Chitwan

Op wandelsafari door het prachtige Nepal

Op safari door een National Park waar neushoorns, olifanten, tijgers, beren en krokodillen zitten. Te voet. Pardon? Je kunt het je bijna niet voorstellen als je het vergelijkt met de strenge regels in veel Afrikaanse landen, maar in Nepal kan het. In Chitwan National Park. Een wandelsafari. Superspannend, maar helemaal te gek.

Nepalese wandelsafari

Chitwan National Park ligt in het zuiden van Nepal, vlakbij de Indiase grens. Het dorp Sauraha is de meest praktische uitvalbasis voor een safari. Je vindt er veel verschillende lodges en restaurants.

Wandelsafari

1- 5-daagse wandelsafari

Als je Chitwan wil bezoeken kun je kiezen uit een jeepsafari, een olifantsafari en de 1- tot 5-daagse wandelsafari. De populariteit van de olifantensafari is gelukkig op zijn retour en de jeepsafari leek ons niet zo bijzonder, dus wij kozen voor een (tweedaagse) wandelsafari. En die kan ik iedereen aanraden!

De safari

Vroeg in de ochtend vetrokken we met twee gidsen, beiden gewapend met…een stok…richting de rivier. Vanaf daar voeren we eerst een stuk in een kano de rivier af. Onderweg zagen we al veel vogels en krokodillen. Toen we uit de kano stapten namen de gidsen uitgebreid de tijd om ons de risico’s van deze wandeling uit te leggen. Dat deden ze op een luchtige manier, maar dat maakt wel dat je blij bent dat je niet op voorhand aan je moeder hebt verteld wat je aan het doen bent. Er werd ons verteld wat we moesten doen in gevaarlijke situaties met de dieren. Bij een ontmoeting met een neushoorn is het bijvoorbeeld belangrijk om zigzaggend te rennen, maar een tijger moet je nooit je rug toe keren. Het voelt alsof je gewoon in een bos staat, terwijl er achter elke struik gevaar kan schuilen. Een heel gek idee.

buffel

Spannede ervaring

Na de briefing gingen we op pad. De wandeling was erg spannend, je weet nooit wat je om de hoek aan gaat treffen. De gidsen wisten echter heel goed wat ze deden en redden ons uit een aantal spannende ontmoetingen met neushoorns. We zagen een beer, een paar olifanten, toekans, apen, antilopes en heel veel prachtige vogels. Helaas hebben we geen tijgers gevonden. Ze waren wel erg dichtbij; we zagen verse pootafdrukken en hebben ze op een gegeven moment zelfs horen brullen! En die neushoorns.. Zo stond er opeens eentje midden op de weg. En daar moesten we langs, hoe dan ook. Wegjagen dan maar? Met de gedachten dat zo’n beest 50 km per uur kan rennen niet echt een fijn vooruitzicht. Gelukkig voor ons vond het dier het op een gegeven moment ook wel welletjes en liep het op z’n dooie gemak het bos in. Best spannend om dan alsnog langs het punt te lopen waar hij het bos in vertrok.

Chitwan

Galopperen

Of die ene die langs kwam galopperen, net op het moment dat wij een stukje rivier over wilden steken? Buiten dat het geluid van die flapperende huid heel onwerkelijk klinkt, was het schuilen achter een niet bijster dikke boom voor een dier wat op 3 meter afstand langs komt rennen ook op zijn minst vrij bijzonder te noemen. Maar wát een te gekke ervaring.

Jungle lodge

We sliepen in een basic jungle lodge aan de rivier, waar we werden getrakteerd op een prachtige zonsondergang. De volgende dag liepen we terug naar Sauraha. Ook tijdens deze tocht kwamen we weer veel dieren tegen, maar helaas ook vandaag geen tijgers.

park

Parkgrenzen

In theorie ben je van deze twee dagen slechts één dag in het National Park, en betaal je een entrance fee. De dieren houden zich echter niet aan de parkgrenzen, dus je hebt net zoveel kans om ze op dag twee, buiten het park, te zien. Dat de dieren zich niet aan de parkgrenzen houden bleek ook op onze eerste avond in Sauraha al. Er werd op de deur van onze kamer geklopt met de vraag “Do you want to see a rhino?”. Eh…yes please! En dat maakte dat we een uur na aankomst al oog in oog stonden met een gigantische neushoorn, die even een kijkje kwam nemen in het dorp. Er zijn zelfs filmpjes op internet te vinden van een neushoorn die op zijn dooie gemak door de straten van Sauraha loopt. Dus… Ook kun je vanuit het dorp een heel klein stukje (met gids!) de bossen in lopen en daar spot je ook al snel neushoorns en beren. Een unieke ervaring!

Praktische tips

Het is even een reis om in Sauraha te komen. Wij vertrokken ’s ochtends heel vroeg vanuit Gorakhpur (India) en waren rond de middag bij de grens met Nepal. Vanuit daar zijn we in een busje gestapt naar een dorpje in de buurt van Sauraha, vanuit waar we een taxi hebben genomen naar de lodge. Rond een uur of 7 in de avond kwamen we aan. Als je bij de grens vertelt dat je naar Chitwan wil komt het helemaal goed, de mensen zijn super behulpzaam.

natuur

Reisperiode

Wij waren in augustus in Chitwan, niet de allerbeste tijd. Het is bloedheet, heel vochtig en het gras is op zijn hoogst. Hierdoor kun je niet heel ver kijken en is de kans minder groot dat je dieren ziet. Volgens onze gids is het voorjaar een betere tijd.

Kleding

Het is noodzakelijk dat je tijdens de safari geen opvallende kleding draagt; geen rood of wit bijvoorbeeld. Gelukkig is Sauraha een safaristadje pur sang, dus je kunt meer dan voldoende groen spul kopen voor een klein prijsje. Een lange broek en een shirt met lange mouwen zijn ook een must, en zorg voor goede schoenen want de afstand die je gaat lopen is best lang.

Chitwan Gaida Lodge

Wij sliepen in de Chitwan Gaida Lodge, die helaas net voor onze aankomst te maken had gehad met een hevige overstroming, waardoor de eerste paar verdiepingen niet beschikbaar waren om te verblijven. Behalve de zichtbare schade ontbrak het er verder aan niets en hebben we er een paar nachten met veel plezier overnacht. Ook hebben we via deze lodge onze wandelsafari geboekt. Je kunt ook boeken bij een van de vele touroperators in het dorp, maar prijzen verschillen bijna niets, dus kijk vooral waar jij je goed bij voelt. De gidsen zijn allemaal gekwalificeerd, anders mogen ze het park niet in, dus maak je daarover geen zorgen.

Nepal

Meer dan een wandelsafari

Er is, behalve de wandelsafari, nog veel meer te doen in en rondom Sauraha. Buiten dat het een leuk dorpje is waar je prima een paar dagen kunt relaxen, is de omgeving heel goed te verkennen met een scooter of een motor. Schrik niet als je tijdens zo’n trip olifanten of krokodillen tegen komt, je bent tenslotte in de buurt van een National Park. En dat park heeft geen grenzen, en dat is nou juist het leuke…

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Nepal.