Trekking

Poon Hill trek; in vier dagen naar alle pieken van het Annapurna Circuit

Ga je naar Nepal en wil je graag een trekking doen, maar heb je geen tijd (of zin) om twee weken te lopen? Misschien is de Poon Hill trek iets voor jou. Lees er hier meer over.

De pieken van de Poon Hill Trek

De Poon Hill trek dankt zijn naam aan Poon Hill, een uitzichtpunt op 3210 meter hoogte. Poon Hill is het eerste punt op het Annapurna circuit waar je alle grote pieken van de bergpas kunt zien. Deze middelzware trekking is ideaal voor reizigers met weinig tijd. Je kunt ‘m namelijk in drie of vier dagen al lopen. Wij hebben de tocht in 2017 met z’n tweeën in drie dagen gemaakt, zonder gids en zonder porter, met alleen een daypack en een fles water. Hieronder vertel ik je hoe we dat hebben aangepakt.

Poon Hill Trek

Vertrek vanuit Pokhara

Het Annapurna circuit kan het beste bezocht worden vanuit Pokhara, een heerlijk stadje in het midden van Nepal. In Pokhara hangt een enorme trekkersvibe, je kunt er bijna niet omheen. In elk winkeltje zijn trekkersspullen te koop. Allemaal nep, maar it does the trick. Voor je het circuit op mag, moet je een permit kopen. Dit kun je doen bij het Tourist Office in Pokhara, op loopafstand van het centrum. Hier betaal je 2 keer 2000 rupees per persoon, voor twee permits: ACA en TIMS. Die heb je allebei nodig. Neem je paspoort mee en voldoende cash geld. Pasfoto’s kun je daar overigens gratis laten maken, dus laat je niet verleiden door alle winkeltjes onderweg. Zorg dat je in Pokhara ook iodine tabletten koopt. Hiermee kun je overal waar je komt je water zuiveren. Dat scheelt een heleboel geld, want hoe hoger je komt, hoe duurder een fles drinkwater wordt. En bovendien scheelt het veel plastic, en dat is natuurlijk weer veel beter voor het milieu.

Poon Hill

3500 traptreden

Vertrek zo vroeg moelijk met een taxi naar Nayapul (ongeveer 1500 rupees 2018). Vanuit daar wijst de weg zich helemaal vanzelf, maar mocht je twijfelen zijn er voldoende mensen op de route om het aan te vragen. Op dag 1 zijn wij naar Ullerie gelopen, dat was ongeveer 6 uur wandelen, inclusief een aantal pauzes voor thee en lunch. De tocht is heel goed te doen, maar aan het einde moet je 3500 traptreden op, dat was wel even pittig. We hadden geen tijdsdruk van een groep, dus konden het rustig aan doen. Aangekomen in onze lodge (die we ter plekke hebben geregeld) hebben we onze kleding even uitgespoeld in een sopje, zodat we dit de volgende dag weer schoon aan konden doen. Neem wel een setje hele warme kleding mee voor na het lopen, want het kan erg koud worden als de zon niet meer schijnt. Overigens, de meeste dorpjes op de trail hebben een “down” en een “up” gedeelte, wat aan elkaar vast zit. Je bijvoorbeeld in Ullerie loop je eerst een dorpje in (“down”), wat je daarna weer uit loopt om te belanden in “up”. Doe dat vooral, want dat scheelt de volgende dag weer.

Himalaya

Prachtige sunset

De volgende dag loop je naar Ghoripani, het laatste dorpje voor de trail naar Poon Hill. Dit duurt ongeveer vier uur. Het zijn wederom weer veel trappen, maar goed te doen. Ook Ghoripani heeft een “down” (waar je je permit laat stempelen) en een “up”, 5 minuten verderop. Je kunt bij aankomst kiezen om direct naar Poon Hill te klimmen, met zonsondergang dus, of de volgende ochtend heel vroeg de zonsopgang te bekijken. Het is ongeveer 45 minuten lopen, via een trap omhoog. Het is het beste om even te kijken hoe het weer is. Als het helder is zou ik meteen gaan, dus bij zonsondergang. Het uitzicht is werkelijk schitterend, en een mooie beloning voor twee pittige dagen.
Wij sliepen in Ghoripani in Snow View, boven de boekwinkel, fijn plekje.

Trekking

Laatste dagen Poon Hill Trek

Op dag drie zijn wij in één keer naar Kimche, het eindpunt van de trek, gelopen. Als je tijd hebt zou ik dit deel splitsen in twee delen; op dag 1 naar Tarapani of Ghandruk, en op dag twee naar Kimche. Vooral Ghandruk is een erg leuk dorpje. Vanuit Tarapani is het zo’n vier uur naar Kimche, vanuit Ghandruk maar een uurtje. In Kimche kun je een jeep pakken naar Nayapul, waar je gestart bent, of direct naar Pokhara. Vanuit Kimche zou je ook kunnen lopen terug naar Nayapul, dat is wel een stukje maar het is allemaal naar beneden dus goed te doen. Mocht je in Ghandruk slapen, loop dan ook even door naar “down”. Je ziet in “up” namelijk maar één guesthouse, en in “down” wel een stuk of 25.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Nepal!

Wil je uitgerust met de Poon Hill Trek starten? Kijk dan voor een fijn hotel of guesthouse in Pokhara.