en een verblijf midden in de natuur? Dan is de regio van Whanganui echt wat voor jou. Hier komen nog weinig reizigers en is daarom extra fijn voor natuurliefhebbers. Maak een kajaktocht over de Whanganui-rivier of ga paardrijden door de bossen. De echte mazzelaar spot hier de ‘blue duck’, een bedreigde eendsoort. De reizigers die van een beetje actie houden gaan hier aan boord van een jetboat waarmee je het water over sjeest!

Kajakken

#5 Abel Tasman National Park

Helemaal in het noorden van het Zuidereiland vind je tropische stranden, dichtbeboste heuvels en fjorden: het Abel Tasman National Park is een paradijs voor natuurfanaten. Wist je trouwens dat het nationale park vernoemd is naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman? Natuurlijk leren de Nieuw-Zeelanders dit niet op school en hebben de Maori dit gebied gewoon al veel eerder dan Abel ontdekt, maar wel leuk om te weten vonden wij. Om het park optimaal te ontdekken, is het leuk om per boot en te voet eropuit te gaan. Vaar langs ruige rotsen en stranden naar het startpunt van je wandeltocht. Nadat je nog even relaxt op het strand zit, begin je je hike. Van kronkelpaden en hangbruggen tot beekjes en watervallen: steeds komt er weer iets verrassends op je pad. Eenmaal teruggekeerd op het strand, stap je weer op de boot. Heb je geluk dan spot je op de weg terug een groep zeehonden!

outdoor

#6 Vaar langs ijsfjorden bij Mount Cook

In het hart van het Zuidereiland vind je de bekende Mount Cook. Hier draait alles om de ruige natuur: bergen, meren, ijsgletsjers en de witte toppen van Mount Cook die boven alles uitsteken. Schiet mooie foto’s aan de voet van de berg en verken hier wandelend de omgeving. Onze tip: bekijk de gletsjers in een boot vanaf het water. Zo heb je kans om te zien hoe de gigantische stukken ijs afbrokkelen en het meer in vallen. Wat een natuurgeweld! Wil je het Zuidereiland op een andere manier bekijken? Stap dan in een zweefvliegtuig en voel de adrenaline door je lichaam razen, terwijl je uitkijkt over de meren, bergketens en gletsjers!

Baai

Bovenstaande tips over Nieuw-Zeeland zijn geschreven door de reisspecialisten van Riksja Nieuw-Zeeland, onderdeel van Riksja Travel. Ze hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen ervaring.